RE: sárgabarack fa betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Buzogány Károly

  Köszönöm válaszát.

  Tisztelettel

 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Molnár Beatrix!
  Mézgásodást több minden is okozhatja. Mézgásodás veszély miatt a koronaritkító metszéssel nem szabad várakozni, termésszedés után rögtön el kell végezni. Sebkezelésről gondoskodni kell.
  Mézgásodással együtt járhat több betegség (gomba) is. Ha jól látom a foton a moníliára utaló, tünetek láthatóak. Elvégezte az eddigi kötelező permetezéseket? Lemosó, monília, stb, …?

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Buzogány Károly!
  Az ön talaja savanyú. A humusztartalom jó. Gyengén meszes.
  Agrotechnikai és fitotechnikai munkák betartásával. Valamint permetezze őket rendszeresen és öntözze a nyári száraz napokon. Metszés után seb kezelje.

 4. Molnár Beatrix

  További képeke is tudok feltenni, de sajnos ide csak egyet lehet. ugyanez a jelenség több kevesebb kókadt ággal a 2 őszibarack fámon is. Inkább a fa alsó ágait érinti, felül már nagyon kevés ilyen ág van..de teljes ágak lógatják a leveleiket, és azon az ágon nincs termés sem, de új zöld levelek nőnek rajta.
  Mi lehet a baj?
  Válaszát előre is köszönöm, Molnár Beatrix

  thumb
 5. Molnár Beatrix

  Tisztelt Ancsin Katalin!
  A szaktanácsukra lenne szükségem. Van 2 kajszi és két őszibarack fám. Egyes ágai tövében megjelent egy barnás sűrű nedv és azokon az ágakon a levelek megbarnulva lekókadtak. A kérdésem, hogy mi lehet ez és mit tehetek ellene most, amikor már a gyümölcsök rajta vannak..
  Nagyon várom válaszukat,
  üdvözlettel
  Molnár Beatrix

  thumb
 6. Buzogány Károly

  Kedves Antics Katalin!

  A talajvizsgálat eredményeit az alábbiakban találja:
  pH(H2O) = 5,37
  pH(KCl) = 4,96
  Arany-féle kötöttségi tényező KA = 53,6 agyag
  Mésztartalom: 1-2 %
  Humusztartalom:3,44%
  EDTA oldható Cu 0,453 mg/kg
  Mn 75,38 mg/kg
  Zn 1,43 mg/kg
  Pb -
  Fe 111,48 mg/kg
  Kjeldahl N: 0,2 g/kg

  Van még három sárgabarackfám nem túl messze a már bemutatottól, eddig még egészségesek.
  Mivel tudnám megmenteni a beteget?

  Tisztelettel.

 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Buzogány Károly!
  Valóban több betegséggel is küzd egyszerre. De biztos vagyok benne, hogy a gyökerét pajorok is rágják. Őszintén, ültetés előtt a talaj vizsgálatot nem végezte el.

 8. Buzogány Károly

  Talán ezen a képen jobban látszik.

  thumb
 9. Buzogány Károly

  Kedves Antics Katalin!

  A képen látható tünetek kajszi gutaütésre engednnek következtetni?
  A csemete harmadik éves, az idén virágzott először, a lemosópermetezést tavasszal végeztem vegesollal, szerves trágyát kapott és csepegtető módszerrel öntöztem. (kb 4 liter/nap, időjárásfüggően).
  A klíma elég hideg, és az idei tavasz csapadékos volt. (április 70mm, mțjus mostanig 15mm)

  thumb
 10. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Antal!
  Megnéztem a felvételeket. Sajnos a fát már nem tudja megmenteni! De érdekelne, hogy milyen talajba, klímán próbálta nevelni és adott-e neki szerves trágyát? Hogyan készítette elő a talajt számára? A nagy melegekben biztosított-e számára plusz vizet, stb.?

