paradicsom betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

A probléma összetett. Napégés, esetleg atka, tápanyaghiány a gond. Ezek mind a nem megfelelő tartási körülményekre vezethetők vissza. Fülled, meleg balkonon nehéz zöldséget nevelni, az edényt könnyű túlöntözni, kiszárítani, ami tápanyagfelvételi gondokhoz vezet. A legyengült növényt pedig megtámadják a különféle kártevők, most főleg a tripsz és az atka.

#51305
Arndt Petra

Tisztelt Szaktanácsadó! A balkon paradicsom levelein világos foltok jelentek meg, a szélei egyes leveleknek pedig barnulni kezdtek. A termés szerencsére ép. Van esetleg a kép alapján ötlete, hogy mi okozza és mivel tudnám kezelni? Nagyon köszönöm a segítséget!

#51253
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Csaba!

Szerintem tőzeglegyek vannak a képen. Csak legyengűlt növényen okoznak gondot, így nem kell tőlük tartania. Esztétikailag nem túl csábítóak. Ott fordulnak gyakran elő, ahol pangóvíz van a közelben (nyirkos meleg helyeken). Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#39840
Csaba Pető

Kedves Tanácsadó!

A csatolt képen látható paradicsomon (számomra) muslicának tűnő bogarak vannak. Okozhatnak problémát? Védekezzek ellenük? Ha igen mivel? Köszönettel: Csaba

#39717
Zsuzsa Linke

Kedves Krisztiánné Kis!

Köszönöm válaszát!

#39432
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Zsuzsa!
Szerintem sem kártevő, sem kórokozó nincs a növényein. Egyszerű perzselésről van szó. Ennek több oka lehet. A legvalószínűbb, hogy a kiültetett palánták még nem tudtak begyökeresedni rendesen és megsütötte, megperzselte őket a nap.(a hirtelen erős sugárzás..) Ha jól látom a tünetek az alsó levélzónában jelentkeztek.
Fontos ilyenkor a növények fokozott támogatása: rendszeres vízellátás, tápanyagellátás. Esetleg lombtrágyával lehet segíteni a könnyebb tápanyagfelvételt (permetezővel kell kijuttatni pl. 10 liter vízbe feloldva 4-5 dkg komplex műtrágyát). Üdvözlettel: Kis Krisztiánné

#39370
Zsuzsa Linke

Tisztelt Szakértők!

Paradicsomjaim levelei sárgulnak, száradnak. Lepermeteztem champion wg permettel de egyre rosszabb a helyzet . Ezt a szert gazdaboltban ajánlották a bevitt mintám alapján. Esetleg tudnának tanácsot adni, hogy mit tegyek . Szeretném megmenteni a palántákat!
Köszönettel : Zsuzsa

#39320
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Richárd!
Nagyon szép felvételeket készített! Látszik, hogy szívén viseli a növényei sorsát, jó ezt tapasztalni! A lombképen sok minden látszik: elpusztult levéltetvek, tripsz-kártétel nyomai és szerintem fitoftórás fertőzés. Védekezés a beteg lomb eltávolítása, réztartalmú szerrel történő permetezés. Hosszútávon az összes növényi maradványt el kell távolítani a területről. Érdemes nem Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozó növényt termeszteni ugyanitt és fajtaválasztásnál a rezisztencia és tolerancia tulajdonságokra figyelni.
A bogyótünetek nagyon érdekesek. Lehet, hogy meglepi a válaszom, de én mivel szárazok a foltok a gombás fertőzést kizárnám. Tipikus vírustüneteknek sem mondható. Talán vándorpoloskák okozhattak ilyen különleges tünetet.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37569
Richárd Ódor

Elfelejtettem, hogy a második képen lévő tünetet leginkább TSVW-nek gondolom, de erre utaló levéltünetet nem látok, és még ennél is kissé más képeket találok az interneten.

#37389
Richárd Ódor

Tisztelt szakértők!

Azt hiszem, idén rám jár a rúd, habár valószínű, hogy az egyik gond évek óta fennáll. Arra gyanakszom, hogy az egész kertem, mind az 1000+ m2 Verticilliumos hervadás gombájával lehet fertőzött, mert ahogy utánanéztem a különböző gazdanövények tüneteinek, szinte mindenen előfordulni látszik. Az alábbi kép mai, nagyon sok paradicsomomon van hasonló tünet, de eddig sosem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, permeteztem a szokásos módon.

http://imageshack.com/a/img538/8084/t0C1DP.jpg

A véleményüket kérném, hogy valóban helyes lehet-e a diagnózisom... Azt olvastam, hogy a Verticillium képes akár 15 évig is fennmaradni a talajban, és nagyon sok kultúrnövényt fertőz - így vetésforgóval eleve közel lehetetlen ellene védekezni ilyen kis helyen. A kémiai védekezést is hatástalannak írják. Egyedül a talajfertőtlenítést említik, mint hatásos módszert - de Trifendert eddig is használtam, mégis megjelenik. (Igaz, csak a beültetett ágyásokon alkalmaztam - túl költséges volna mind az 1000 m2-t teljesen kezelni...)

