RE: paprika betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
Bálint Zoltán 2015-06-30 21:52:45
csatoltam még egy képet a kókadt paprikáról
20150630_191758.jpg thumb
Bálint Zoltán 2015-06-30 21:50:57
Tisztelt Szaktanácsadók!

Szabadföldi kápia paprikámat 2 hete elverte a jég, rögtön kapott gombaölőszert. A mai nap azt tapasztaltam hogy a paprika kókadt, szárakon varasodás lépett fel illetve a leveleken barna foltok jelentkeztek és hullajtja is a leveleit. Mi okozhatja?
Segítségüket előre is köszönöm!
20150630_201642.jpg thumb
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó 2015-06-25 06:47:58
A képről a virágok száradását látom. Milyen növényvédő szereket használt és milyen dózisban? Fóliában erre nagyon kell vigyázni, a virágok pedig különösen érzékenyek erre is és a körülményekre is /szellőztetés, stb/
Bakó Attila 2015-06-20 09:41:42
Tisztelt Szaktanácsadók!
Fóliasátorban, hajtatott fűszerpaprikán a virágok és a hajtások leszáradtak, megfeketedtek. Mi okozhatja, okozhatta! Mellékeltem egy képet!
Segítségüket előre is köszönöm!
IMG_20150620_083635.jpg thumb
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó 2015-06-08 07:21:03
A paprika levelén baktérium-fertőzéstől származó foltok láthatóak. Ellene a réztartalmú szerek hatásosak /Cuproxat, Champion, Vitra/ 5 naponta legalább 3 alkalommal kijuttatva. Nitrogén-hiányosnak is érzékelhető, lombtrágyával pótolható.
Ákos Kincs 2015-06-01 00:01:37
Csatolok egy képet a levél hátuljáról is!
20150531_235637.jpg thumb
Ákos Kincs 2015-06-01 00:00:55
Tisztelt Szaktanácsadók!
A napokban vettem észre, hogy a paprika palántáim alsó levelei elkezdtek potyogni. Sajnos már a felsőbb leveleket is kezdi utolérni valamilyen betegség. Mi okozhatja ezt és milyen vegyszerrel kezeljem, hogy megmentsem őket?
Előre is köszönöm a segítséget!
20150531_235509.jpg thumb
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó 2015-05-25 17:27:57
Tisztelt Németh István Úr! A képen én fonnyadást látok, melyet általában vízhiány okoz. Lehet azonban elégtelen szellőzés is az ok. A növények jól kötöttek, tehát nem betegek.
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó 2015-05-25 17:27:27
Kedves Bővíz és Fábián Ur! Biztosan kártevő. Ha atka, akkor az ér mentén apró szövedék is látható /ellene Zoom, Floramite szabad forgalmú, Vertimec Pro feltételes forgalomban vásárolható/, egyéb kártevők ellen a Mospilan-t ajánlom akár öntöző vízben kijuttatva.
Németh István 2015-05-18 20:14:53
Csatolok még egy képet az alább feltett kérdéshez.
DSCF1040.JPG thumb
Németh István 2015-05-18 20:08:51
Tisztelt Szaktanácsadók!
A mellékelt képen látható hajtás vég és levéltorzulást tapasztalom több paprikán. A paprika gomba illetve levéltetű,valamint atka ellen is lett permetezve, változást nem tapasztaltam,nagyítóval nézve sem találtam élősködőt rajta(atka).
Kérem ha lehetséges a mellékelt képről meg állapítani hogy mi lehet a probléma. Köszönöm a segítségüket.
Üdvözlettel: Németh István
DSCF1039.JPG thumb
Fábián Balázs 2015-05-14 10:21:40
Bővíz Marcell: nekem is hasonló gondom van. Köszi előre is a választ!
Bővíz Marcell 2015-05-11 14:01:58
Kedves Szaktanácsadók!

