a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Ármós Noémi

  Kedves Pap Edina! Köszönöm a választ, bár sokkal okosabb nem lettem. Eddig is ez volt a gondunk, hogy vagy ez vagy az. Szövedék nincs rajta. Milyen szert javasol? Hétvégén Dithane-al lett lepermetezve. Linkelem még egy képet. Levelek hullamosak es némelyiknek, ahogy az előzőn is látszik, szélei barnulnak szaradnak poshadnak. Kint van az udvaron, szellős helyen.

  thumb
 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Kati. Csak egy kis növénykéről küldött képet. Kíváncsi lennék a nagyok állapotára is.

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Noémi. Ha szövedéket is talál, akkor biztosan atka, de gomba- és baktérium is elképzelhető. Bár a leánder szereti a meleget, fülledt, levegőtlen, túl párás helyen ne tartsa. Megfelelő tápanyagellátással lehet jó kondícióban tartani.

 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Varga Zsolt. A Pseudomonas savastanoi pv. nerii baktérium okozta leánderrák tüneteit vélem felfedezni a növényen. Ebben a stádiumban még talán van értelme 7-10 naponkénti rezes permetezésnek (pl. Cuproxat), illetve a fertőzött levelek eltávolításával és elégetésével a terjedése megfékezhető.
  Leánderrel kapcsolatos tanácsokat itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=34&page_id=179

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Hajdú Ferenc!
  Szakértő kollégák megnyugtattak, hogy amennyiben nem újonnan vásárolt növényről van szó, elképzelhető, hogy egy bizonyos, ún. Ascochyta gombafaj fertőzéséről van szó, ami szabad forgalmú Ridomil Gold Plus permetező szerrel jól kezelhető. Permetezni kizárólag szabadtérben szabad!

 6. Varga Zsolt

  Kedves Pap Edina!

  A leanderemen az új hajtások kezdenek eltorzulni, elszáradni. A növény 7 éves (min) Azokkal a hajtásokkal van gond, ami az őszi metszés után jött ki. ezeken a hajtásokon virág sincsen.. Az ősszel nem metszett hajtások szépek, virágot is hoznak. A leander száraz pincében volt teleltetve.  Válaszát előre is köszönöm

  thumb
 7. Ármós Noémi

  Kedves Papp Edina! A leanderem levelei így néznek ki. Tél végén vissza kellett metszenem mert ugyanilyen lett az ősszes levele. Egy el is pusztult. Barnul pöndörödik majd leszarad. Lett atka gomba tetu ellen permetezve termeszetesen nem egyszerre. Nem tudom mi volt jo ra mert ezek mind uj hajtasok de most megint kezdodik. Atultettem leszedtem a regi foldet amennyire tudtam. Van tapoldatozva. Öreg leander, mèg soha semmi baja nem volt, mindig bőven viragzott meregzold egeszseges levelei voltak. Köszönöm mielőbbi válaszát.

  thumb
 8. Kovácsné Kati

  Kedves Papp Edina!
  Köszönöm a választ, már sok mindenen túl vagyunk azóta, levágtam az ágakat és hetente permetezem különböző gombaölőszerekkel. Néhány levelet szoktam találni barna elszáradt folttal, amit szintén leszedek. Most vettem biológiai gombát, azzal akarom belocsolni. Azért írom le a tapasztalataimat és azt, hogy mit tettem már a betegség leküzdésére, hogy hátha valamit rosszul csináltam, vagy tud még valamit tanácsolni, hogy sikeres legyen a küzdelem.(kb.20 db majdnem embernagyságú példányról van szó és nem beszélve az érzelmi kötődésről)

 9. Pap Edina Szaktanácsadó

  Tisztelt Hajdu Ferenc!
  E-mailben felvettem Önnel a kapcsolatot!

 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Kati!
  Lehet, hogy csak Xanthomonas baktérium, de én a biztonság kedvéért elégetném a növényt azonnal, főleg, ha külföldről vagy valamely más, nem hivatalos forgalmazótól származik!

