Banánfa

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Merényi Péter!
  A termés terület és klímafüggő! Magyarország egész területén kint a szabadban nem hoz mindenütt termést. Fontos a hozzáértő gondozás.
  Amennyiben csak úgy belevág nem biztos, hogy sikere is lesz. Javaslom, hogy olvasson el szakkönyveket és vizsgálja meg a területet ahová a növényt szánja, hogy megtudja-e valósítani a számára szükséges klímát és feltételeket.

 2. Merényi Péter

  Tisztelt Antics Katalin!

  Érdeklődni szeretnék. Tavasszal tervezem, hogy veszek banánfát. Télalló banán, típusra: Musa Basjoo. A kérdésem az lenne, ha mindent megfelelően elvégzek (gondolok itt ültetésre, teleltetésre, stb,,,) és meg is marad, akkor a termése ehető? Rengeteget utánaolvastam, van ahol azt írják, ehetetlen, van ahol ehetőként írják. Nem tudom, mi lehet az igazság. Egyik helyen azt írják sok magja van de ehető másik helyen hogy nincs magja de ehetetlen.... Várom mielőbbi szíves válaszát, illetve ha nem ehető, akkor egy javaslatot, milyen banánt ültessek, ami télálló, és kintre is ültethetem. Valamint ha kérhetem, e-mail címemre is elküldené a választ? meteora84@gmail.com

  Hálás köszünettel: Merényi Péter

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóth Vilmos!
  Véleményem szerint, nincs betegsége csupán tartási hibából erednek a tünetek. Azt kell tennie amit leírtam. A számára megfelelő klímát kell kialakítani, de folyamatosan, állandó jelleggel, nem elég csak néha, esetenként. Ez panellakásban nagyon nehéz, sőt lehetetlen. Mivel télen biztosítani kell számára a hideget, stb.
  Valamint az esővíz a legmegfelelőbb a számára. A csapvizet nem bírja.

 4. Tóth Vilmos

  Köszönöm. És most speciel mi a betegsége és hogy lehet kezelni?

 5. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóth Vilmos!
  A banánnak szüksége van arra, hogy a megfelelő klímát és életfeltételt biztosítson a számára! De ennek a klímának állandónak kell lennie, ha csak rövid ideig áll fenn akkor megbetegszik és elpusztul. Ilyenkor a gombák is könnyebben megtámadják!
  A panel nem igazán a banánnak való. Javaslom, hogy a párásítást ne a növényre való locsolással oldja meg. Közvetlen csapvizet nem szabad használni.

 6. Tóth Vilmos

  Tisztelt Antics Katalin!
  Kb. egy éve vettem egy leértékelt banánt egy áruházban (így sajnos a pontos fajtáját nem tudom), elég száradt és esetlen volt, de átültettem, tápoldatoztam és nagyon szép kis növény lett belőle. A tél alatt viszont történt vele valami, mert az új hajtásain barna nekrotikus foltok jelentek meg, és a fejlődő levelek nagy hányada el is száradt. Először tápanyag túladagolásra gondoltam így 2-3 hétig abbahagytam a tápoldatozást, de nem változott a helyzet. Aztán gondoltam akkor esetleg tápanyag hiány, így táprudat vettem a földjébe, tápoldatoztam, de semmi. Aztán láttam hogy a földje tartósan nedves, így megnéztem a gyökérzetét és nagyon zsúfoltan volt a cserépben. Átültettem egy sokkal nagyobb cserépbe, és akkor hozott egy szép hajtást aminek nagyon megörültem, de azon is megjelentek a foltok. Aggódom hogy elpusztul ha ez így megy tovább...főleg most, hogy a fényviszonyok se valami jók, és ma úgy vettem észre hogy a törzse is puhább.Tudna segíteni hogy mi lehet a probléma? Esetleg ez valami gomba?

  u.i.: Panelban lakom úgyhogy a levegő sokszor száraz, de vízzel permetezem és télen párologtatót (tefal baby) is használtam. A tápoldat amit használok általános (NPK:735).
  Segítségét előre is köszönöm.

  thumb
 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Faludi Orsolya!
  A faforgács rejt valamennyi veszélyt magában. Válasza le a hajtásokat. Későbbiek során kifog derülni, hogy mennyire fertőződtek.

