Fokföldi kékmargitvirág betegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kné. Andrea!
A forró, meleg időszakokban szünetel a virágzás.

#43943
Andrea Kissné

Kedves szakértő! Köszönöm a segítséget! Még abban kérnék tanácsot, hogyan tudnám virágzásra bírni kékmargitvirágomat? Esetleg virágzásindító tápoldattal? Hiányozna vmilyen nyomelem neki? Előre is köszönöm válaszát! Andrea

#43901
Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Andrea!

A leveleken aknázómoly kártétele látható. A kifehéredő részeken a hernyó által kirágott járatok láthatók, a fekete pontok pedig az ürülékük. Amennyiben lehetőség van, akkor gyűjtse be a fertőzött leveleket és semmisítse meg, vagy pedig felszívódó rovarölőszerrel érdemes lepermetezni.

#43886
Andrea Kissné

Kedves Katalin! Nem látok újabb beteg levelet, viszont továbbra sem virágzik növényem. Igaz, csak akkor éri nap, ha átteszem. Reggelente szoktam 3-4 órára napra rakni, lehet, a folytonos helyváltoztatás a baj? Néhány napja hozott pár bimbót, de el is száradtak. Ha egész nap kinn van, nem a balkonon, akkor estére lehervadnak a levelei, igaz reggelre éled ujjá. Egy ideje nem kap tápot sem. Olvastam, h. a nagy melegben abbamarad a virágzás. Köszönöm válaszát.

#43879
Andrea Kissné

Kedves Katalin! Küldöm a képet az eltávolított, beteg levelekről. Előre is köszönöm válaszát!

#43839
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kné. Andrea!
Valószínű, hogy ezek kártevők, amik szívogatják a növényt. Kérek egy nagy felbontású, jól nagyítható felvételt, hogy biztosat tudjak mondani. Ez a kép sajnos homályos és nem lehet élesen nagyítani.

#43813
Andrea Kissné

Tisztelt szakértő! Nyár elején kaptam a margitvirágot. Gazdagon virágzott, aztán lassan abbamaradt. Tápoztam / Voldünger, általános tápoldat, Wuxal felváltva/ de semmi. Átültettem, azóta kétszeresére nőtt, de virágot továbbra sem hoz, ráadásul most fehéresek lettek a levelei napról-napra jobban látszik. Mit tegyek vele, nem szeretném ha tönkremenne. Előre is köszönöm válaszát.

#43786