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Hajdu Ferenc! A növényt azonnal el kell különíteni!! Húzza bele egy zsákba, jól zárja le és tegye a pincébe. A külföldi szakirodalom alapján Xylellára gyanakszom, de pontosabbat laborvizsgálat mutat. Kérem, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az illetékes megyei kormányhivatal növényvédelmi hatóságával! Karantén kórokozóról van szó! Be kell azt is jelentenie, hogy hol, és mikor vette a növényt??
  http://portal.nebih.gov.hu/-/xylella-fastidiosa-nevu-bakterium-terjedesenek-megakadalyozasarol
  Az EPPO fotótárában megtalálja: https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA/photos

 12. hajdu ferenc

  A leander levelei igy neznek kimi lehet a baja?

  thumb
 13. Kovácsné Kati

  Kedves Szaktanácsadók!
  Van jó pár leanderem, az egyik ága elkezdett száradni, lemetszettem a száraz ágrészt, majd egész a tövéig száradt, végül az egész leánderem elszáradt. Most már mindegyiken van ilyen végszárazság, nem merem lemetszeni. Mit tehetnék, hogy ne száradjanak ki?

  thumb
 14. Pap Edina Szaktanácsadó

  Csak a száraz levélvégeket vágja le, hogy a megmaradó levélrészek tudják táplálni a növényt.

 15. Sára Szabolcs

  Kedves Edina!

  Köszönöm válaszát. Mit tegyek a száradó levelekkel? Eltávolítsam őket?

  Köszönettel,
  Szabolcs

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  A levélcsúcs-száradás élettani probléma, a páraszegény környezet vagy hirtelen környezetváltozás az okozója. Ne tegye ki a leándert közvetlenül erős fénybe, száraz levegőjű teraszra, hanem inkább egy nagyobb fa árnya alatt tartsa, amíg hozzászokik a külső környezethez.

 17. Sára Szabolcs

  Tisztelt Szakértők!

  Egy hónapja ültettem át ezt a leandert nagyobb cserépbe, és egy kicsit vissza is vágtam. Ezt kövezően, viszonylag hirtelen szinte az összes levélvég elkezdett elszáradni. Mi lehet ennek az oka?

  Válaszukat előre is megköszönve:
  Szabolcs

  thumb
 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  A levéltetvek és/vagy pajzstetvek által kiválasztott ragacsos mézharmaton (az ürülékük) megtelepedett a korompenész nevű gomba. Ezt csak sűrű mosószappanos langyos vízzel lehet, szivaccsal lehet óvatosan a letörölgetni a levelekről. A levelek fonákát is vizsgálja meg.

 19. Kaszás Klári

  Tisztelt Szakértők!
  6 db, több éves leánder bokromat a fagymentes, világos lépcsőházban teleltettem át. Tegnap kivittem a kertbe, és azt láttam, hogy 2 bokor levelein vastag fekete, ragacsos réteg van. Nekiálltam tiszta vízzel és egy dörzsis szivaccsal egyenként letörölni a leveleket. Arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha ugyanezt ecetes vízzel tenném, a fertőtlenitő hatása miatt. Félek, hogy ennek a vastag rétegnek a lemosó permetezés semmit nem számítana. Némelyik levél fonákján, és a törzsön is, mintha beszáradt tetvek lennének. Ezt a két bokrot elkülönítettem a többitől, szeretném kérdezni, hogy folytassam-e a ledörzsölést?

  Köszönettel: Kaszás Klári

  thumb
 20. Szabó Erika

  Kedves Tanácsadó! A következő lenne a problémám: a leanderem a pincébe telelt. Nem is volt vele semmi gond. Majd átkerült a pinceajtóhoz nem messze. Szerintem megfázhatott mert elkezdett fonyadni a levele és a szára is mint ami nincs öntözve és kiszáradt volna. Mostmár kitettem a szabadba. Ön szerint is megfázhatott vagy más baj van vele? Megmentehető vagy ki fog pusztulni? Köszönöm! Üdv Szabó Erika

  thumb