RE: a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó 2015-05-25 17:29:21
A leander nem beteg, kártevő sincs rajta. Viszont szereti a napot és a tápanyagban gazdag földet. Ha át nem is ülteti a cserép tetejéről néhány cm földet cseréljen ki új földdel,/ előbb lazítsa meg a régit kis késsel/ és adjon hetente tápanyagot /Volldünger, Wuxal, stb/ az öntözővízbe.
Nagy Márta 2015-05-22 12:31:05
És még csatolok egy utolsó fényképet.
leander_1.JPG thumb
Nagy Márta 2015-05-22 12:29:43
Még egy fotó előző hozzászólásomhoz.
leander_2.JPG thumb
Nagy Márta 2015-05-22 12:28:43
T. Szakértő! Nem régen kaptam egy leandert és sajnos erősen el kezdtek sárgulni a levelei. Nem tudom mi lehet a baja. Talán fény, víz vagy tápanyaghiány? Egy erkélyfal előtt áll, szóval lent nem igazán éri a nap. Most hogy még nincs nagy meleg, heti kb 2x locsolom. Szerintem néhány éve nem volt átültetve.
Csatolok néhány felvételt is. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel Nagy Márta
leander_3.JPG thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-04-24 23:04:26
Kedves Ági!

Köszönjük a visszajelzését!
Szabadi Ági 2015-04-18 10:37:37
Kedves Gábor,

A tapasztalataimat szeretném megosztani. Pár hónapja írtam, hogy betegek a virágaim, valószínűleg atka volt. A földjüket egy az egyben kidobtam, és mivel viszonylag kis méretű növényekről van szó, a csupasz növényt úgy, ahogy volt, beraktam egy kádba egy jó órára ázni úgy, hogy a víz teljesen ellepte az egészet. A cserepet kisikáltam domestosos vízzel, átültettem új földbe, és kaptak egy kis tápoldatot is. A két nagyobb növény közül az egyik mostanra teljesen egészséges, a szétcsócsált levelek mind lepotyogtak róla, rengeteg új hajtása és levele van, mondhatni egészen növényformája lett. A másik is hozott pár új hajtást, és lehet, hogy az virágozni is fog. Mindenesetre most már nincs rajtuk semmilyen kártevő, köszönöm a segítséget!
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-04-10 21:31:56
Kedves Judit!

A növény hajtáselágazásainál, ill. a levelek fonákán lehet látni több helyen finom, pókhálószerű szövedéket, benne apró, kb. 0,5 mm-es, sárgás atkákkal, vagy csak szimplán a képen látható, viszonylag éles határvonalú barnulással jellemezhető levélszáradás jelentkezett?
Milyen gyakran öntözte, öntözi, és milyen állapotú a közege? Tápoldatot kapott már valamikor korábban?
Peténé Hegedűs Judit 2015-03-22 16:04:34
Kedves Szaktanácsadó!

A leanderem levelei elszáradó félben vannak. Télen sajnos nem tudtam megfelelő helyre tenni (száraz lámpafényes környezetben volt). Lehet, hogy ennek hatására száradtak le a levelei? Ugyanakkor új hajtásokat is hoz több helyen.

Mellékelek egy képet a növényről.

Köszönettel:
Judit
2015-03-22_15.38.53.jpg thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-03-20 18:38:59
Tisztelt Kovács Dávid!

A képen viaszos pajzstetvek láthatóak.
A növényt először alaposan át kell tisztogatni szappanos vizes szivaccsal, így a viaszos váladékkal borított pajzstetvek, ill. kisebb, szétmászó lárváik, valamint a ragacsos ürülék jelentős részben eltávolíthatók. Ha ezt követően, később esetleg ismét megjelenni látná a "vattapamacsokat", akkor a Careo rovarölő koncentrátummal történő kezelés javasolható (szükség esetén az év folyamán 1-2 alkalommal megismételhető a kijuttatása).
Kovács Dávid 2015-03-18 15:22:16
Üdv.
Ilyen jelent meg a leanderemen. Ha minden igaz gomba. De én nem értek hozzá.
Kérem segítsen mit használjak ez ellen és mi ez a betegség?
Köszönettel
Dávid
IMG_0022.JPG thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-02-24 17:23:50
Kedves Fazakas Ildikó!

Kérem, ha van rá mód, küldjön képeket a tünetekről.
FAZAKAS ILDIKÓ 2015-02-12 14:06:27
LEANDEREM 6 7 FOKBA SZOKTAM TELELTETNI TELJES ABLAKFELULET MELLETT AHOL FENYT KAP.MA VETTEM ESZRE HOGY A ZOLD SZARAIN SOTET ZOLD FOLTOK JELENTEK MEG,DE NEM CSAK EGY KETTON HANEM AZ OSSZESEN . MI LEHET AZ OKA? KOSZONOM A VALASZAT ELORE IS
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-01-16 16:34:25
Kedves Ági!

Elképzelhető, így érdemes a többi növényfajt is figyelgetni. Ha pedig a leanderek esetleg megmaradnának, azoktól minél távolabb kellene helyezni őket (vagy a leandereket kellene elkülönítetten kezelni).
Szabadi Ági 2015-01-07 10:46:38
Kedves Gábor,

Köszönöm a választ. Azt szeretném még kérdezni, hogy van rá esély, hogy ezeket a többi növényem is elkapja? Főleg korallvirágaim vannak és egy hibiszkuszom.

Köszönöm,

Ági
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2014-12-08 13:52:16
Kedves Szabadi Ági!