 8. Faludi Orsolya

  Tisztelt Szakértő!

  Takarva volt a télen vastag faforgács réteggel, lehetséges, hogy a takarás nem volt megfelelő és begombásodott? A kis hajtások nem rendelkeznek saját gyökérzettel, mindegyik a régi növény nagy gyökérgumójából oldalhajtásszerűen nő ki. Ha mindet meghagyom a növényen akkor elképzelhető, hogy nem fog megfelelően fejlődni?

 9. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Faludi Orsolya!
  Ahogy látom a hajtások sem teljesen egészségesek. Takarta a télen? Nyugodtan leválaszthatja, a fiatal hajtásokat csak figyeljen oda, hogy kelőmennyiségű gyökérzettel válassza le.

 10. Faludi Orsolya

  Tisztelt Szakértő!
  Télálló banánfám viszonylag sikeresen áttelelt a kertben. A közepe sajnos felpuhult és nem hajtott ki tavasszal. Szerencsére viszont sok sok kicsi hajtást engedett magából oldalt. A kérdésem az lenne, hogy hagyjam e meg az összes kis hajtást vagy csak a legerősebbnek tűnőt? Válaszát előre is köszönöm. Jelenlegi állapotát tükrözi a fénykép.

  thumb
 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Czombos István!

  Úgy ahogy elő van írva, szélvédett fagymentes helyen, elméletileg lehetséges, igen.

 12. czombos istván

  Rendben és köszönöm gyors válaszát,olyan kérésem lenne esetleg kint teleltethetném e be takarva ahogy elö van irva? Köszönöm és további szép napot üdv!

 13. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Czombos István!

  Ősszel kell a sarjhajtásokat óvatosan tőből eltávolítani.

 14. czombos istván

  Rendben és köszönöm! Most is A segitségét szeretném kérni ,ön szerint mikor válasszam le a fiait és hogyan? válaszát elöre is köszönöm további szép napt ÜDV CZ.István!

  thumb
 15. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Czombos István!

  Ez az ’egyetlen’ télálló banán itt nálunk. Amennyiben figyelembe veszi az általam leírtakat akkor elvileg nem lesz semmi gond.

 16. czombos istván

  Köszönöm gyors válaszát Musa basjoo ez a fajta a banánfa!

 17. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Czombos István!

  Jó lenne pontosan tudni, hogy milyen típusú a banánja, úgy a válaszom is pontosabb lehetne. Magyarországon, amennyiben minden tartási feltétel teljesül, úgy a termőkor kb. a 2-3-évtől teljesül ezután lesznek fogyasztható, beérő gyümölcsök. Igen, előbb-utóbb elszárad és kifog hajtani természetesen.

 18. czombos istván

  ÜDV, kezd meg állni a hullás, olyan kérdésem lenne hogy ha nem terem be már pedig nagy esély van rá akkor is el pusztul az anyatö? de ha igy is van ugye benne lehet hagyni a földbe mert késöbb ki fog hajtani?Válaszát elöre is köszönöm további szép napot!

 19. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Czombos István!

  Amennyiben az általam leírtakat betartja, és elegendő tápanyaghoz jut a banánja, és a megfelelő talajban is van, stb. Akkor nem fog lehullani majd a termés sem.
  Kérem, ossza meg majd a tapasztalatait.

 20. czombos istván

  ÜDV, ÖN SZERINT MIÉRT HULLANAK LE A KIS BANÁNOK A VIRÁG VÉGÉNÉL VAGY EZ TERMÉSZETES?

  thumb