reteknevelési gondok

Pap Zoltán

Kiskereskedelmi és jobb minőségű fajta/vetőmag választása érdekében keresse fel a http://www.beviseed.hu/ oldalt, és vegye fel velük a kapcsolatot.
A retek kelése általában jónak mondható (fajtától függetlenül), amennyiben laza szerkezetű (kissé homokos) talajba vetjük. Lehetőleg sekélyen (kb 2-3cm) vesse a magot. A kelési százalék konstans (szabad elvirágzású) fajták esetében 75-80% kell, hogy legyen, ezért érdemes 20-30%-al több magot vetni, és később egyelni a sorokat. Az egyelés fontos, mivel nélküle a retek nem hízik. A kelést követően állandóan kis adag vízmennyiséggel kell öntözni, hogy ne repedjen (a sok kis vízadag a pudvásodás ellen is hat). A fajta legyen bármennyire nem hajlamos a pudvásodásra, amennyiben nem kap megfelelő mennyiségű vizet, úgy a probléma fellép.
Még a retek vetése előtt ajánlom valamelyik szerves trágya granulátum/pellet használatát (pl. Italpollina), amely a tápanyagellátásban természetes módon segít (ökogazdálkodók is használhatják, a gazdabolt online-on elérhető).
Emellett a foszfor és a helyes káliummennyiség is számít.

Figyelje a fajta tenyészidejét, ugyanis a pudvásodás az elöregedés jele is lehet. Elöregedés jeleit tapasztaljuk a szárazság, túl nagy meleg esetén is, ekkor azonban a felmagzás is jelentkezik.

#25511
Dévényi Péter

sokszor próbálkoztam retek vetésével, de valahogy a siker elmarad, a legtöbbnek nem fejlődik rendes gyökere, amelyiknek pedig igen, az erős és csípős, gyakran pudvás. Olyan magot válaszok, amire ráírják, hogy nem pudvásodik, a földet jól felásom, a magokat ritkán ültetem, de valamit mégis rosszul csinálok...

Tudnak tippet adni, mire figyeljek?

#25390