Leírása és a képek alapján atkák, továbbá esetleg tripszek is azok, melyek megtámadhatták a növényeket, a tünetek rendkívül súlyosak. A levelek kifakulása, és finom, por-, ill. pókhálószerű szövedék (ha most van rajta, vagy korábban ilyet láttak) takácsatkáta utal. Ezt a károsítót nehéz észrevenni, mert csak kb. 0,5 mm nagyságú, és a fonákon tartózkodik (nyolclábú). Közelről, tüzetesen, akár nagyítóval vizsgálva azért észrevehetők a mozgó egyedek, különösen, ha több van belőlük (ez a károsodás mértéke alapján valószínűsíthető). A rendszeres, vizes lepermetezés (lezuhanyozás) mindenképpen hasznos lenne, mert a közönséges takácsatka a nedves környezetet nem kedveli. Amennyiben megoldható, hogy zárt kertben atkaölő hatással is rendelkező szerrel lepermetezzék a leandert, akkor e célra az abamektin hatóanyagot (is) tartalmazó Axoris Rovarölő Permet nevű szer használható, szükség szerint 1-2 alkalommal (legalább 10 napos időközökkel) megismételve e permetezést úgy, hogy a permetlé a növény valamennyi föld feletti részét fedje, különös tekintettel a levelek fonákára és a hajtáselágazásokra (de természetesen a túldozírozás kerülendő)! A képeken nem igazán kivehető, de a leírásban említett fekete (csillogó?) pettyek (ha ilyeneket látni) utalhatnak tripszek jelenlétére is (az atkák mellett), ezért célszerű az Axoris-t választani, melynek van rovarölő hatása (hatóanyaga) is. (A tripszek viszonylag gyors, enyhén tekergőző mozgású, hosszúkás testű, gyakran sárgás színű, hatlábú rovarok.) A készítmény jelen esetben beöntözéssel nem használható, csak a permetezés adhat eredményt, melyet szabad térben lehet elvégezni. Mindamellett a rendszeres, alapos vizes átpermetezés, lezuhanyozás javasolható. A leander teleltetése megfelelő fényellátottságú, de ne túl meleg, ne túl páraszegény helyiségben történjen. Végül meg kell jegyeznem, hogy a tünetek súlyossága miatt gyors, látványos javulás aligha várható, legfeljebb a tünetek új leveleken való megjelenésének késleltetése, csökkentése remélhető megfelelő kezelések esetén. Ha tehát a fentebb leírtakat körülményesnek tartják, érdemes elgondolkodni a növények cseréjén is.
Szabadi Ági 2014-11-10 20:14:52
És egy közeli kép a levél fonákjáról
20141110_075828.jpg thumb
Szabadi Ági 2014-11-10 20:14:20
itt egy közelebbi kép a levélről
20141110_075816.jpg thumb
Szabadi Ági 2014-11-10 20:12:47
Kedves tanácsadók!

Két beteg leanderem is van, valószínűleg egy fertőzöttet hoztam haza, amitől aztán a másik is elkapta a betegséget. Kétszer is le lettek permetezve valamilyen gomba- és rovarölővel, de a probléma csak nem múlik el. Kicsit olyan, mintha homokosak lennének a levelei, de nem látok rajtuk semmilyen élősködőt. A levelek olyanok, mint az üvegpohár, amikor foltosra szárad, a fonákja meg helyenként feketés. Nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy mi lehet a baja, pedig sok fórumot végigolvastam. Tudnának segíteni?

Előre is köszönöm
20141110_075806.jpg thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2013-12-01 16:18:27
Kedves Sinyi Edina!

Az atkák ellen lakásban csak a rendszeres időközönként végzett lezuhanyozás jelenthet elfogadható megoldást. Lehet még próbálkozni a levegő párásításával vagy kézi spricnivel a növény lombjának vizes átpermetezésével (fonákot főleg!), de mindez a zuhanyos átmosáshoz képest nehezebben kivitelezhető, ill. kevésbé hatékony. Mindenesetre tavaszig, ill. amíg ki lehet már vinni szabad térbe a leandereket, hogy ott atkaölővel célzott permetezés történhessen, érdemes megpróbálni a fentieket.
A fehér vattapamacs viaszos pajzstetvek váladéka, a ragacsos anyag pedig azok cukorban gazdag ürüléke. Ez valamivel könnyebben kezelhető probléma: a növényeket először alaposan át kell tisztogatni szappanos vizes szivaccsal, így a viaszos váladékkal fedett pajzstetvek és a ragacsos cseppek (sőt, még valamennyi atka is!) részben eltávolítható. Ezután be kell öntözni a töveket Careo rovarölő koncentrátummal: 1 m2-nyi felületre 1,2 ml szert kell 1,2 dl vízben elkeverve kijuttatni. A kezelés kb. 7-10 nap múlva megismételhető. Mivel mind a közönséges takácsatkák, mind pedig a viaszos pajzstetvek sok növényfajon megélnek, célszerű átvizsgálni - és szükség esetén a leírt módokon kezelni - a többi szobanövényt is.
Sinyi Edina 2013-11-30 19:55:28
Kedves szaktanácsadó!
Végignéztem a levelezéseket,és nekem ezek szerint van 2 db hatalmas, nagyon rossz állapotban lévő leanderem, ami atkával nagyon fertőzött sajnos.Zárt térben vannak már a virágok,emeleten,nehezen mozgathatóak.Meg akartam menteni ezeket, de lehet már késő.Szürkésednek a levelek,fehér vattapamacsos szerű részek terjednek,szóródnak ragacsos akármik róla.Minden része fertőzött már.Olvastam lemosás,kinti permetezés lenne jó amit már nem tudok megoldani.Tudok tenni valamit?Benti permetezés?Vagy adjam fel?Levágjam szinte teljesen az ágakat?Félek sok virágom elkaphatja ezt a betegséget.Kérnék tanácsot!Köszönettel: