Bukszus levelei sárgulnak

Pap Edina Szaktanácsadó

A bukszusnak a selyemfényű puszpángmoly mellett több végzetes gombás betegsége is van, a puszpángelhalás, a fillosztiktás levélfoltosság, illetve a puszpángrák. Jó lenne közeli felvétel a levelekről. Ha az elhalás az idősebb leveleken tapasztalható, és a csúcsi rész kezd száradni, rajta apró fekete pöttyök találhatók, akkor a fillosztikta lehet (ez a legvalószínűbb). gyengültségi kórokozó, jó volna a növényt "feltáplálni" (vannak kifejezetten puszpánghoz javasolt tápok, pl. https://www.gazdabolt.hu/szabalyozott-mutragya/4512-compo-hosszu-hatasu-bukszus-orokzold-tap-850-g.html. Rezes permetezés javasolt.

#51135
Viktória Sukta

Tisztelt Hölgyem! Tavaly ősszel ültettük a teraszunkra két kaspóban bukszust de elkezdett sárgulni és száradni a levele az elmúlt hónap során. Kártevőt nem látok a levél fonákján és havonta permetezzük is megelőzés céljából.
Szíves segítségét megköszönve tisztelettel.

#51011
Pap Edina Szaktanácsadó

A téli hideg hatása. Metssze formára a növényt, és lekerülnek a károsodott levelek. örökzöldekhez javasolt tartóa műtrágyát is célszerű adni, főleg, ha edényben van a növény, és a kiszáradást rendszeres öntözéssel előzze meg.

#42226
M Adrian

Jó napot,

van egy szép Buxusom, de az idei tél után elkezdtek a levelei sárgulni. Sajnos nem volt fagymentes helyen a télen, csak egy fedett részen. Vajon csak megfagyott az a rész? Mit tegyek?

#42205
Pap Edina

Nagyon veszélyes betegésg a Cylindrocladium buxicola, illetve a Volutella buxi, ami az Ön által leírtakhoz hasonló tüneteket produkál. Természetesen csak laborvizsgálat adhat pontos választ erre. A legjobb megsemmisíteni a növényt. Javasolt szer a Mirage (II. kat.), ha már a tünetek látszanak, megelőzésként a Bravo, Switch, Amistar, Dithane.
http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/blogok/mivel-helyettesitheto

#27350
Erika

Tisztelt ,,Doktor ûr"!

Mekünk is hasonlo problemaink lennenek a buxusainkal sargul, szarad a levele, de nen hull le. Mit tehetünk??? E mellet a tujaink is kezdenek szaradni sorban 1 elkezdte es az osszes tobbi mellet the szinten szarad. Van esetleg tanacsa? Varom levelet. Koszonettel Bodzakne Erika

#27021
Vétek Gábor

Tisztelt Tóth János!

Nem látni pontosan: A tünetek csak a bokor egy részére terjednek ki, ahol viszont teljes az ágrészek hervadása, száradása, a többi ugyanakkor egészségesnek látszik? Vagy az egész bokor sárgul, szárad? Kártevő nyomát nem találta a leveleken? Mennyi vizet kapott öntözés formájában, ill. önök felé volt-e gond éppen a túl sok csapadékkal?

#19378
Tóth János

Jó napot!
Az eddig szép zöldelö bukszus bokrunk olyan mintha kiszáradna a megmentésére kérnék tanácsot,segitséget.
Elöre is köszönöm üdv. Tóth János

#19322
Vétek Gábor

Tudna esetleg képet küldeni a tünetekről?

#10361
Kovács Mihály

Kedves Edina!
Köszönöm a válaszát. Nem ilyen jellegű a sárgulás. Először a levél közepe lesz vöröses, később az egész citromsárga lesz. Az eredeti formáját is megtartja a levél.

#10328
Pap Edina

Amennyiben a a levelek sárgulnak és befelé sodródnak, valamint a levelek fonákának felszínén apró sárga-narancssárga képletek jelennek meg, akkor az a Volutella buxi kórokozó gomba. Külföldről behurcolt betegség. Tavasszal 1-2 alaklommal réztartamú szerrel (pl. bordói lé) permetezés javasolt. A teljes pusztulást mutató bokrokat el kell távolítani, elégetni.

#10219
Kovács Mihály

Tisztelt Vétek Gábor!

Tavaly ültetett, és mostanáig rendben fejlődő bukszussövényem levelei elkezdtek sárgulni. Kezdetben vöröses sárga a levél közepe, majd citromsárga lesz a levél, végül lehullik. Egyelőre csak a szárakhoz közeli levelekkel fordul ez elő, de egyre nagyobb méreteket kezd ölteni és aggódom. Mi lehet ennek az oka?

Köszönettel,
-Kovács Mihály

#10116