Cukkini

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Farsang Tamás!
A cukkini egy érdekes növény. Szerencsére sok mindent kibír és nagy túlélő. Ami a levelek színén megfigyelhető fehér foltokat illeti, cukkini lisztharmatról van szó. Eleinte mindig az idősebb leveleken jelenik meg. Vegyszeresen nem érdemes ellene védekezni, hanem inkább távolítsuk el a fertőzött leveleket (általában július végétől szokott előfordulni ez a gombás betegség). Léteznek lisztharmat-toleráns fajták is.
A termések fonnyadása, deformáltsága, elsárgulása rengeteg okra vezethető vissza. A leggyakoribb termékenyülési probléma. A cukkini rovar-porozta növény. Ha valami gátolja a méhecskék repülését: hideg, csapadék, óriási szél, akkor nem lesz tökéletes a megtermékenyülés. Ekkor nem tud kifejlődni a termés. Természetesen minél gyengébb a lomb, annál kisebb az aktívan fotoszintetizáló lombfelület és annál kevesebb energia jut a termések kinevelésére is.
Amit javasolnék a termesztés sikere érdekében: Intenzív tápanyag és vízellátás a jó kondícióért, beteg levelek időbeli eltávolítása; sérült, deformált cukkinik kicsiként való leszedése, gyakori szedés. A gyakori szedés, a hibás részek eltávolítása megújulásra ösztönzi a növényt (megfelelő kondíció mellett).
Sikeres termesztést kívánva, tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#41827
Tamás Farsang

A termés elfonnyadásában szerepet játszhat, hogy a levélen megjelentek a fehéres foltok (csatolva)?

#41819
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadó!

Nyáron a cukkinim több esetben elkezdett ugyan növekedni, de még a kezdeti szakaszban elfonnyadt több alkalommal is. Mi lehet ennek az oka?
Csatoltam egy képet.

Válaszát előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#41818