RE: paprika betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Sajnos mindkét esetben a TSWV vírus az okozó. A növényeket meg kell semmisíteni! Elképzelhető, hogy beteg palántát ültettek. Egy tripszfaj is terjeszti, azzal is bekerülhetett.

 2. Ádám Attila

  Tisztelt Szaktanácsadó! Chili paprikáim leveleinek fonákján pár napja barna karikafoltok jelentek meg. A levél színén nem látszik. Néhány levél fodrosodik is.Vajon mi lehet a baj? Válaszát előre is köszönöm!

  Ádám Attila

  thumb
 3. Simonyi Ferenc

  Ez azokon a bokrokon jelent meg amiken egy kicit túl lőttem a műtrágya adagot, lehet hogy megégette volna a gyökérzetet?

 4. Simonyi Ferenc

  Üdv! Egy két chili paprikámon az alábbi valami jelent meg. Tünetei a fiatal levelek és birágok lehullanak, amelyik száron ilyen van az elbarnul és könnyeb törik. Mi lehez ez?

  thumb
 5. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedve Borka Éva. Az említett tápoldatban viszonylag kevés a nitrogént, érdemes a nitrogén igényt kielégíteni külön pl.Fitohorm N-el. A lombtrágyát túladagolni sohasem szabad. Inkább több alkalommal, kisebb mennyiségben kell kijuttatni

 6. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Stefan. A paprika vagy a talajjal vagy az öntözéssel, tápoldatozással nincs megelégedve. Hazsnáljon nitrogént /pl.Fitohorm N/, a paprika alaptápanyaga.

 7. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Kata. Ha ragad a levél, biztosan a levél fonákon szívó kártevő táplálkozik. Ha nincs apró szövedék, benne gyorsan mozgó atkákkal, akkor tripsz vagy molytetű a felelős. Mospilan-nal kellene öntözni 1-2 alkalommal vagy permetezve kijuttatni a felszívódó rovarölő szert

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Szabó Éva. Ödémás foltok. Valószínű, hogy túlöntözi a növényt, és sötét helyen is van, és fülledt is lehetett a levegő, amikor ez kialakult.

 9. Csizmadia Alexandra

  Tisztelt Szaktanácsadó!


  Fóliába termesztett Hétvezér paprikánk termésén barna foltok jelentek meg!

  Mi lehet az oka? Mit lehet ellene tenni?


  Köszönettel: Csizmadia Alexandra

  thumb
 10. József Süveges

  Tudok még képet feltölteni ha szükséges.

  thumb
 11. József Süveges

  Ha jól gondolom vagy baktériumos vagy gombás fertőzés.

  thumb
 12. József Süveges

  A kérdés lemaradt: helyesen jártam el? Milyen kiegészítésre van szükség?

  thumb
 13. József Süveges

  Kedves Szaktanáncsadók! Pritaminpaprikát termesztek, és az alábbi tünetek jelentkeztek kb egy hete: alsó levelek fonnyadtak, barnás foltok vannak rajtunk és lehullanak. A tünetek feltünése előtt amistarral kezeltem. A napokban cuproxattal permeteztem valamit a permetlében volt vas, mangán, tartalmú lombtrágya. Következő napon megafolos kezelést adtam. Csepegtetőszalagos öntözőberendezésen keresztül master 15-5-30 +2 mütrágyát juttatam ki. Az elmúlt hetek időjárása csapadékos napkat hirtelen kánikula követte. Válaszukat előre is köszönöm.

 14. Fényes Tamás

  Kérem segítsen paprikám megbetegedett az alábbi módon sárgul és hullik a levele, mit tehetnék. Már kétszer is permeteztem Amistar-al!

  Fényes Tamás

  thumb
 15. Borka Éva

  Tisztelt Szaktanácsadó !

  Az idén hobbi szinten magról hajtattam,majd kiültettem néhány fajta chili paprikát a teraszra.A növények május végéig szépen fejlődtek, itt-ott már virágoztak.Június negyedikén VitaFlóra Virágzásindító tápoldattal levéltrágyaként egy alapos kezelést kapott az összes tő./ A permet keverési aránya az előírás szerinti,de a tövenkénti permet mennyiség elosztásában nincs gyakorlatom../

  Másnap reggel elkeserítő látvány fogadott. Gyűrt,kanalasodó ,elszíneződő, hólyagos levelek,főleg az idáig legszebben fejlődő tulipán paprikákon.

  Kérdésem:a levéltrágya esetleges túladagolása okozhat ilyen károsodást? Helyrehozhatók még a növények?

  Válaszát várva,üdvözlettel: Éva

  thumb
 16. Csonka Štefan

  Hello , milehet ey a foltok ????

  thumb
 17. Szabó Éva

  Kedves Szaktanácsadó!


  Ezt a nem szokványos betegséget/ kártevőt vettem észre a paprikáimon. Mi lehet ez?

  thumb
 18. Szőr Kata

  Kedves Pap Edina!

  Erkélyen nevelt chili paprikám eddig gyönyörűen fejlődött, virágzott. Mára a levelei úgy néznek ki, mintha vízcseppek lennének a felületükön, kissé ragacsos tapintatúak. A fonákokon mintha valami élőlények lennének. Lehet, hogy levéltetű? Mi a teendő vele?
  Előre is köszönöm a választ.

  thumb
 19. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Gulyás Viktor. Az átültetés mindig sokk a növényeknek. A két szélsőséges környezet pedig ezt fokozza. A palántákat félárnyákra tegye a szabadban. Az edényben tartott növényeknél nagyon oda kell figyelni az öntözésre, mert a túlöntözés és a kiszáradás hatása a kis tömegű talajban igen hamar jelentkezhet.

 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Kozma Péter! Próbálja meg ismét feltölteni a képet.