Chili paprikáimat szobában nevelem elő februártól lámpafény alatt. Sajnos az utóbbi pár hétben fura fehér pontszerű kicsit kitüremkedő képletek jelentek meg pár palántám levelein és szárán. Nem tudom mi lehet ez, egyáltalán betegség-e vagy valami másnak a jele, ezért fordulok önökhöz. Csatolom a róluk készített képeket. Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv. Bővíz Marcell
IMG_20150504_204740.jpg thumb
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó 2015-05-10 16:04:25
Kedves Katalin!
A kötődés elmaradása több okra vezethető vissza. A paprika öntermékenyülő növény, egy virágon belül található a bibe és a porzók is. Növényélettani problémára vezethető vissza feltehetőleg a probléma. Legvalószínűbb, ha még a növényei fiatalok és nemrég kezdtek elágazódni (ilyenkor még csak az első 2-3 emeleten van virág), hogy a növények még gyors növekedésben vannak és a lombfelület fejlesztése az elsődleges céljuk. Egy-két hét alatt beáll az egyensúly és lesznek kis paprikák. Virágzást és kötödést gátló tényezők lehetnek: hideg (18 fok alatt), fény hiánya, forróság (35 fok felett), a nagyon alacsony relatív páratartalom (kiszárad a bibe felszíne), a túlöntözés, a levegőtlen talaj, a foszfor hiánya, ha felső esőszerű öntözéssel lemossuk esetleg a bibéről a virágport, a gyors növekedés, illetve ha nem elégséges a lombfelület a termések kineveléséhez. Bízom benne, mire a válaszom megkapja már az első kis termések fejlődésnek indulnak. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné
Katalin Szõcs 2015-05-05 12:57:53
Tisztelt Szaktanácsadó!

A magról nevelt chilipaprikáink virágzás után eldobálják a virágokat de termés nem kezd fejlődni rajtuk.
Mi lehet a probléma? Kérem segítsen! üdözlettel: Szőcs Katalin
Pap Edina Szaktanácsadó 2014-10-06 07:53:00
Kis Krisztiánné válasza Veres Zsoltnak: A paradicsomalakú paprikán a kép alapján valóban rengeteg apró, szinte gombszerű termés látható. Ezek zömében feltehetőleg egy szem mag sincs. Ez a jelenség a parthenocarpia, azaz megtermékenyülés és magképződés nélküli termésfejlődés. A parthenocarp termésképződés oka lehet mutáció, a megtermékenyülésre alkalmatlan körülmények 8túl magas hőmérséklet, eső, alacsony relatív páratartalom), hormonhatás, nagy dózisú növényvédőszer…Ha nem genetikai módosulás (azaz mutáció) a jelenség forrása, akkor még elképzelhető, hogy a növényen épp termések is fognak fejlődni, miután leszedi a deformált, aprókat..
Pap Edina Szaktanácsadó 2014-10-06 07:52:19
Kis Krisztiánná válasza Görögh Imrének: A problémájával nagyon sok paprikatermesztő találkozik minden évben, másoknál is gondot okoz ez a hirtelen fonnyadás jelensége. A termesztőt váratlanul éri a jelenség és teljesen jogosan félelmet ébreszt, mert nem tudható, hogy milyen mértékben fog jelentkezni. Mindettől függetlenül az Ön állománya gyönyörű!!!
