Tuja barnul szárad

Pap Edina Szaktanácsadó

Túlöntözni sem szabad. Jó volna megfigyelni, hogy nincsenek-e szúrásnyomok a száradó hajtások törési felületén.

#44867
Bálint Pintér

Kedves Edina!
Köszönöm a segítségét.
Nagyobb edény beszerzéséig, valamint utána is mivel lehetne segíteni a helyzeten? Gyakoribb öntözés? Talaj felső rétegének cseréje? Más/többszöri műtrágya?

#44442
Pap Edina Szaktanácsadó

A tuja nem bírja sokáig az edényes tartást...kiszáradás az ok...nagyobb edénybe kéne átültetni, hogy legyen elegendő talaj.

#44418
Bálint Pintér

#44358
Bálint Pintér

#44357
Bálint Pintér

Kedves Szaktanácsadók!
Kérem segítsenek meghatározni, hogy mi okozhatja a tujáink képeken látható belső száradását, barnulását, valamint legyenek szívesek adjanak tanácsot a helyes gondozáshoz.
A két növény budapesti 4. emeleti erkélyen van, 120x50x40cm ládában, nyugati oldalon, kicsit több mint egy éve ültettük őket tujaföldbe, a tetején mulccsal. Nyáron heti kétszer, télen heti egyszer öntözöm őket, márciustól szeptemberig kéthetente örökzöld tápoldattal kiegészítve, részben az öntözővízhez részben lombtrágyázással adagolva. A telet szépen átvészelték, tavasszal volt rajtuk néhány kisebb elszáradt ág, nyáron nem tapasztaltam problémát, azonban az elmúlt két hétben egyre jobban barnul, szárad a belső részük.
Segítségüket előre is köszönöm,
Pintér Bálint

#44356
Pap Edina Szaktanácsadó

http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/mar-nem-vedett

#40814
Torda Andrea

Kedves Gánor! Igen, a telek Budapesten, Csepelen van. Köszönöm a kimerítő, szakszerű választ. Sajnos ez elég elkeserítően hangzik. A tápoldatozással még megpróbálkozunk.

#40668
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Torda Andrea!

A leírás és kép alapján ez igen nagy valószínűséggel a boróka-tarkadíszbogár kártétele lesz. Amennyiben a kert Budapesten van, úgy ez még biztosabbra vehető. A védekezés kapcsán a legfontosabb teendők a következők: a károsított növények, illetve növényi részek (ágak) mielőbbi eltávolítása és megsemmisítése, a növények jó kondíciójának biztosítása megfelelő öntözéssel és tápanyag-utánpótlással. Közvetlenül a rajzó (május-június) és petézni készülő bogár nehezen támadható, de a rajzás idején végzett szisztematikus gyűjtése (ágak fólia vagy ernyő feletti kopogtatása, megrázása a reggeli órákban) és eltávolítása szintén segítheti a védekezést. További (korábbi) információk erről a fajról pl. itt olvashatók: http://www.agroinform.com/szantofold/a-boroka-tarkadiszbogar-lamprodila-festiva-megjelenese-es-kartetele-budapesten-12529?gclid=CMinidyajs4CFcsK0wod1JkCcA
(Megjegyzés: Védettségéről - mely a kémiai védekezés lehetőségét kizárja - pl. a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének munkatársainál tud információt kérni.)

#40655
Torda Andrea

Igen a törzsön egyértelműen láthatóak a lyukak,1-2 mm átmérőjüel. A növények kb.10 évesek. A locsolásuk rendszeres, tápanyag utánpótlás tulajdonképpen nem volt. Előző években csak enyhén volt tapasztalható hasonló akkor Aktarával permeteztük.

#40508
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Torda Andrea!

A tüneteket mutató növények fás részein kis lyukakat lehet találni? Korábbi években nem jelentkezett a probléma? Milyen idősek (kb.) a növények, mikor ültették őket, és milyen a talaj? Víz- és tápanyag-utánpótlásuk hogyan történt eddig?

#40454
Torda Andrea

Másik közeli kép.

#40429
Torda Andrea

Közeli kép.

#40428
Torda Andrea

Tisztelt Szakértő! Lehet valamit tenni hogy a tujáink ne pusztuljanak el. Az ágak sorban egymás után száradnak el. A szomsz telken lévőkön ugyan ezek a tünetek mutatkoznak.

#40427