diófa és szilvafa megbetegedése

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A diófa levelei a levélszéltől száradnak. /szilvafa képet nem kaptam/ Nem betegség, hanem tápanyag probléma. Lehet oka magas talajvíz - most értek el a vízhez a gyökerek - Lehet tápanyag egyensúly zavar - ehhez a műtrágyázás, a talajösszetétel adataira volna szükség. A termés-gondok összetettek - a fekete elszíneződés gomba-vagy baktérium fertőzésből ered - ez a levél-foltokból megállapítható vegetációs időben - . A "kukacosodás" előidézőjét látni kellene és az ellene való védekezés időpontját ennek tudatában lehetne meghatározni. Jelenleg a rezes lemosó permetezést ajánlom akár lombhullás előtt is - 2-3 alkalommal. A permetezést a lehetőségnek megfelelő magasságig is célszerű elvégezni.
Tavaszra ugyancsak a rezes készítmények közül válasszon, rovar ellen pedig elvirágzás után két alkalommal használja a Mospilan+Karate kombinációt .

#44426
Ágnes Szabadosné Horváth

anácsot szeretnék kérni Önöktõl egy diófa és egy öreg szilvafa megmentésére, feltéve ha foglalkoznak ilyesmivel. Mellékelem a fotókat és azokon talán látható, hogy a diófa levelei foltosak, a termés elfeketedik, sok esetben kukacos, a teljes termés használhatatlan, de mivel egy szép, nagy, talán nem is túl öreg fáról van szó szeretnénk megmenteni. Egy ilyen nagy fát, milyen módszerrel lehet hatékonyan permetezni. A szilvafán pedig bőven volt termés, és szilva egészséges volt, de megjelentek fa ágain a képen is látható, valamilyen gombás fertőzések. Megtisztelő válaszukat, esetleges árajánlatukkal együtt előre is köszönöm.

#44343