Amit biztosan tudok mondani, hogy a mindig egy tartósabb hűvös periódust követő hirtelen meleg időben jelentkezik (2-3 napon belül). Gyors lefolyású, néhány nap alatt mindenestől „összeesnek” egyes tövek. Mindig már terméssel jócskán megterhelt növények „szakadnak meg”. Fóliasátorban és szabadföldön is egyaránt előfordul talajos, vagy tőzegkeverékes vödrös termesztésnél. Nagy hiba, ha a lankadó növényeket még nyakon is öntjük jó sok vízzel, mert ezzel a már nem jól működő gyökérzetet még gyorsabban elrohasztjuk. A fajták között az érzékenység, fogékonyság igen különböző. Az egyszerre sok termést hozó (Spirálok, fűszerpaprikák..), illetve a nagy egyedi terméstömeggel rendelkező (paradicsomalakú, blocky és lamuyo típusú) fajták a veszélyeztetettebbek. Pontos okot nem tudunk. A károsodás mértéke a fokozottan érzékeny fajták esetében is maximum 5-8%. A fajtajellegen túl, hirtelen hervadás okozója lehet a másodlagos palántadőlés jelensége (gyökérnyaki sérülésen át fertőződik egy-egy tő, a sérülés lehet talajlakó állat eredetű, mélyültetés következménye akár..) is, illetve a túl sekély-kicsi gyökérzet, ami nem bírja a hirtelen jelentkező nagy termésterhelést. Fejletlen gyökere lehet pl.a sérült tápkockából származó növénynek.
Az, hogy a szárazabb területeken a „száradás” nagyobb mértékű, az egyértelműen azzal magyarázható, hogy a növények vízellátása nem megfelelő. A paprika egészséges gyökérzetének kinevelése nehéz feladat. Fontos, hogy időben mélyre-hatoló gyökérzet alakuljon ki, amely által kritikus időben is képes lesz a növény a teljesítésre.
Eszközök, melyekkel enyhíthető a probléma: egészséges erős gyökérzet és lombfelület nevelése a terméskötődést megelőzően, tartós hűvös idő után a hirtelen meleg megjelenésekor, ahol lehet árnyékolás (fólián Raschell háló, vagy meszelés), gyökérnyaki sérülések gyanúja esetén palántadőlés elleni szerrel való beöntözése a töveknek (pl.: Dithane M45 1dkg-10lvízbe!). A talajélet javítása, másodlagos gyökérképződés serkentése-állománykezeléssel: Amalgerollal (lehet permetezni, beöntözni is). Segíthet még ilyen „gondolkodó” növényeknél a lombtrágyázás, mert ilyenkor a gyökér csak korlátozottan működik, így lombon keresztül nagyobb az esély a tápanyagfelvételre.
Pap Edina Szaktanácsadó 2014-10-06 07:51:22
Kis Krisztiánné válasza Balogh Boglárkának: A jelenség kettős. A termésen a foltok oka a termésképződés idején jelentkező, átmeneti kálciumhiány okozta csúcsfoltosság. A calcium- hiány fakadhat abszolúl hiányból (nincs elég a gyökérzónában), bár ez hazai talajokon nagyon ritka, Gyakoribb a relative calcium-hiány. Ennek oka, a 25fok feletti gyökérzónahőmérséklet (ekkor nem dolgoznak a gyökerek), a túl alacsony relative páratartalom, kevés víz a gyökérzónában, hiszen a calcium vízben szállítandó tápelem, esetleg ionantagonizmus (túl sok kálium, akadályozhatja a calcium felvételét). A relative hiány ellen árnyékolással, a hőmérséklet csökkentésével, gyakori párásítással lehet védekezni és vízigényt kielégítő öntözéssel. Amelyik termésen már megjelent a folt, az már nem tüntethető el. Érdemes leszedni, hogy újak képződjenek helyette. Lombtrágyaként Calbit C alkalmazható, akár napi gyakorisággal is. Vigasztalásképp mondom, ha a levegő hőmérséklete 35fok feletti napokon keresztül, akkor profi kertészetekben, akár hidrokultúrában is jelentős károkat okoz (termések 15%-át érinti). A foltok másodlagosan fertőződhetnek korompenésszel, egyéb szaprofita gombákkal.
