RE: sárgabarack fa betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Antal!
  Megnéztem a felvételeket. Sajnos a fát már nem tudja megmenteni! De érdekelne, hogy milyen talajba, klímán próbálta nevelni és adott-e neki szerves trágyát? Hogyan készítette elő a talajt számára? A nagy melegekben biztosított-e számára plusz vizet, stb.?

 2. Nagy Antal

  Tisztelt Szakértő Asszony

  2 éves sárgabarackfám egyik ága egyik a napról a masikra elszáradt kb 3 nap alatt és nagyon furcsa a fa törzse, mintha szétnyílna és lejönne a kéreg. Csináltam róla 4 nagyfelbontású fényképet, lenne szíves megmondani, mi ez és mit kell vele csinálni?

  A képek: http://imgur.com/a/7XAdF

  thumb
 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kiss Gábor!
  Így a fotót nézve a gutaütésre emlékeztetőek a tünetek. Ez szinte az egyik pillanatról a másikra pusztítja el a fát! Nem önálló betegség!
  A másik tippem pedig a tűzelhalás, amit baktérium okoz! Sajnos gyógyír egyik esetben sincs.
  Viszont ez utóbbinál megoldás lehet, hogyha levágja a beteg ágakat, kezeli a sebfelületeket. Fontos, hogy a beteg levágott részeket semmisítse meg.

 4. Kiss Gábor

  Kedves Szakértő Hölgy/ Úr! A fényképen látható állapotban van jelenleg a barackfám. Kb 1,5 hónapja egyik ág levelei elfonnyadtak, azután következett a mellette levő ág és így tovább. Rezes permetezés után megállt a fonnyadás. Kérdésem az, hogy mit kezdjek, kezdhetek a fával. Köszönettel várom válaszát: Kiss Gábor

  thumb
 5. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Vékony Zoltán!
  Habár távoli a felvétel, de szinte biztos, hogy a kajszibarackfák hirtelen pusztulása látható a fotón. Ezt a jelenséget gutaütésnek hívják (nem önálló betegség)! Ez hirtelen egyik pillanatról a másikra elpusztítja a fát!

 6. Vékony Zoltán

  A kajszibarack fánk lemosó permetezés utáni levélzet a mellékelt fényképeken láthatóan nézett ki. Szeretném ha megmondaná, hogy mi baja van, és mi a további teendő. /rézgálic +vegezolRS/ Levél kifakadás után cuprosix 30GD t kapott.

  thumb
 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Zsolt!
  A kajszinak sok betegsége és kártevője akad. Ha még nem is trágyázta, akkor nem csoda. Egyébként ez nem bio. A bio termesztés nem azt jelenti, hogy magára hagyja a növényét és abszolút nem törődök vele. Valamint még csak nem is táplálja, akkor honnan várja a termést? Trágyázza és adjon meg neki mindent, amire szüksége van. Növényvédő szer alkalmazása nélkül jelenleg nem lehet kajszit termeszteni.

 8. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kátay Zita!
  Ez nagy valószínűséggel a Kajszi gutaütés. Mézgásodik a fája? Több minden baj kapcsolódik össze, nem önálló betegség. Általában rügyfakadáskor már ki sem hajtanak. Majd részben vagy teljesen elszárad.

 9. Nagy Zsolt

  Kedves Katalin!
  A képen látható barackfánk kb:22éves.Egyik vastagabb ágán elkezdett a levél és a termés fonnyadni.Permetezve,trágyázva nem volt,teljesen bio.Meg tudom menteni ha levágom az egész ágat?Vagy mit tegyek,várom tanácsát.
  Előre is köszönöm.

  thumb
 10. Kátay Zita

  Kedves Katalin!
  A mellékelt képen a kb. 15 éves barackfánk látható.
  Gondolom valami betegség támadhatta meg, az egyik oldalán elhaltak a már meglévő levelek, egyes ágak viszont egyáltalán nem hoztak leveleket sem.
  Mi lehet ez?
  Válaszát előre is köszönve.
  egy teljesen laikus

  thumb
 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Talum György!
  Bocsássa meg nekem, hogy azt mondom ’ez nagyon szép’ tünet és a felvétel is! Az Ön fája le van gyengülve. Ezért jelentek meg ezek a gombák és a kártevők, amit a harkály keresgél a fában. Ezt okozhatja a nem elegendő vagy kielégítő tápanyag és vízellátás. Valamint a nem megfelelő klíma.