Vajon mit tehetnék ellene, ha a továbbiakban is akarok zöldséget termeszteni? És vajon mit tehetek most, hogy már jelen van?

A másik probléma egyetlen paradicsomtövön jelentkezik egyelőre. A pirosodó bogyókon besüppedő, kemény és száraz-barna, koncentrikus körök találhatók. Szerintem nem hasonlít a ToMV és a TMV terméstüneteire, de ez nem zárja ki az eshetőségét. Az alábbi fotón jól látszik.

http://imageshack.com/a/img538/9678/BbtumL.jpg

Vajon mi lehet? Érdemes kihúznom a tövet?

Mindenesetre kész katasztrófa ez idén, minden elővigyázatosságom ellenére egyre könnyebben betegednek meg a növényeim.

Válaszukat előre is köszönöm!

#37384
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Roli!

Az üvegházi molytetű közismert nevén lisztecske. Fehér, apró (2-3mm) és felreppen ha megmozgatjuk a növényeket. Ellene Chess-sel, Mospilánnal lehet például védekezni. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36755
Roli Szabó

olyan problémám lenne paradicsom paprika hideg hajtatásban fehér kicsi bogár ragadós mézszerű cucc marad utána, üvegházi molytetűre tippelek de nem vagyok benne biztos, mivel lehetne védekezni ellene?? ÜDV

#36666
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Roli!

Nem használható a NIssorun 10 WP a paradicsomban. Ha takácsatkával van problémája a Vertimecet tudom ajánlani, megbízható hatékony szer. 5ml/10l vízbe töménységgel tudja használni permetezésre. 0 nap a munka-egészségügyi és 3 nap az élelmezés egészségügyi várakozási ideje. Most kizárólag késő estem vagy nagyon korán, hajnalban szabad permetezni a nagy melegre való tekintettel. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36642
Roli Szabó

érdeklődnék paradicsomot lehet e fújni nissorun 10wp-vel atka ellen és menyi az eü várakozási ideje. Üdv

#36636
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A baj okozója az egymásutániság /a paradicsom és a paprika is érzékeny erre a "betegségre". A 15 cm-es föld sem akadályozta meg az ivaros alakok növényre jutását. Az Ön által említett szerekről nem ismert, hogy a kórokozó ellen hatásosak. Ha úgy látja, hogy beszáradtak az egyébként nedves jellegű foltok, ne távolítsa el a kicsit beteg töveket. Talán még teremnek, ha lesz elegendő tápanyagszállítás. Jövőre vagy ősszel azonban az előzőkben említett bio-szert alkalmazza a használati utasítás szerint

#34241
Péter Szabó

Tisztelt Dr Varga Mária!

Köszönöm válaszát. Az egyik fóliában tavaly paradicsom volt a másikban paprika. Ilyen jellegű betegség nem volt. Viszont ősszel kb: 15 centiméter magasságban a fóliák mögötti kertből származó földdel lettek megtöltve a fóliák. A beteg növényeket eltávolítottam, az enyhe tünetekkel rendelkezőket felleveleztem. Dithane és Ridomil-Gold, valamint Score szerekkel permeteztem. Úgy látom hogy a barna foltok beszáradnak. Mellékelem az egy hete eltávolított szétvágott növényről készült képeket. El kell-e távolítani az enyhe tünetekkel rendelkező növényeket. 3-4 hét múlva lenne az első szedés, permetezhető-e az ön által ajánlott Mirage szerrel. Terjedhet-e a betegség a növények között?
Köszönettel Szabó Péter

#34167
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: Biztosan gomba betegség, a szklerotiniás szárkorhadásra gondolok. Mennyi ideje /hány éve volt a fóliában paradicsom vagy paprika? Ez a betegség a talajból fertőz és csak az egészségesek betegség elleni megelőző kezelése lehetséges. Ha biológiai megoldást keres, használja a Koni-t vagy Contans -t, ha vegyszerrel akar védekezni, használja a Mirage-t. A fertőzés azonban csak részben állítható meg.

#34162
Péter Szabó

Tisztelt Szakértők!
Abban kérem a segítségüket, hogy fóliás Siluet paradicsomom megbetegedett, kb az állomány 10%-ka. A betegség a paradicsom szárán és a levélnyélen kezdődve, felfelé halad. A száron barna foltok jelentkeznek, később a szár belseje üregessé válik., majd az alsó levelek elsárgulnak és az egész növény elfonnyad.
Kérem segítségüket a betegség megállapításában és a védekezésben.
Köszönettel Szabó Péter

#34098