krizantém termesztése fólia alatt

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Mennyire párás a levegő? Hány százalék? Ezt mérlegelni kell, mert a krizantémot az éjszakai erős lehűlés is károsítja, így jobb bezárni a fóliát.

 2. Laczai Imréné

  Tisztelt Tanácsadó! Azt szeretném megkérdezni, hogy a kinyílott krizantémra, északára be kell-e zárni a fóliasátor ajtaját, most, hogy nincsenek fagyok? A levegő párás, az árthat neki?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv. Lné

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kérem, hogy részletes termesztéstechnológiáért és helyszínre szabott tápoldatozási szaktanácsadásért keresse meg a szaporítóanyag forgalmazóját.

 4. Varga Ágota

  Azt szeretném megkérdezni ,hogy ha most ültetek Palisade és Snowdon krizantém palántát ,akkor van esélye ,hogy időre kinyíljon (október vége ) ? Visszaolvastam itt lejjebb ,hogy 9 hét a reakcióideje, és ezért gondolom ,hogy még lehet ilyenkor.Erősebb tápozással be lehet hozni a lemaradást ? Három szálra szeretném visszacsípni , fólia alá tenném,fűtésre van lehetőség, sötétítés nélkül,mert az nem lehetséges. . Az nem baj ,ha nem lesz olyan hosszú a szára.
  Mit kell tennem ,hogy sikerüljön ?
  Válaszát előre is köszönöm .

 5. Vétek Gábor

  Kedves Róbert!

  Kórtanos kollégáim legfrissebb vizsgálati adatai alapján a fotókon bemutatott szárelhajláshoz hasonló tüneteket kiváltó kórokozó krizantém esetében egy baktérium. A védekezés nálunk még nincsen kidolgozva, azt azonban lehet tudni, hogy öntözővízzel (is) terjed a kórokozó. A jövő év eleji 59. Növényvédelmi Tudományos Napokon (ez egy ingyenes szakmai rendezvény Budapesten, az MTA-n) éppen erről a betegségről is lesz majd előadás, remélhetőleg ott többet meg lehet majd tudni a problémáról, mely idén nagyon sok termesztőt érintett.

 6. Róbert

  Igen, sajnos jellemző. A szár elhajlik, a közepében pedig kb 1 mm átmérőjű lyuk található, Kaptános oldattal locsoltuk, de sajnos még mindig található beteg virág az állományban.

 7. Vétek Gábor

  Kedves Róbert!

  Kérem olvassa el ezt a levélváltást, és nézze meg a képeket is itt: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=2&topic=1643#hozzaszolas218146

  Ez a jellemző az ön esetében is?

 8. Róbert

  És ilyen a közepe,ennél gondoltunk szklerotíniára.

  thumb
 9. Róbert

  Így elhajlik a száruk

  thumb
 10. Róbert

  Töltök fel képeket,sajnos egyre több virág szirmai barnulnak.Ezeknek a szárával nincs gond. Viszont sok olyan található az egészségesnek látszó virágok között, amelyiknek a szára a szirom alatti részen egyszerűen elhajlik, és el van barnulva,

  thumb
 11. Dr. Varga Mária

  Képet kérek és a szklerotíniáról is.

 12. Róbert

  Creamist krizantém alsó szirmai sötétbarnák. Sajnos szklerotínia miatt az állomány egy része el is pusztult.Az okozhatja a barnulást is?Mivel lehet védekezni ellene?

 13. Vétek Gábor

  Tisztelt Veszelka Antal!

  Az ön által említett készítményeken kívül, ami még számításba jöhet, és más hatásmódú, mint a jelzettek, a következők: Actara 25 WG vagy Mospilan 20 SP (utóbbi helyett Spilan 20 SG vagy Gazelle 20 SP is lehet még, hatóag. és dózis ugyanaz, mint a Mospilan 20 SP-nél, az árat érdemes nézni), ezek mind felszívódó neonikotinoidok. Van még a Laser vagy a SpinTor (mindkettő spinozad hatóanyaggal), illetve ismert a levéltetűölő Teppeki tripszek elleni hatása is (dohánytripsz esetében). Ügyeljen a szerrotációra, bármely készítményeket is választja!

 14. Antics Katalin

  Kedves Bangó Zoltán!

  A rövid nappalos kezeléssel, hétre pontosan lehet irányítani a virágzást. Napi 13 órás takarást kell alkalmaznia. Sötétítő anyaggal kell takarni, így meglehet akadályozni a bimbózás. A fekete fóliás takarással kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak akik azt vallják, hogy tilos a fekete fóliás takarás.


 15. Veszelka Antal

  okt. 03.-án kb. 10Ft-os nagyságú palisade tripszes és nem tudok mit tenni hiába permetezek. Sherpa, Decis, Vertimec, Karate, Bi58 nem hatnak. Mit tegyek.SOS

 16. bangó zoltán

  jónapot kivánok
  szeretnék érddeklődni hogy már a krizantémjaim bimbóba vannak már néhány elkezdett nyilni is
  most szeptember 15-dike van.
  ha nem sötétitek akkor november 1-re nekem kifognak nyílni????????
  creamst krizantémról lenne szó
  válaszét előre is kőszőnőm
  üdv. zoli

 17. Pap Edina

  Nitrogénhiány a legvalószínűbb ok. Képet kérünk!

 18. Tóth Balázs

  Tistelt tanácsadó!
  Azt szeretném kérdezni , hogy krizantémjaim sárgulnanak milyen hiányossága lehet(poliszád).Tul öntözve nincs ,vassal fej trágyázom+mikromix g-vel+vuxal heti rendszereséggel .Tápoldatot is kap 12/12/12.
  T.Balázs

 19. Pap Edina

  Célszerű előtte elolvasni Tóth Endre: Krizantémtermesztés (Mezőgazda Kiadó, 2008)c. könyvét, és felvenni a kapcsolatot szaporítóanyagforgalmazóval, aki segít az indulásban.

 20. Nánási Katalin

  A jővőben én is szeretnék foglalkozni krizanténokkal folia sátorban ,de ahogy utána olvasok,félek hogy nem fog sikerülni ,annyi sok bibije van a dolognak