Orchidea tripsz?

Matiz Szabolcs

A ragacson készítettem képet is, mert a földben nem jol lácik.

#51699
Matiz Szabolcs

Kedves Szakértő!

Phaleanopsis orchideám közegében pici, fekete, rizsszem alakú bogarak jelentek meg, állítólag tripsz.
Kérdésem, hogy milyen szerrel tudnám a leghatékonyabban eltüntetni őket? Tele van az egész napali szobanövényeim földje, levelei vele. 5 hete szorom moszpillánal, actarával, de edig meg mindig tele van.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: M. Melánia

#51698
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Anna!

A csatolt képen egy kifejlett kabóca látható. Szúró-szívó szájszerve van, és szívogatással szoktak kárt okozni a növényeken. A kép alapján faji szinten nagyon körülményes. A pontos határozás hímek ivarszerve alapján történik. Hol találkozott ezzel a rovarral?

#42011
Keresztes Anna

Jo napot.
A tegnap vásároltam egy orchideat es találkoztam egy kedves kis állattal rajta.
Meg szeretnem kérni, hogy azonositsak be, mert en sajnos nem tudom beazonosítani.

#41893
Vétek Gábor

Kedves Kinga!

Nos, ebben az esetben reméljük, hogy nem fognak problémát okozni. Ha mégis úgy tűnne, hogy kezdenek elszaporodni, akkor jelezzen vissza idejében, és megpróbálunk valamilyen megoldást találni.

#12224
T. Kinga

Elfelejtettem, hogy hosszúkás alakjuk volt, a rizshez tudnám hasonlítani.

#12158
T. Kinga

Kedves Gábor!

Fotózni sajnos nem tudok, ugyanis nincs mit... Kivettem az orchideát a cserépből, amennyire tudtam, átnéztem a közeget és semmit nem láttam benne. Ez egy vasárnap vásárolt orchidea, tegnap áztattam, ahogyan a többit is szoktam. Miután visszatettem a helyére, valamiért mégegyszer visszanéztem, és akkor láttam 2 db bogarat, amint egy felső kéregdarabon másztak. Kb. 2 milliméter nagyságúak voltak, nagyon sötét barna vagy fekete színűek, kicsit fényesek. Úgy láttam, hogy pici csápjuk is volt, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos. A lábukat sajnos nem figyeltem, nem tudom, mennyi volt nekik. Most nem láttam sehol semmit, sem a közegben, sem a leveleken, száron, virágokon. Lehet, hogy vaklárma volt?

#12157
Vétek Gábor

Kedves T. Kinga!

Ha csak az orchidea közegében vannak, és szabad szemmel is jól láthatók ezek az állatkák, akkor kizárt, hogy tripszről van szó. Kérem, küldjön képet, pontosabb leírást (hogy néznek ki - méret, pontos szín, lábak száma, alak stb. -, csak a közegben vannak vagy a növényen is, hogyan mozognak - repül is vagy csak mászkál a közegben - stb.), vagy hozza el a növényt gazdaboltunkba, hogy kollégáim megvizsgálhassák a tövet és a rovart.

#12154
T. Kinga

Kedves Szakértő!

Phaleanopsis orchideám közegében pici, fekete, rizsszem alakú bogarak jelentek meg, állítólag tripsz.
Kérdésem, hogy milyen szerrel tudnám a leghatékonyabban eltüntetni őket?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: T. Kinga

#12152