Habanero

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Zsolt! Kiültethetők lennének a növények nyáron. Azonban a szélsőséges időjárási körülmények hazánkban bizonytalanná teszik a paprikák szabadföldi termesztését. Továbbá a növényvédelem megoldása is több gondot okozna. Gondolok itt elsősorban a tripszek és a levéltetvek okozta károkra és az általuk terjesztett vírusokra. Tisztelettel és üdvözlettel: kis Krisztiánné Mariann

#38606
Zsolt Nagy

Köszönöm a válaszát. Már az egyik 5 leveles állapotban van de még nem érte el a 10 cm magasságot sem. Ha nyár lenne, akkor ki lehetne ülteti vagy akkor is fóliában kellene termeszteni?

#38603
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Zsolt! Sajnos ezek a nagyon erős paprikák hazai klimánkon igen vontatottan fejlődnek. Otthoni körülmények között ez a gyors kelés is nagy eredmény. Ami segíthet: egy kis pótmegvilágítás, híg tápoldatos öntözés (pl.: 10 liter vízbe 1,5 dkg Ferticare Starter). Bízom benne, hogy hamarosan sok örömét fogja lelni a növényeiben. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#38598
Zsolt Nagy

Sziasztok! Elvetettem kb. 4-5 hete a habanero magot és kb 2 hétre rá ki is kelt de nem kar nőni. Azóta csak 2 leveles állapotban van. Mit tegyek? Ablak belső tornácán van, radiátor felett, naponta 1x öntözve.

#38580
T.Zsolti

Én a Sparban vettem sárga és piros habanerot is (300 Ft-ért, 50gr-ot, azaz 5-6-8-10db-okat), mostanában azonban nem láttam a pulton. Ezek magjai abszolút csíraképesek, majd a felnevelhető palántákból életerős, termésben gazdag növények fejlődnek. Én most próbáltam először. Tökéletes.
Ja, és ugyanígy kikelnek más csípős és egyéb paprika magjai is, amit a boltban veszel.
És közérdekű információ: Szeptember 1-jén Chili fesztivál, Solymáron a templom téren! Chili magok csere-beréje, kóstoló, stb..

#29845
Pap Edina

http://m-garden.eu/spd/habred/Habanero_Red_Chili_paprika_mag_15_szem

#29666
kiss alfonz

szreretnék habanero red magot venni vagy rendelni,adjanak tanácsot hogy hol lehet kapni és hogy e mailen lehet e rendelni.

#29632
Illésné Szentesi Éva

köszönöm a tanácsokat

#28189
Pap Zoltán

A Red Habanero is ugyanúgy 25 Celsius-fok optimális hőigénnyel rendelkezik, vagyis májusban már odakint tartható, addig azonban minimálisan 18-20 Celsius-fok hőmérsékletet kell tartani a számára. Hasonlóan a (chili) paprikákhoz fény, tápanyag és vízigényes.
A magvetés március elején megfelelő. A kelést követően kb 6-8 hétre már végleges helyére ültethetővé válik. A palántanevelésnél vigyázni kell a fény-víz-tápanyag összefüggéseire. Túl kevés fény mellett ne öntözzük és tápoldatozzuk túl sokat, mert ez a növények megnyúlásához vezet. Ám a fényszegény időszakokban a nagy meleg ugyancsak a palánta megnyúlását okozhatja.
A palántaföld alatt mit ért a termesztő? A megvásárolható keverékek közül a túlnyomó részben felláp (fehér, balti) tőzeges, esetleg alacsony arányban perlittel kevert tőzeges közeg a megfelelő, de semleges, enyhén savanyú palántanevelő közegek is megfelelnek a növények számára. Lehetőleg a magvetés időpontjában, az első levelek megjelenéséig ne történjen tápoldatozás.

#21748
Jekelfalvi Ferenc

Kedves Vétek Gábor,
a kérdésem ez volt : Red Habanero paprikát vettem a Tescoban. Ha szaporítani szeretném magról - amit chilivel évek óta csinálok - februárban elvetve balkonládába, májusban kiültetve melegházba, jó-e neki ?.
Csinálhatom-e ugyanígy, vagy más eljárás kell-e.
Palántaföld ill. általános virágföld jó-e neki ?

Köszönöm válaszát

#21746
Jekelfalvi Ferenc

Tisztelt szakértők !
A Tescoban vettem Red Habanero paprikát. Megkóstolni még nem mertem, olyanokat írtak a csípősségéről. de a magját szeretném elvetni.
Eddig a megszárított chili magját kb. február közepén-végén vetettem balkonládákba és 2-3 hét alatt kelt ki. Májusban ment ki a melegházba.
Ez ennél a fajtánál is jó így, vagy más bánásmódot igényel ? Jó-e neki a palántaföld ?

Tisztelettel

#21490