Alocasi Amazonica levélbetegésg

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az Alocasia dekoratív növény, de nem könnyű igényeinek megfelelő körülményeket teremteni. A képen láthatóan jó színben, mondhatnám "jó erőben" mutatkozik, mégis gombabetegség támadta meg. A faj tünetek alapján pontosan nem határozható meg. Ellene az Amistar használatát javaslom - de azt is csak megelőzésre.
A levélcsúcs barnulása azonban nem betegség. A nagy páraigény miatt gyakran kellene a növény körül langyos vízzel permetezni. A trópusokról származó Alocasia meleg-és nedvességkedvelő, de a pangó vizet kerülni kell. Szereti az árnyékot. Mindig esővízzel kell öntözni!
Remélem, sikerül megóvni ezt a szép növényt!

#41776
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Basa-Dénes László!

Kérdését továbbítottam kolléganőm felé.

#41373
László Basa-Dénes

Egy idő óta az Alocasia Amazonica (ördöglevél) levelein sárgás-barna foltok jelentek meg (melyek egy idő után kiszáradásos képet mutatnak, néhány napon belül az új levélhajtásokon is megjelennek.
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen betegség ütötte fel a fejét, netán gondozással kapcsolatos hiba okozza, és mivel, mely módon gyógyítható. Két képet szerettem volna csatolni, az egyiket a levél színéről, a másik a fonákjáról, de a rendszer csak egyet engedélyezett.
Köszönettel, Basa-Dénes László

#41198