 12. Talum György

  Kedves Katalin!
  Elnézését kérem a késlekedő válaszért.
  Ma készítettem róla újabb fényképet, ide csatoltam.
  Megbontottam a kérget, nem találtam benne semmi kártevőt. Azonban rendszeres vendégünk egy harkály, aki előszeretettel vájkál lyukakat erre az ágra.
  Amíg ezen az ágon a kérgen ül a gomba, egy másik ágon a képen látható módon már a lemezek is látszódnak, és nem a felpöndörödött kérgen található.

  thumb
 13. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Talum György!
  Ezeket a tüneteket kérem, hogy bontsa szét. Lát bennük kártevőt?

 14. Talum György

  Kedves Katalin!

  A mellékelt képen látható módon valami betegség támadta meg a fánkat.
  Ezeket a nagyobb ágakat terveztem levágni, hogy az elmúlt évben frissen hajtó fiatal ágakat hagyjam csak meg, de félek, hogy megfertőzheti azokat is.
  Fehér, mintha pihe-puha gombás réteg lenne a törzs felpöndörödött kérgén, kb. így tudnám jellemezni. Mivel kezelhető és mikor kell alkalmazni?
  Válaszát köszönve, üdvözlettel:
  Talum György

  thumb
 15. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kaáli Nagy Ákos!
  Nagy valószínűséggel ‘hideg’ fekvésű talajra ültette. A kajszi fagyérzékenysége alapvetően déli származására vezethető vissza. A fagyérzékenységét a gutaütés tovább fokozza. A betegséget általában egy baktérium (Pseudomonas syringae) és egy gombafaj (Leucostoma cincta ) együttesen okozza. Sajnos a törzs károsodása esetén az egész fa elhal.

 16. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóth József!
  Sajnos az idei időjárás kedvezett a monilia számára. Ha a virágzás során az időjárás esős, ködös és hideg, a konídium gyorsan szaporodik a bibén. Ilyenkor már nem lehet ellene védekezni.
  A másik az eperfa pajzstetű. Tél végi lemosó permetezést kell alkalmazni, a második nemzedék ellen nincs bevethető növényvédő szer a gyümölcs érése miatt.

 17. Kaáli Nagy Ákos

  Kedves Andics Katalin!

  2,5 éves sárgabarack fáinkon (2 db) véletlenül vettük észre, hogy a földtől kb. 30-40 centire a törzs nem henger alakú. Ahogy megnyomtam, érezhető volt, hogy alatta puha, üreges.
  Leszedtem a kérget és a fényképen lévőt találtam.
  Kártevőre utaló nyom nem volt.
  Az egyik fán feljebb is van a másik oldalán ugyan ilyen (20-22 cm) hosszú heg.
  A korona és a levelek teljesen épek.

  Mi ez, és mi a teendőm vele?
  Válaszát köszönöm.
  Üdvözlettel;
  Kaáli Nagy Ákos

  thumb
 18. Tóth József

  Kedves Andics Katalin!
  Itt a második kép is. Ez monília és pajzstetű?
  Köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel
  Tóth József

  thumb
 19. Tóth József

  Kedves Andics Katalin!
  Az idén lassan érik a bergeron s.barack. A párás idő (?) hatására a barackok erősen foltosak lettek (sötét barnás, feketés foltok, felületük érdes, kemény), sőt a májusi jégeső is nyomokat hagyott. A baracktermés moniliás is lett, s ez a sok apró sötét folt pajzstetveket is jelenthet?
  Ez már alig hasznosítható, úgy vélem. Kérdésem:mi ez a betegség? ha lekvárnak nem is, de cefrének alkalmas e (pajzstatű gyanú miatt)?
  Mellékelek két felvételt.
  Üdvözlettel
  Tóth József

  thumb
 20. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Teravagimov Sándorné!
  Fotó hiányában több tippem is van az egyik a pseudomonas syringae baktérium okozta kéreg rákosodás, gutaütésnek is nevezik. Itt a hangsúly a megelőzésen van, ami ebben az esetben már nem áll fent.
  A másik tippem a kéregmoly, lát bábinget vagy állatra utaló jelet? Nézzen alaposabban a kéreg alá. Készítsen felvételeket.