Petrezselyem betegségei

Pap Edina Szaktanácsadó

A fómás gumóvarasodásnak nézem, ami a zeller jellemző betegsége. Tünetei már a felszedéskor jól láthatók. A gumókon vörösbarna foltok és 2-3 mm mély, parás, behegedt repedések láthatók. A repedések szélén a gumószövet enyhén megvastagodott. Ilyenkor már nem lehet tenni ellene, minél előbb fel kell szedni a termést, és a beteg részektől megtisztítva pl. darált zöldségkeverékben hasznosítani, apró kockákra vágva aszalógépben szárítani, esetleg fagyasztani. A fertőzött gumókat ne tárolja be.

#46158
Péter Ádám

Petrezselyemnél a képen látható tünetek jelentkeztek. Előrehaladott állapotban a gyökertest közepe rothadni kezd.Kérdésem az lenne a képek alapján mi okozhatja a tüneteket? Borhiány vagy estelegesen kártevő lárvája ?? Segítségét előre is köszönöm

#46132
Péter Ádám

Petrezselymnél a következő tünetek jelentkeztek. Kérdéd

#46131
Pap Edina Szaktanácsadó

Meleg, az erős napsütés (ablak visszaveri a fényt) és a légszárazság hatása. A meleg ablakpárkány nem jó hely kánikulába. Félárnyékosabb helyen tartsa a növényt.

#43705
Viktória Ladányi

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni abban ,hogy mi történhetett a petrezselyemmel, mert a levelek azéle elkezdett száradni, sárgulni. Balkonládában nevelem, csak a levele miatt, eddig gyönyörűen fejlődött, szép zöld volt de 3 hete kb ez lett. Tápoldatozom hetente. Segítségét előre is magyon köszönöm! Viktória

#43636
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Petrezselyemrozsda elleni gombaölő szer az Amistar - elsősorban megelőzésre alkalmazható.

#43399
Istvánné Azari

T.szakértő!Képeket nem tudok küldeni/ ősszel sem tudtam volna/de a jelenség nagyon hasonló ahhoz amit mások küldtek a petr.rozsdával kapcsolatban.Most újra gyönyörű a veteményem,kérem adjon tanácsot hogyan előzhetem meg hogy ne jusson a petrezselyemem a tavalyi sorsra.!

#43265
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Azari Istvánné!

Képeket tudna esetleg küldeni a tünetekről?

#41363
Istvánné Azari

T.szakértő!Teljesen kétségbe vagyok esve a petrezselyem termésem állapota miatt. A vetemény júliusig gyönyörűen fejlődött , csodálatos volt.Aztán megjelent néhány gyökér nyakánál apró szürke tetűnek látszó valami. Most a földben lévő részen is rengeteg van, a gyökér agyon van rágva,sebes varas és a zöldje eltorzult. Mi lehet a baj? Kérem adjon tanácsot mit tegyek hogy jövőre ez ne forduljon elő!

#41162
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A gyökértesten csak felületi rágás (pl. hangya, csiga) látható.

#41078
József Balogh

Tisztelt Tanácsadó!

Kérdezném, hogy a fotókon látható sérüléseket mi okozhatja a gyökértesteken?
Köszönettel Balogh József

#41041
Pap Edina Szaktanácsadó

Alapvetően kedvezőtlen a talajadottság (kötött, túlöntözött) a petrezselyem számára. Ebből adódik a gond.

#40820
Molnár Lászlóné

Szeretném megkérdezni mi baja lett a petrezselyemnek! Foltokban indult be a sárgulás, és utána csak apró új levelek hajtanak, a fejlődésben leáll.
Hogyan lehet segíteni a problémán?
A választ előre is köszönöm !

#40725
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Ibolya! Képet kérünk! Mikor talajfertőtlenítőzött és mivel, milyen adagban? A csigaölőt milyen adagban szórta ki? A csigaölő nem érhet a növényhez!

#39795
Ibolya Nagyne

Tisztelt Tanácsadó! Többekhez hasonlóan az én problémám is a petrezselyem "kiszáradása". Amikor már szép levélzete van, szakaszosan kiszárad. A sárgarépának semmi baja. Ásáskor talajfertőtlenítőt használok, lótetű nincs a zöldséges kertben. Hangya elleni szerrel beszórtam a sor mellett a földet, de sajnos nem vezetett eredményre. Mi lehet a probléma, ami kizárólag a petrezselymet károsítja?
Tanácsát várva tisztelettel és köszönettel: Nagy Lászlóné Miskolc

#39763
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Marika. A képen látható növények - a forró és száraz időjárásban - nem fejlődnek rendesen. A gyökér sűrű elágazása a piacosságot fogja rontani. Az öntözés a talaj felső rétegét tömöríti - mindez az Ön hibáján kívül történik. A tápanyaghiány a lombozaton látható - a növény örül, ha él. A hiánytünet egyértelműen főelemből /nitrogén, kálium/ mutatkozik - de ennek is a stressz az oka. Ha javulnak a körülmények, lombtrágyázni érdemes.

#36971
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Ana. A sárgulásért feltételezhetően a tápanyag hiányos vagy helytelen használata felelős. Ha az alsó levelek sárgulnak, nitrogénhiány, ha a legújabb levelek mikroelem-hiány /pl.vas/.

#36957
Marika Fejesné

Tisztelt Vétek Gábor!

Mellékletben küldök Önnek egy képet ( Arat nevű petrezselyem), mely tökéletes kelés és úgy gondolom kezelés (műtrágyázás) után sajnos amint a képen látja is sárgulnak a levelei. A lombozata nem fejlődik, a gyökér pedig mintha megállt volna a növekedésben. Kétszer kezeltük a Viva nevű lombtrágyával, aminél a tapasztalat az volt, hogy az első kezelés után némi javulást láttam, de sajnos a második kezelés nem úgy tűnik, hogy megtaláltam a probléma okát. Felmerült bennem, hogy esetleg a túlzott meleg időnek köszönhető, ugyanis fúrt kútról volt öntözve, de éjszaka. Jelen pillanatban nem öntözöm a drasztikus hőség miatt. Várom a véleményét, amennyiben tud segíteni.

#36954
Ana Mohr

Tiszteletem olyan kerdesem lenne mier sargulnak a petrezseljem levelek es egy ido utan kipusztul tavaly is igy iartunk eloszor nagyon szep zold volt kb 20cm magas szep zold levelek es 1-2 het utan kezdet sargulni es kipusztul

#36937
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Kiss Péter!

Képet tudna küldeni az állományról, illetve egy-egy sárguló levelű növényről közelit is?
A levelek csak sárgulnak, de károsítót vagy annak nyomát nem látni rajta (szín és fonák, nagyítóval nézve)?
Gyenge növekedésű növényt kihúzva a gyökéren látható esetleg valamilyen elváltozás?

#34265