ribizli permetezése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Dr Varga Mária válasza: A fiatal ribiszke ültetvény a szélsőséges időjárásban kevés tápanyagot tudott felvenni /gyökérzete még nem volt erre képes a szárazság miatt/ ezt az alsó bogyók szenvedték meg - egyébként is megszokott ez ennél a növénynél. Ha a talaj meszes, adjon permetlében vasat /Fitohorm Fe/.

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Arnold. Kötődési probléma lehet a háttérben, aminek az oka az időjárás, illetve a nem megfelelő megporzás. A sok csapadék most nem tesz jót a bogyósoknak. megkérdeztem egy kollégát is, kérem türelmét!

 3. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Szaktanácsadó kolléganőnk rövidesen válaszol, addig szíves türelmét kérjük.

 4. Szandai Arnold

  Olyan kérdésem lenne a fekete ribizlivel kapcsolatban 1hektárról van szó,hogy mi okból hullik le a fürtök végeiről a bogyó,ha valamilyen betegség miatt akkor lehet -e ellene védekezni,még most 2.éves az ültetvény nagyon sok termés látszik rajta,de kb hete elkezdett ritkulnia fürt alulról valamint néhány bogyó már fel is repedt olyan mintha kényszer érett volna!?

 5. Pap Edina

  Kedves Junkert úr. Tavasszal, márciusban kell a ribiszkebokrokat visszametszeni, pontosabban ritkítanai, de az elhalt, beteg részeket most is kivághajta a tőből. A tavaszi metszéskor az idősebb, hámló kérgű, sötétebb, általában a tő közepén levő vesszőket kell eltávolítani.

 6. Vétek Gábor

  Tisztelt Junkert Ferenc!

  A ribiszke metszésével és tápanyag-utánpótlásával kapcsolatos kérdésére növényápolással foglalkozó kolléganőm rövidesen válaszol önnek.
  A tetvek (zöldes színűek, és 3 pár lábuk van - ezt nézze meg, kérem) elleni permetezés a szüretet követően már biztonsággal elvégezhető, a lényeg, amit előzőleg említettem is, hogy a megfelelő koncentrációban elkészített permetlé a kártevő egyedeivel kerüljön érintkezésbe.
  A Cuproxat legfeljebb annyiban erősíti a növényt, hogy réztartalma vastagítja a levelek szövetét, ami fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet amellett, hogy a réz gombaölő hatással rendelkezik. Mivel azonban a Cuproxat FW ribiszkében nem engedélyezett, ezért javaslom az ugyanilyen előnyös tulajdonságokkal rendelkező Miltox Speciál Extra WP használatát.

 7. Vétek Gábor

  Tisztelt Junkert Ferenc!

  A feltöltött kép alapján levéltetű okozhatja a kárt (a link sajnos hibás, nem nyílik meg). Kérem, nézze meg, hogy az összesodródott levelek fonákán vannak-e kb. 2 mm nagyságú levéltetvek. Ha igen, akkor elvileg van mód a védekezésre Karate Zeon 5 CS nevű szerrel, azonban ez kontakt hatású, azaz a sodratban megbújó tetvek ellen nem fog védelmet adni, csak azon egyedek ellen, amelyek a permetlével érintkezésbe kerülnek. A kezelést tehát jövőre leginkább tavasszal, az első egyedek megjelenésekor, az alkonyati órákban (!) volna célszerű elvégezni, viszont ez esetben a hosszú élelmezés-egészségügyi várakozási időt szem előtt kell tartani (42 nap!).
  Mindamellett a képen látható tünetet okozó levéltetvek jelenléte bár látványra zavaró lehet, komoly kárt rendszerint nem okoznak a ribiszkének (tehát a kezelés elhagyása sem gond).
  Még egy megjegyzés, hogy a Cuproxat FW ribiszke védelmére nem használható (helyette más választandó, pl. Miltox Speciál Extra WP).

 8. Junkert Ferenc

  Ilyen kép sikerült még az esetleges kértevőkről

  thumb
 9. Junkert Ferenc

  Köszönöm a gyors választ. Az lenne a kérdésem még, hogy mikor kell és hogyan visszametszeni a ribizlit? Ezek a bokrok már 3-4 évesek, és jellemzően nem voltak metszve, csak az egyikük átültetve, ami meg is látszik sajnos a fejlődésén. Ezt az egészségügyi metszést most termés után meg lehet tenni? Ha igen, akkor a betegeskedő ágakat visszametszeném és úgy lepermetezném ezzel az ön éltaljvasolt tetűvédő szerrel.
  A cuporxat-ot nem védelemnek szántam eddig sem, hanem erősítő tápláló permetezésnek, nem tudom valójában használt-e vagy sem, avagy ezen kívül/helyett milyen szer lenne javasolt (erősen homokos területen)

  köszönettel,

  Junkert Ferenc

 10. Junkert Ferenc

  Tisztelt Gazdabolt!

