Babérmeggy barnulás

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Pál! Sajnos a naptárnak nem szabad hinni. Az idei tavasz elég szeszélyes. Az éjszakai fagy "megcsípte" a leveleket! Kicsit elhamarkodta a kiültetést. A növény helyrejön. Várjuk a jó időt!

#56282
Pál Szedlay

Egy hete ültettem ki a csemetéket. sajnos a levele ily módon kezdett barnulni. Nagy 13 literes konténerekben neveltem őket tavaly.
A 90 darab közül csak kb 10 db lett ilyen.
Mi a bajuk?
Köszönöm válaszát

#56258
Gabriella Belász

Csatolom a képet. Köszönöm

#55446
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Gabriella és Anita! Várjuk a képeket!

#55438
Gabriella Belász

Tisztelt Gazdabolt!
Tavasszal ültetett babérmeggy bokrainak levelei bebarnultak.
Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm szépen

#55415
Anita K.

Képek az előző kérdéshez. Köszönöm

#54941
Anita K.

Tisztelt hölgyem! Kb. 1 hónapja ültettem el babérmeggy bokraimat. Ültetéskor kaptak egy kis műtrágyát. 3 hete elkezdtek a levelek foltokban barnulni, majd lepotyogni. Egy szakértő üzletben azt mondták gombás megbetegedés és kaptam rá permetet - magnicur fungimatot. Permetezés előtt levágtam a beteg leveleket. Pontosan 12 napja permeteztem, de azóta újabb levelek barnultak meg. Esetleg még várjak, próbálkozzak újból a permettel vagy más megbetegedésről van szó? Köszönöm válaszát.

#54939
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Andrea! Kérem, töltsön fel képet. A "fehér por" akár lisztharmat is lehet. Ellene kéntartalmú permetező szerrel, pl. Thiovit Jet, illetve felszívódó gombaölő szerekkel (pl. Alfa Solo) védekezhet. Fontos a növény kiültetésénél a megfelelő termőhely megválasztása és a helyes ültetés, tápanyagfeltöltés. Ehhez ad tanácsot az alábbi cikk: https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/

#54837
Andrea Gröschl

Kedves Katalin!
1 hónapja vásároltunk néhány babérmeggyet, amik még cserépben várják a beültetést. A mai locsoláskor vettem észre, hogy elég sok levél megbarnult, elszaradt. Mintha fehér bevonat lenne rajta, de ez lehet por is. Mellékelek néhány fotót. Ön szerint mi lehet a baj velük? Megfagytak, kevés vizet kaptak vagy esetleg tápanyagra van szükségük? Köszönöm a segitségét!

#54831
Pap Edina Szaktanácsadó

Sokféle ok miatt barnulhat a levélcsúcs. Lehet, hogy a kis növény fagykárt szenvedett. Lehet kiszáradás (az örökzöldeket télen is öntözni, kell, főleg az idei szokatlanul aszályos évben). Lehet tápanyagegyensúly-zavar, főleg kálium- és magnéziumhiány. De lehet mindez együtt. A növény nagyon fejletlen. Az ilyen kis növényt érdemes 50-80 cm-s koráig cserépben tartani. A felmelegedéssel megindulhat a fejlődés, megfelelő víz- és tápanyag-utánpótlással (örökzöldekhez ajánlott tápok) kinőheti a növény a kárt. Természetesen a károsodott levelek lehullanak.

#54789
Katalin Tóth

Az ősszel ültetett babérmeggyeim mindegyikén barnulnak a levelek. Nagyon szeretném megmenteni őket. Mi lehet a bajuk? Mit tegyek?

#54734
Pap Edina Szaktanácsadó

Úgy látom, hogy az erkélyen, edényben tartja a növényt. A nem megfelelő élettér az ok. Tűző nap, hőség, és átforrósodó edényben az öntözés ellenére megfővő gyökerek. A babérmeggy ezt nem bírja.

#53787
Melinda Maszlag

További kép a barnult babérmeggyről
Köszönöm,
Maszlag Melinda

#53613
Melinda Maszlag

Tisztelt Gazdabolt!
A babérmeggy levelei hirtelen barnulni kezdtek.
Pár nap alatt elkezdett barnulni az összes. Naponta locsolom és hetente tápoldatozom. Ezt valami kártevő okozza vagy a nagy meleg? Korábbi években soha nem fordult elő.

Köszönettel,
Maszlag Melinda

#53612
Pap Edina Szaktanácsadó

Szeptóriás betegség. Amistar, Manzat, Ridomil Gold Tazer...stb, sok szer van ellen.

#47398
Zsuzsanna Zádori

2 éve ültetett babérmeggy és korallberkenye bokraimat megtámadta valami kórokozó. A levelek fonákja majd a színe megbarnult, és a barna foltok egyszer csak lyukakká váltak. Olyan a növény, mintha sörétes puskával vadásztak volna rá. Valami gombát gyanakszik A lyukacsos levelek rajta maradnak a bokron. Segítséget kérnék a betegség beazonosításában és az ellene való védekezéshez.

#47382
Pap Edina Szaktanácsadó

Igazából a nagyobb fagyok elmúltával már lehet metszeni.

#42224
Zoltán Barna

Kedves Edina!

Köszönöm a válaszát!

A metszést mikor javasolja elvégezni? Akár most márciusban is lehet, vagy várjunk áprilisig, esetleg később?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Barna Zoltán

#42195
Pap Edina Szaktanácsadó

A nyár végén hozott friss hajtások elfagytak, de az erősen meszes talaj, és a kiszáradás (p a mucstakarás előtt nem lett alaposan beöntözve a növény) is okozhat ilyen károkat, illetve mindez együtt is jelentkezhet. Ha már nem lehet komolyabb fagyra számítani, metssze vissza a felére az amúgy is hosszú, a szép bokorformából kilógó hajtásokat. A babérmeggy későn, májusban hajt, majd június végé, júliusban újból hajt a nyári rügyekből. A mulcstakarás miatt a növény intenzívebben kell öntözni, illetve célszerű tápanyagot is adni a növénynek, a mulcs alá bedolgozva lomblevelű örökzöldekhez javasolt, ún. buxus tápot: http://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/szerves-tragya1399/T09444-Viano-szerves-tragya-Orokzoldeknek-es-buxusoknak-1-75-kg?filter_name=buxus

#42008
Zoltán Barna

Még egy

#41955