RE: sárgabarack fa betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Szakszikné Marianna!

  Sajnálom! Milyen növényvédelmet alkalmazott? Mikor trágyázta utoljára?

 2. Szakszikné Marianna

  Kedves Antics Katalin.
  A sárgabarack külsején nincs semmi látható elváltozás A fa is egészségesnek látszik, talán néhány ágnál kisebb mézgásodás van.Fotót már nem tudok küldeni, mert leérett a gyümölcs.

  Köszönettel Szakszikné Marianna

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Szaksziné Marianna!

  A gyümölcs külsején nincs egyáltalán elváltozás? A fa egészséges? Fotót kérek!

 4. Szakszikné Marianna

  Szaktanácsukat szeretném kérni. Érik a sárgabarack és a mag körül barna a barack belseje,míg kívül semmi nem látható. A fa fiatal, nem moníliás,de nem tudjuk mi lehet ez. Köszönöm szépen válaszukat, üdvözlettel:Szakszikné Mariann

 5. Buzogány Károly

  Köszönöm válaszát.


  Tisztelettel


 6. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Molnár Beatrix!

  Mézgásodást több minden is okozhatja. Mézgásodás veszély miatt a koronaritkító metszéssel nem szabad várakozni, termésszedés után rögtön el kell végezni. Sebkezelésről gondoskodni kell.

  Mézgásodással együtt járhat több betegség (gomba) is. Ha jól látom a foton a moníliára utaló, tünetek láthatóak. Elvégezte az eddigi kötelező permetezéseket? Lemosó, monília, stb, …?

 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Buzogány Károly!

  Az ön talaja savanyú. A humusztartalom jó. Gyengén meszes.
  Agrotechnikai és fitotechnikai munkák betartásával. Valamint permetezze őket rendszeresen és öntözze a nyári száraz napokon. Metszés után seb kezelje.

 8. Molnár Beatrix

  További képeke is tudok feltenni, de sajnos ide csak egyet lehet. ugyanez a jelenség több kevesebb kókadt ággal a 2 őszibarack fámon is. Inkább a fa alsó ágait érinti, felül már nagyon kevés ilyen ág van..de teljes ágak lógatják a leveleiket, és azon az ágon nincs termés sem, de új zöld levelek nőnek rajta.
  Mi lehet a baj?
  Válaszát előre is köszönöm, Molnár Beatrix

  thumb
 9. Molnár Beatrix

  Tisztelt Ancsin Katalin!
  A szaktanácsukra lenne szükségem. Van 2 kajszi és két őszibarack fám. Egyes ágai tövében megjelent egy barnás sűrű nedv és azokon az ágakon a levelek megbarnulva lekókadtak. A kérdésem, hogy mi lehet ez és mit tehetek ellene most, amikor már a gyümölcsök rajta vannak..

  Nagyon várom válaszukat,

  üdvözlettel

  Molnár Beatrix

  thumb
 10. Buzogány Károly

  Kedves Antics Katalin!


  A talajvizsgálat eredményeit az alábbiakban találja:

  pH(H2O) = 5,37

  pH(KCl) = 4,96

  Arany-féle kötöttségi tényező KA = 53,6 agyag

  Mésztartalom: 1-2 %

  Humusztartalom:3,44%

  EDTA oldható Cu 0,453 mg/kg

  Mn 75,38 mg/kg

  Zn 1,43 mg/kg

  Pb -

  Fe 111,48 mg/kg

  Kjeldahl N: 0,2 g/kg


  Van még három sárgabarackfám nem túl messze a már bemutatottól, eddig még egészségesek.

  Mivel tudnám megmenteni a beteget?


  Tisztelettel.

 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Buzogány Károly!

  Valóban több betegséggel is küzd egyszerre. De biztos vagyok benne, hogy a gyökerét pajorok is rágják. Őszintén, ültetés előtt a talaj vizsgálatot nem végezte el.

 12. Buzogány Károly

  Talán ezen a képen jobban látszik.

  thumb
 13. Buzogány Károly

  Kedves Antics Katalin!


  A képen látható tünetek kajszi gutaütésre engednnek következtetni?

  A csemete harmadik éves, az idén virágzott először, a lemosópermetezést tavasszal végeztem vegesollal, szerves trágyát kapott és csepegtető módszerrel öntöztem. (kb 4 liter/nap, időjárásfüggően).

  A klíma elég hideg, és az idei tavasz csapadékos volt. (április 70mm, mțjus mostanig 15mm)

  thumb
 14. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Antal!

  Megnéztem a felvételeket. Sajnos a fát már nem tudja megmenteni! De érdekelne, hogy milyen talajba, klímán próbálta nevelni és adott-e neki szerves trágyát? Hogyan készítette elő a talajt számára? A nagy melegekben biztosított-e számára plusz vizet, stb.?

 15. Nagy Antal

  Tisztelt Szakértő Asszony


  2 éves sárgabarackfám egyik ága egyik a napról a masikra elszáradt kb 3 nap alatt és nagyon furcsa a fa törzse, mintha szétnyílna és lejönne a kéreg. Csináltam róla 4 nagyfelbontású fényképet, lenne szíves megmondani, mi ez és mit kell vele csinálni?


  A képek: http://imgur.com/a/7XAdF


  thumb
 16. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kiss Gábor!

  Így a fotót nézve a gutaütésre emlékeztetőek a tünetek. Ez szinte az egyik pillanatról a másikra pusztítja el a fát! Nem önálló betegség!
  A másik tippem pedig a tűzelhalás, amit baktérium okoz! Sajnos gyógyír egyik esetben sincs.

  Viszont ez utóbbinál megoldás lehet, hogyha levágja a beteg ágakat, kezeli a sebfelületeket. Fontos, hogy a beteg levágott részeket semmisítse meg.

 17. Kiss Gábor

  Kedves Szakértő Hölgy/ Úr! A fényképen látható állapotban van jelenleg a barackfám. Kb 1,5 hónapja egyik ág levelei elfonnyadtak, azután következett a mellette levő ág és így tovább. Rezes permetezés után megállt a fonnyadás. Kérdésem az, hogy mit kezdjek, kezdhetek a fával. Köszönettel várom válaszát: Kiss Gábor

  thumb
 18. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Vékony Zoltán!

  Habár távoli a felvétel, de szinte biztos, hogy a kajszibarackfák hirtelen pusztulása látható a fotón. Ezt a jelenséget gutaütésnek hívják (nem önálló betegség)! Ez hirtelen egyik pillanatról a másikra elpusztítja a fát!

 19. Vékony Zoltán

  A kajszibarack fánk lemosó permetezés utáni levélzet a mellékelt fényképeken láthatóan nézett ki. Szeretném ha megmondaná, hogy mi baja van, és mi a további teendő. /rézgálic +vegezolRS/ Levél kifakadás után cuprosix 30GD t kapott.

  thumb
 20. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Zsolt!

  A kajszinak sok betegsége és kártevője akad. Ha még nem is trágyázta, akkor nem csoda. Egyébként ez nem bio. A bio termesztés nem azt jelenti, hogy magára hagyja a növényét és abszolút nem törődök vele. Valamint még csak nem is táplálja, akkor honnan várja a termést? Trágyázza és adjon meg neki mindent, amire szüksége van. Növényvédő szer alkalmazása nélkül jelenleg nem lehet kajszit termeszteni.