  Pár éve ültettünk a kertbe pár ribizlitöveket. Sajnálatos módon azonban minden évben megjelenik a hajtások végén egy fodrosodás, majdnem fonnyadás szerű levél. Idén az egyik tövet kicsit ritkítva, egy tövet megpróbáltam gyökereztetni, a kezdő hajtások szépek voltak aztán azon is érdekes jelenségek mutatkoztak, plusz ezen a tövön még valami bogárszerű pete is fellelhető, amiről szintén az alábbi linken található fénykép.
  Kérdezném, hogy lehet-e őket kezelni és ha igen mivel? plusz információ, hogy a kertben tuják is vannak valamint hortenzia is és amikor azokat permetezem (évente 2x tavasszal és ősszel) akkor a ribizli is kap az anyagból (az permetanyag neve cuproxat FW és Nonit). Amit még szoktak kapni az Köszönettel,

  Junkert Ferenc

  ps.: mellékeltem egy jellemző képet azonban az alábbi linken egy teljes galáriát lehet elérni, amelyben az összes jelenség megketinthető!


  https://plus.google.com/u/0/photos/103498407270136059709/albums/5756819942512571425

  thumb
 11. Vétek Gábor

  Kedves Mari!

  Ribiszkében leginkább a levélfoltosságok, a rozsda, illetve a lisztharmat jelenthetnek gondot. Megelőzésképpen törekedni kell a szellős bokor kialakítására. A lehullott, beteg lombot össze kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni (pl. komposztálással vagy talajba forgatással). A fertőzött vesszőket is el kell távolítani. Ha permetezésre is sor kerülne, akkor az elkövetkező napokban (máj. eleje) a Quadris vagy a Miltox Speciál Extra WP javasolható (utóbbi a lisztharmat ellen nem véd) kb. 2 alkalommal, 7-10 napos időközzel kijuttatva. Ügyeljen az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására, bármelyik készítményt használja is! Szüret után max. 1-2 kiegészítő permetezés jöhet számításba (Miltox Speciál Extra WP).
  A ki nem hajtott, elszáradt, illetve a termésérés során láthatóan hervadó vesszőket - ha észlel ilyeneket - pedig mielőbb, tőből metssze ki egészen az egészséges részig visszavágva, és semmisítse meg őket.

 12. mari

  mivel kell permetezmi es mikor lehet oket koszomom szepem

 13. Dr. Varga Mária

  A közeli képek kártevők jelenlétét mutatják. A fő ok mégis a tápanyag hiányában keresendő, főleg kálium-hiány
  látható. Ezen most már 1-2 alkalommal való lombtrágyázás sem tud teljes mértékben segíteni, de komplex műtrágya adagolással igen /magas kálium-tartalmú legyen/ A kártevők ellen a Buvifer komplex 0,5%-os oldatához adagoljon Mospilant, második esetben Sanmite-t /előbbi a levéltetvek és tripszek, utóbbi a takácsatkák ellen/.

 14. Stefán Ákos

  Nézem, de nem látok rajta semmit, de ha megmondja mire gondolt az ellen is lepermetezem.

  Pár új, nagyobb kép:

  http://pharaoh.uw.hu/nagykep.jpg
  http://pharaoh.uw.hu/nagykep2.jpg

 15. Vétek Gábor

  Vizsgálja meg a levélfonákot közelről, különösen a foltos részeken! Apró (kb. 0,5 mm-es - nagyító, vagy szabad szemmel éppen látható), nyolclábú atkákat talál rajtuk? (A levéltetvekkel ne tévessze össze őket!)

 16. Stefán Ákos

  Képek.
  Tavaly teljesen megkopaszodtak a bokrok, most még szerencsére nem olyan vészes a helyzet, és szeretném időben megállítani a betegséget.

  Még néhány kép és a fonák.

  http://pharaoh.uw.hu/ribizli2.JPG
  http://pharaoh.uw.hu/ribizli3.JPG
  http://pharaoh.uw.hu/ribizli4.JPG

  thumb
 17. Vétek Gábor

  Tisztelt Stefán Ákos!

  Képet tud esetleg küldeni a tünetekről? A foltok pontszerűek, vagy kis, kerek foltok, szürke középpel?

 18. Stefán Ákos

  A ribizke levelein sárgás, barnás foltok jelentek meg, melyek aztán az egész levél elszáradásához és lehullásához vezettek. MI lehet ez és mivel kell permetezni?

 19. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Jázmin!

  A tünet (vörös dudorok) a képen látható levélpirosító ribiszke-levéltetű károsítása és a napfény együttes hatására keletkezik. A kártevő ellen engedélyezett és ezidőtájt használható szabadforgalmú rovarölő szer csak a Bio-Sect és a Fito-Insect. Ezek a készítmények kontakt hatásúak, így a levéltetvekkel érintkezésbe kell kerülniük.

 20. Jázmin

  ---a levéltetűszerűségek, amennyire látszanak

  thumb