Áfonya

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Ventilált kénporral lehet a pontosan beállítani a pontos pH -t. De ennek mennyiségét csak talajlaboratóriumban tudják mondani

#41049
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Soltész Titanilla!
Bocsánatot kell kérnem, de a válaszhoz alaposan utána kellet járnom.
Tehát: Az áfonya 4 - 4,5 pH talaj kell. A fekete fenyő föld jó, de jó a gyertyánföld és módjával a tölgylombföld is. Ezeket lehet 1 : 1 arányban tőzeggel és lomb földel, 30 % érett marha trágyával kell összekeverni.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#41048
Titanilla Soltész

Tudna valaki segíten?

#41042
Titanilla Soltész

De biztos hogy nem 4! A többi kerdésemre a válasz azért még érdekel! Köszönöm

#41012
Titanilla Soltész

Szerinte inkább 5, mint 6

#41011
Titanilla Soltész

Megmértem a ph-t!
1 rész föld 3rész ioncserélt víz, összekevertem és állt 1 órát! Sajnos nem elég savas ph 5 körül van a mutató!
Tudom ez nagyon kezdetleges, nem pontos! Keverek akkor hozzá még egy kis tőzeget! A keveréket hagyom 1 éjszakán át, holnap megmérem hátha kioldódik akkor belőle a sav!

#41010
Titanilla Soltész

Tisztelt gazdabolt!

Áfonyát szeretnék ültetni, már nagyon sokat olvastam utánna (igazábol már 1 éve tanulmányozom, hogyan tudnám a legjobb földbe elültetni őket)
Számításokat csinálok, melyik föld javítás az olcsóbb....stb
Azt tudom hogy tőzeggel tudom savanyítani a földet, azt már nem hogy milyen arányba keverjem a földdel!
De most van lehetőségem, hogy erdei fenyő földet szedjek, a fő kérdésem, ez az erdei fenyő föld/lomb/avar/kéreggel kevert föld nem túl savanyú neki? Van ph papírom azzal megtudom vizsgálni nagyjábol ha vizet rakok a földre? Ha ez a föld jó, akkor keverjek bele még tőzeget? Arra gondoltam hogy marhatrágyát keverek még ebbe a földbe, vahy van lassan felszívódó áfonya műtrágya? Perlitet keverhetek a földkeverékbe, hogy jobb víztartó képessége legyen? Kavicsokat rakjak a növények alá, majd rá a földet? Most egy 12m hosszú, 70cm széles, 50cm mély "árok" van kiásva oda szeretnék 4-5tő áfonyát (különböző fajtákat) az oldalát az ároknak fóliával "szigetelném" és ebbe a trágyás fenyő föld! Elnézést hogy ennyi kérdésem van, de a kisfiam kedvenc gyümölcse, és nagyon szeretném ha sikeresen tudnám nevelgetni a kis áfonyákat! Köszönöm előre is a választ!

#41006