dió betegség

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Vegetációs időszakban is lehet rezes készítményekkel permetezni: Champion, Rézoxiklorid vagy Nordox. A gallyak hullásában inkább farontó élőlények játszhatnak szerepet, illetve nagyobb viharok.
Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#39951
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Mivel már nyár elején járunk, azt szeretném megtudni, hogy a lemosó permetezéssel már várjam meg a tél végét vagy még ilyenkor is permetezzem rézzel? Olvastam a témában, hogy nyár elejéig lehet ezeket permetezni. Egyes gallyak is le szoktak hullani a fáról. Ez összefügghet ezzel a kórokozóval?

Üdvözlettel:
Farsang Tamás

#39878
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Sajnos teljesen igaza lehet. A legtöbb növénykultúránk esetében a növényi maradványokkal nagyon vigyázni kell. Különösen gombás betegségek forrásai lehetnek. Üdvözlettel: kis Krisztiánné Mariann

#39865
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Eszembe jutott még egy kérdés. Az közrejátszhatott a kórokozó megjelenésében, hogy maradtak fenn a fán tavalyi elszáradt levelek, illetve néhány termés? Olyan magasan voltak, hogy nem tudtam volna mivel leszedni őket és már egy nagyobb fáról van szó.

Válaszát előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#39859
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Köszönöm válaszát. Mivel már nyár elején járunk, azt szeretném megtudni, hogy a lemosó permetezéssel már várjam meg a tél végét vagy még ilyenkor is permetezzem rézzel? Olvastam a témában, hogy nyár elejéig lehet ezeket permetezni. Egyes gallyak is le szoktak hullani a fáról. Ez összefügghet ezzel a kórokozóval?

Üdvözlettel:
Farsang Tamás

#39858
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

Valószínüleg Gnomóniás betegség. Fontos hogy ősszel a lehullott leveleket, lombmaradványokat össze kell gyűjteni és elégetni. Illetve a tél végi rezes lemosó permetezés segíthet. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#39841
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadók!

1-2 hete barnás foltok jelentek meg a friss dióleveleken, melyek le is hullanak a fáról. Tudnának segíteni, mitől lehet ez és mit lehetne tenni ez ellen?

Visszajelzésük előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#39520