a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves I. Mária!
  Nagyon kockásodik a kép a nagyításnál! Kérek nagy felbontású jól nagyítható felvételeket.

 2. Illés Mária

  Kedves Szakértő!
  Szinte egyik napról a másikra lett ilyen a leandereim leve.
  Azt szeretném kérdezni ez betegség vagy esetleg a hirtelen hőmérséklet változás okozta.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdv: Illés Mária

  thumb
 3. Illés Mária

  Kedves Szakértő!

  Mi lehet a baj?

  thumb
 4. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves F. Zsolt!
  A fotó alapján úgy tűnik, hogy Pseudopeziza levélfolt. Ez egy gomba. Javaslom például az Astra Rézoxikloridot vagy a Nordox 75 WG-t.
  Nagyon fontos, hogy az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani!

 5. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves M. Mercédesz!
  Várom a fotót!

 6. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Z. Orsolya!
  Mikor adott neki utoljára szerves trágyát? Milyen talajba tartja? Hogyan és mivel öntözi? Tápoldatozza-e? Milyen növényvédelmet alkalmaz?

 7. Földházi Zsolt

  Kedves Szakértő!

  Pár napja, pár nap leforgása alatt a képen látható elváltozás jelent meg az egyik leanderemen. A leveleken kisebb méretű fekete foltok tűntek fel, majd ezek a levelek elkezdenek sárgulni és lehullani, miközben vannak teljesen érintetlennek tűnő részek is a növényen.
  Mi okozhatja az elváltozást?

  thumb
 8. Mácsai Mercédesz

  Az lenne a kerdesem, hogy ez milyen betegsegre utalhat? A zold leveleken elbarnulo/sargulo folt lathato es nem a peremukon. Elore is koszonom a valaszt!

 9. Zetelaki Orsolya

  Sok éve vannak leandereim, nagyon szépek. Mindenféle kártevővel megbirkóztam eddig, most azonban az egyik növény hajtásvégein az új levélkék hajlanak, görbülnek. 5-6 éve egy tavasszal volt már valami hasonló, akkor azt javasolták egy szakboltban, hogy - mivel cserje - minden évben vágjam vissza. Akkor ez segített, azóta is - a méretük miatt is - évente visszavágom őket, és néhány évente frissítem a földet, amennyire lehet. De ez most a nyár derekán történt, kártevőt nem látok rajta, visszanyesni nem szeretném. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget!

  thumb
 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Edina!
  SZIGORÚAN TILOS LEÁNDERDUGVÁNYT BEHOZNI MEDITERRÁN TÉRSÉGBŐL!!!! http://portal.nebih.gov.hu/-/xylella-fastidiosa-nevu-bakterium-terjedesenek-megakadalyozasarol
  http://index.hu/belfold/2017/07/28/ne_hozzon_haza_kulfoldrol_novenyeket/

  Bármi is legyen az...égesse el az olasz töveket!

 11. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Noémi.
  Kérem, küldjön képet a növények mostani állapotáról. Tűző naptól mindenképpen védeni kell a fiatal hajtásokat.

 12. Nagy Edina

  Kedves Pap Edina!

  Tavaly Olaszországból hoztunk leander ágacskát, ami szépen kigyökerezett és át is telelt. Pár napja vettem észre a fotón szereplő elváltozást. Ugyanúgy van tartva a növény, mint a többi - itthon vásárolt - leander, ezeken semmit nem látok.
  Mi lehet a baja és hogyan kezeljem?

  Köszönöm válaszát.

  thumb
 13. Ármós Noémi

  Kedves Pap Edina! Köszönöm a választ, bár sokkal okosabb nem lettem. Eddig is ez volt a gondunk, hogy vagy ez vagy az. Szövedék nincs rajta. Milyen szert javasol? Hétvégén Dithane-al lett lepermetezve. Linkelem még egy képet. Levelek hullamosak es némelyiknek, ahogy az előzőn is látszik, szélei barnulnak szaradnak poshadnak. Kint van az udvaron, szellős helyen.

  thumb
 14. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Kati. Csak egy kis növénykéről küldött képet. Kíváncsi lennék a nagyok állapotára is.

 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Noémi. Ha szövedéket is talál, akkor biztosan atka, de gomba- és baktérium is elképzelhető. Bár a leánder szereti a meleget, fülledt, levegőtlen, túl párás helyen ne tartsa. Megfelelő tápanyagellátással lehet jó kondícióban tartani.

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Varga Zsolt. A Pseudomonas savastanoi pv. nerii baktérium okozta leánderrák tüneteit vélem felfedezni a növényen. Ebben a stádiumban még talán van értelme 7-10 naponkénti rezes permetezésnek (pl. Cuproxat), illetve a fertőzött levelek eltávolításával és elégetésével a terjedése megfékezhető.
  Leánderrel kapcsolatos tanácsokat itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=34&page_id=179

 17. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Hajdú Ferenc!
  Szakértő kollégák megnyugtattak, hogy amennyiben nem újonnan vásárolt növényről van szó, elképzelhető, hogy egy bizonyos, ún. Ascochyta gombafaj fertőzéséről van szó, ami szabad forgalmú Ridomil Gold Plus permetező szerrel jól kezelhető. Permetezni kizárólag szabadtérben szabad!

 18. Varga Zsolt

  Kedves Pap Edina!

  A leanderemen az új hajtások kezdenek eltorzulni, elszáradni. A növény 7 éves (min) Azokkal a hajtásokkal van gond, ami az őszi metszés után jött ki. ezeken a hajtásokon virág sincsen.. Az ősszel nem metszett hajtások szépek, virágot is hoznak. A leander száraz pincében volt teleltetve.  Válaszát előre is köszönöm

  thumb
 19. Ármós Noémi

  Kedves Papp Edina! A leanderem levelei így néznek ki. Tél végén vissza kellett metszenem mert ugyanilyen lett az ősszes levele. Egy el is pusztult. Barnul pöndörödik majd leszarad. Lett atka gomba tetu ellen permetezve termeszetesen nem egyszerre. Nem tudom mi volt jo ra mert ezek mind uj hajtasok de most megint kezdodik. Atultettem leszedtem a regi foldet amennyire tudtam. Van tapoldatozva. Öreg leander, mèg soha semmi baja nem volt, mindig bőven viragzott meregzold egeszseges levelei voltak. Köszönöm mielőbbi válaszát.

  thumb
 20. Kovácsné Kati

  Kedves Papp Edina!
  Köszönöm a választ, már sok mindenen túl vagyunk azóta, levágtam az ágakat és hetente permetezem különböző gombaölőszerekkel. Néhány levelet szoktam találni barna elszáradt folttal, amit szintén leszedek. Most vettem biológiai gombát, azzal akarom belocsolni. Azért írom le a tapasztalataimat és azt, hogy mit tettem már a betegség leküzdésére, hogy hátha valamit rosszul csináltam, vagy tud még valamit tanácsolni, hogy sikeres legyen a küzdelem.(kb.20 db majdnem embernagyságú példányról van szó és nem beszélve az érzelmi kötődésről)