RE: paprika betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Soja Gyula

  Szeretném megkérdezni hogy milyen betegség a képen látható jelenség és mivel lehet kezelni .

  thumb
 2. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Wolf Péter és Bodon Dóra!

  Tekintettel a növények helyére (erkély), illetve azok vélhetően kisebb számára és méretére, permetezés helyett a márványospoloskák gumikesztyűvel történő mielőbbi eltávolítását (a levelek alapos átvizsgálásával), majd a növények sűrűbb szövésű (de azért megfelelően szellőző) hálóval történő borítását javasolnám az újabb egyedek betelepedésének megakadályozása végett! Az ázsiai márványospoloska minden valószínűség szerint hazánkban is a paprika egyik meghatározó terméskártevőjévé fog válni a jövőben.

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Márványos poloska 2. fokozatú nimfái. Karate 2,5 WG, a Karate Zeon, vagy a Rapid CS használható a poloskák ellen.

  Hasznos cikk:

  http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/megerkezett-marvanyos-poloska

 4. Bodon Dóra

  Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem. A képen látható bogarak lepték el a chilinket pár nap alatt. Ez is vándorposka? Mi a leghatékonyabb megoldás ellene? Köszönöm!! Dóri

  thumb
 5. Wolf Péter

  Tiszteletem!
  Erkélyen nevelek thai chilit, ma sötétedéskor egy nagy csapat bogarat vettem észre rajtuk. Lehet vagy 20-30 darab. Különösebb károsodást nem látok (még?) a növényeimen, látszólag csak szaladgálnak. Tudják-e esetleg, hogy mi ez, kártevő-e? Ha igen, mit javasolnak ellene? Érdemes dohányfőzettel megkínálni?
  Előre is köszönöm!

  thumb
 6. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Mrázik Szilveszter!

  Ezek a vándorpoloska (Nezara viridula) lárvái. Sajnos a paprikatermesztésben egyre nagyobb gondot jelentenek, de egyébként rengeteg növényfajon képesek táplálkozni. Ha van rá mód, akkor meg lehet próbálkozni lombszívó többszöri használatával. Ennek szétszerelhető szívócsövébe egy kis, viszonylag sűrű szövésű szövetzsákocskát érdemes behelyezni az illesztésnél (esetleg egy ügyesen felszerelt harisnya is megfelelhet erre a célra), amin a beszívott levegő átjut, de a rovarok nem. A gép a termést nem szakítja le, viszont a növényen lévő rovarok jelentős része leszippantható vele (azokat aztán a zsákból kiszórva meg lehet semmisíteni). Permetezésre paprikában éréskezdetig a Karate Zeon 5 CS (élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 5 nap) használata javasolható (max. 2 alkalommal, min. 10 napos időközzel lehet kijuttatni). Ha csak pár sor paprikáról van szó, akkor jövőre érdemes fontolóra venni a sorok kellően kis lyukbőségű (de azért szellőzést megfelelően biztosító) hálóval történő borítását is, kizárólag a poloskák megjelenését megelőzően!

 7. Mrázik r Szilveszte

  Szeretném a képen látható rovart eltávolítani a paprikáról. Sajnos már rengeteg termés van rajta és nem tudom mivel akadályozhatnám meg hogy teljesen tönkre tegyék a termést. Tartok tőle hogy a vegyszer megmarad már a termésben. Előre is köszönöm a segítséget.

  thumb
 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  Sajnos mindkét esetben a TSWV vírus az okozó. A növényeket meg kell semmisíteni! Elképzelhető, hogy beteg palántát ültettek. Egy tripszfaj is terjeszti, azzal is bekerülhetett.

 9. Ádám Attila

  Tisztelt Szaktanácsadó! Chili paprikáim leveleinek fonákján pár napja barna karikafoltok jelentek meg. A levél színén nem látszik. Néhány levél fodrosodik is.Vajon mi lehet a baj? Válaszát előre is köszönöm!
  Ádám Attila

  thumb
 10. Simonyi Ferenc

  Ez azokon a bokrokon jelent meg amiken egy kicit túl lőttem a műtrágya adagot, lehet hogy megégette volna a gyökérzetet?

 11. Simonyi Ferenc

  Üdv! Egy két chili paprikámon az alábbi valami jelent meg. Tünetei a fiatal levelek és birágok lehullanak, amelyik száron ilyen van az elbarnul és könnyeb törik. Mi lehez ez?

  thumb
 12. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedve Borka Éva. Az említett tápoldatban viszonylag kevés a nitrogént, érdemes a nitrogén igényt kielégíteni külön pl.Fitohorm N-el. A lombtrágyát túladagolni sohasem szabad. Inkább több alkalommal, kisebb mennyiségben kell kijuttatni

 13. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Stefan. A paprika vagy a talajjal vagy az öntözéssel, tápoldatozással nincs megelégedve. Hazsnáljon nitrogént /pl.Fitohorm N/, a paprika alaptápanyaga.

 14. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Kata. Ha ragad a levél, biztosan a levél fonákon szívó kártevő táplálkozik. Ha nincs apró szövedék, benne gyorsan mozgó atkákkal, akkor tripsz vagy molytetű a felelős. Mospilan-nal kellene öntözni 1-2 alkalommal vagy permetezve kijuttatni a felszívódó rovarölő szert

 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Szabó Éva. Ödémás foltok. Valószínű, hogy túlöntözi a növényt, és sötét helyen is van, és fülledt is lehetett a levegő, amikor ez kialakult.

 16. Csizmadia Alexandra

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  Fóliába termesztett Hétvezér paprikánk termésén barna foltok jelentek meg!
  Mi lehet az oka? Mit lehet ellene tenni?

  Köszönettel: Csizmadia Alexandra

  thumb
 17. József Süveges

  Tudok még képet feltölteni ha szükséges.

  thumb
 18. József Süveges

  Ha jól gondolom vagy baktériumos vagy gombás fertőzés.

  thumb
 19. József Süveges

  A kérdés lemaradt: helyesen jártam el? Milyen kiegészítésre van szükség?

  thumb
 20. József Süveges

  Kedves Szaktanáncsadók! Pritaminpaprikát termesztek, és az alábbi tünetek jelentkeztek kb egy hete: alsó levelek fonnyadtak, barnás foltok vannak rajtunk és lehullanak. A tünetek feltünése előtt amistarral kezeltem. A napokban cuproxattal permeteztem valamit a permetlében volt vas, mangán, tartalmú lombtrágya. Következő napon megafolos kezelést adtam. Csepegtetőszalagos öntözőberendezésen keresztül master 15-5-30 +2 mütrágyát juttatam ki. Az elmúlt hetek időjárása csapadékos napkat hirtelen kánikula követte. Válaszukat előre is köszönöm.