Beteg paprika

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tibor!
Rengetegen küzdünk idén hasonló vírusproblémákkal. A legnagyobb gond, hogy a fertőzéseket növényi nedvek útján rengeteg soktápnövényű szúró-szívó szájszervű állatka terjesztheti. Legnagyobb bűnösök a levéltetvek és a virágtripszek. A legnagyobb segítség egy rendes tél lenni, amikor átfagy néhány napra legalább a talaj felső rétege.
Ami rajtunk múlik: fémzárolt, csávázott vetőmagot érdemes venni, és erről indítani a termesztést (vagy ilyen palántát venni). Kiváló kondícióban tartani a növényeket. Vírusvektorok ellen, megelőző jelleggel olajos készítményt használni (pl. Vectafid-A), hogy elkerüljék a növényállományt. Levéltetvek, tripszek rajzásakor, megjelenésekor célzott védekezés ellenük.Ez a legtöbb amit tehetünk. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#40788
Tibor Borsody

Kedves Mariann!

Köszönöm válaszát! Javaslatára eltávolítottam, de lehet már későn.
Kérem segítsen abban, legközelebb hogyan tudnám megelőzni, ha meglehet.

Köszönöm,
Tibor

#40748
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Borsody Tibor!
Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni. A képen látható paprika vírusfertőzés áldozata (valószínűleg vírusvektor levéltetvek és virágtripszek vitték át a problémát). Nem visszafordítható a folyamat. Az erősen fertőzött növény eltávolítását javaslom. A többi növényénél a jó növénykondíció fenntartásával tud a legtöbbet tenni az állomány megmentéséért.
Üdvözlettel és tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#40730
Tibor Borsody

Tisztelt Szakértő!

Kérem segítségét abban, hogy mivel tudnám kezelni paprikát, aminek a levelein sárga foltok jelentek meg. Fejlődése is megált. Csatotam képet, segítségét köszönöm.

#40724