A hervadás egy másik jelenség: a fajtajellegen túl, hirtelen hervadás okozója lehet a másodlagos palántadőlés jelensége (gyökérnyaki sérülésen át fertőződik egy-egy tő, a sérülés lehet talajlakó állat eredetű, mélyültetés következménye akár..) is, illetve a túl sekély-kicsi gyökérzet, ami nem bírja a hirtelen jelentkező nagy termésterhelést. Fejletlen gyökere lehet pl.a sérült tápkockából származó növénynek. Eszközök, melyekkel enyhíthető a probléma: egészséges erős gyökérzet és lombfelület nevelése a terméskötődést megelőzően, tartós hűvös idő után a hirtelen meleg megjelenésekor, ahol lehet árnyékolás (fólián Raschell háló, vagy meszelés), gyökérnyaki sérülések gyanúja esetén palántadőlés elleni szerrel való beöntözése a töveknek (pl.: Dithane M45 1dkg-10lvízbe!). A talajélet javítása, másodlagos gyökérképződés serkentése-állománykezeléssel: Amalgerollal (lehet permetezni, beöntözni is). Segíthet még ilyen „gondolkodó” növényeknél a lombtrágyázás, mert ilyenkor a gyökér csak korlátozottan működik, így lombon keresztül nagyobb az esély a tápanyagfelvételre.
Pap Edina Szaktanácsadó 2014-10-06 07:50:36
Kis Krisztiánné válasza Kudela Istvánnak: A problémájával nagyon sok paprikatermesztő találkozik minden évben, másoknál is gondot okoz ez a hirtelen fonnyadás jelensége. A termesztőt váratlanul éri a jelenség és teljesen jogosan félelmet ébreszt, mert nem tudható, hogy milyen mértékben fog jelentkezni.
Amit biztosan tudok mondani, hogy a mindig egy tartósabb hűvös periódust követő hirtelen meleg időben jelentkezik (2-3 napon belül). Gyors lefolyású, néhány nap alatt mindenestől „összeesnek” egyes tövek. Mindig már terméssel jócskán megterhelt növények „szakadnak meg”. Fóliasátorban és szabadföldön is egyaránt előfordul talajos, vagy tőzegkeverékes vödrös termesztésnél. Nagy hiba, ha a lankadó növényeket még nyakon is öntjük jó sok vízzel, mert ezzel a már nem jól működő gyökérzetet még gyorsabban elrohasztjuk. A fajták között az érzékenység, fogékonyság igen különböző. Az egyszerre sok termést hozó (Spirálok, fűszerpaprikák..), illetve a nagy egyedi terméstömeggel rendelkező (paradicsomalakú, blocky és lamuyo típusú) fajták a veszélyeztetettebbek. Pontos okot nem tudunk. A károsodás mértéke a fokozottan érzékeny fajták esetében is maximum 5-8%. A fajtajellegen túl, hirtelen hervadás okozója lehet a másodlagos palántadőlés jelensége (gyökérnyaki sérülésen át fertőződik egy-egy tő, a sérülés lehet talajlakó állat eredetű, mélyültetés következménye akár..) is, illetve a túl sekély-kicsi gyökérzet, ami nem bírja a hirtelen jelentkező nagy termésterhelést. Fejletlen gyökere lehet pl.a sérült tápkockából származó növénynek.
Eszközök, melyekkel enyhíthető a probléma: egészséges erős gyökérzet és lombfelület nevelése a terméskötődést megelőzően, tartós hűvös idő után a hirtelen meleg megjelenésekor, ahol lehet árnyékolás (fólián Raschell háló, vagy meszelés kívülről vagy árnyékoló festés: Shadefix), gyökérnyaki sérülések gyanúja esetén palántadőlés elleni szerrel való beöntözése a töveknek (pl.: Dithane M45 1dkg-10lvízbe!). A talajélet javítása, másodlagos gyökérképződés serkentése-állománykezeléssel: Amalgerollal (lehet permetezni, beöntözni is). Segíthet még ilyen „gondolkodó” növényeknél a lombtrágyázás, mert ilyenkor a gyökér csak korlátozottan működik, így lombon keresztül nagyobb az esély a tápanyagfelvételre.
veres zsolt 2014-09-05 17:19:31
ienek atermései oszehasonlitásként az egy gyufásdoboz melletuk
Fenykep0873.jpg thumb