Teleltetés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  Csak a nem megnyúlt hajtásokat érdemes dugványozni. Nem célszerű a melegben meghajtatni. A fűtetlen fóliában telelt példányokból tavasszal kihajtó hajtások jobbak lehetnek erre a célra. http://matyasciprian.hu/novenyek/chrysanthemum_dugvanyozas.php

 2. racz eva

  A melegagyam nem fütőtt ,hagytam ott is egypar tovet de vittem a pincebe is es mikor hozzam a melegbe ahoz hogy dugvánzt szedhessek rolla?

 3. Pap Edina

  Igen, a fényhiány miatt. Miért a pincében tartotta?

 4. Racz Eva

  BUEK!!
  AZ lenne a kerdesem, mikor vegyem elo a pincebol a krizantemokot ,hogy idejebe bugvanyt tudjak szedni rolla ? Vannak mar ujulasok de nagyon vilagos zoldek gondolom a fenyhiany miatt.Vaslaszat elore is koszonom!!

 5. Pap Edina

  Vágja vissza, és fagymentes helyen, csekély öntözés mellett teleltesse. Tavasszal nagyobb a túlélés esélye, ha kiülteti szabadföldbe.

 6. Dr. Dalos Márta

  3 cserepes krizanténom van szeretném átteleltetni

 7. Pap Edina

  A cserepes krizantémot ki kell ültetni, amin elvesztette a szépségét, virágai hervadnak. Ha továbbra is cserépben szeretné tartani, ültesse át friss földbe (tőzegben van, hamar kiszárad), és hűvös helyen tartsa. Egyébként védett helyen a szabadban is áttelel, cserépben is, ha nem hagyja, hogy földje kiszáradjon.

 8. pintyo577

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a krizantinokat hogyan tudom átteleltetni?
  Nagyon sok szép krizantinom volt évekóta és tavaszra az összes elpusztúlt., most vettem újra, de nem szeretném , ha megint elpusztúlnának.
  Várom szíves válaszát.

 9. Pap Edina

  Az első fagyos éjszaka előtt, bár mínusz 2-3 fokot elvisel.

 10. Szedlák Anita

  Kedves Edina,

  Azt szeretném megkérdezni mikor kell elkezedeni a teleltetést tehát mikor hozzam be a muskátlikat az erekélyről ?

  Köszönöm: Anita

 11. Pap Edina

  Célszerű visszavágni, hogy jobban bokrosodjon, és friss földbe átültetni. Fokozatosan emelni a vízadagot, a bimbók megjelenésekor muskátli tápoldattal is megöntözni.

 12. Aliz

  Szeretném megtudni pontosan Kedves Pap Edina, hogy ma azaz 2008.04.03-án kitettem a futómuskátlikat a teraszra, hatalmas nagyok tavaly vettem őket, de jóformán semmit nem tudok mit kele vele tenni, vissza kell vágni vagy sem?

  köszönöm válaszát előre is
  Üdv. Aliz

 13. Pap Edina

  Ha nem fér el a teleltetőben, akkor vissza lehet kurtítani a lecsüngő hajtásokat. Tápoldatozni nem kell. Az öntözés gyakoriságát a teleltető hőmérséklete és az ottani fényviszonyok határozzák meg; melegebb helyen gyakrabban, hűvősebb helyen ritkábban kell öntözni. Ne hagyja a talajt kiszáradni.

 14. Inci

  Milyen időközönként tanácsod locsolni tápos vízzel a muskátlit és mikor kell visszavágzni?

 15. Inci

  Üdv
  Azt szeretném kérdezni, hogy az effajta mustkátlit, hogy tanácsos teleltetni? Hányszor kell locsolni táppal?

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Az egyszerű virágúnak (1. kép) csak egy sziromköre, összesen 5 szirma van, a teltvirágúnak (2. kép) pedig több csoportban állnak a szirmok.

  thumb
 17. Bozsó Balázs

  Kedves Pap Edina!
  Köszönöm a válaszát!
  Sajnos, nem tudom, hogy mi a különbség az egyszerű virágú és a teltvirágú futómuskátli között. Megtenné, hogy röviden leírja jellegzetességeiket?
  Köszönettel:
  Bozsó Balázs

 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Az egyszerű virágú futómuskátli viszonyalg könnyen átteleltethető, napfényes ablakpárkányon mérséklet öntözés mellett. A teltvirágúval ne próbálkozzon. Visszavághatja a növényt, kb. 10 centiméteres magasságig, és a levágott részeket vízben, vagy nedves homokban/tőzeges földben meggyökereztetheti.

 19. Bozsó Balázs

  Kedves Pap Edina!
  Szeretném megtudni, hogy a futómuskátli szára teleltetés előtt visszavágható-e (esetünkben ez a szállítás és a helyszűke miatt lenne szükséges), és ha igen, legfeljebb mennyire, és ez kockázatos-e az átteleltetés szempontjából?
  Van-e olyan különös tényező, amire a futómuskátli teleltetése során ügyelni kell?
  Köszönettel:
  Bozsó Balázs