 11. Nagy Antal

  Tisztelt Szakértő Asszony

  2 éves sárgabarackfám egyik ága egyik a napról a masikra elszáradt kb 3 nap alatt és nagyon furcsa a fa törzse, mintha szétnyílna és lejönne a kéreg. Csináltam róla 4 nagyfelbontású fényképet, lenne szíves megmondani, mi ez és mit kell vele csinálni?

  A képek: http://imgur.com/a/7XAdF

  thumb
 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kiss Gábor!
  Így a fotót nézve a gutaütésre emlékeztetőek a tünetek. Ez szinte az egyik pillanatról a másikra pusztítja el a fát! Nem önálló betegség!
  A másik tippem pedig a tűzelhalás, amit baktérium okoz! Sajnos gyógyír egyik esetben sincs.
  Viszont ez utóbbinál megoldás lehet, hogyha levágja a beteg ágakat, kezeli a sebfelületeket. Fontos, hogy a beteg levágott részeket semmisítse meg.

 13. Kiss Gábor

  Kedves Szakértő Hölgy/ Úr! A fényképen látható állapotban van jelenleg a barackfám. Kb 1,5 hónapja egyik ág levelei elfonnyadtak, azután következett a mellette levő ág és így tovább. Rezes permetezés után megállt a fonnyadás. Kérdésem az, hogy mit kezdjek, kezdhetek a fával. Köszönettel várom válaszát: Kiss Gábor

  thumb
 14. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Vékony Zoltán!
  Habár távoli a felvétel, de szinte biztos, hogy a kajszibarackfák hirtelen pusztulása látható a fotón. Ezt a jelenséget gutaütésnek hívják (nem önálló betegség)! Ez hirtelen egyik pillanatról a másikra elpusztítja a fát!

 15. Vékony Zoltán

  A kajszibarack fánk lemosó permetezés utáni levélzet a mellékelt fényképeken láthatóan nézett ki. Szeretném ha megmondaná, hogy mi baja van, és mi a további teendő. /rézgálic +vegezolRS/ Levél kifakadás után cuprosix 30GD t kapott.

  thumb
 16. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Zsolt!
  A kajszinak sok betegsége és kártevője akad. Ha még nem is trágyázta, akkor nem csoda. Egyébként ez nem bio. A bio termesztés nem azt jelenti, hogy magára hagyja a növényét és abszolút nem törődök vele. Valamint még csak nem is táplálja, akkor honnan várja a termést? Trágyázza és adjon meg neki mindent, amire szüksége van. Növényvédő szer alkalmazása nélkül jelenleg nem lehet kajszit termeszteni.

 17. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kátay Zita!
  Ez nagy valószínűséggel a Kajszi gutaütés. Mézgásodik a fája? Több minden baj kapcsolódik össze, nem önálló betegség. Általában rügyfakadáskor már ki sem hajtanak. Majd részben vagy teljesen elszárad.

 18. Nagy Zsolt

  Kedves Katalin!
  A képen látható barackfánk kb:22éves.Egyik vastagabb ágán elkezdett a levél és a termés fonnyadni.Permetezve,trágyázva nem volt,teljesen bio.Meg tudom menteni ha levágom az egész ágat?Vagy mit tegyek,várom tanácsát.
  Előre is köszönöm.

  thumb
 19. Kátay Zita

  Kedves Katalin!
  A mellékelt képen a kb. 15 éves barackfánk látható.
  Gondolom valami betegség támadhatta meg, az egyik oldalán elhaltak a már meglévő levelek, egyes ágak viszont egyáltalán nem hoztak leveleket sem.
  Mi lehet ez?
  Válaszát előre is köszönve.
  egy teljesen laikus

  thumb
 20. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Talum György!
  Bocsássa meg nekem, hogy azt mondom ’ez nagyon szép’ tünet és a felvétel is! Az Ön fája le van gyengülve. Ezért jelentek meg ezek a gombák és a kártevők, amit a harkály keresgél a fában. Ezt okozhatja a nem elegendő vagy kielégítő tápanyag és vízellátás. Valamint a nem megfelelő klíma.