a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Csak a száraz levélvégeket vágja le, hogy a megmaradó levélrészek tudják táplálni a növényt.

 2. Sára Szabolcs

  Kedves Edina!

  Köszönöm válaszát. Mit tegyek a száradó levelekkel? Eltávolítsam őket?

  Köszönettel,
  Szabolcs

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  A levélcsúcs-száradás élettani probléma, a páraszegény környezet vagy hirtelen környezetváltozás az okozója. Ne tegye ki a leándert közvetlenül erős fénybe, száraz levegőjű teraszra, hanem inkább egy nagyobb fa árnya alatt tartsa, amíg hozzászokik a külső környezethez.

 4. Sára Szabolcs

  Tisztelt Szakértők!

  Egy hónapja ültettem át ezt a leandert nagyobb cserépbe, és egy kicsit vissza is vágtam. Ezt kövezően, viszonylag hirtelen szinte az összes levélvég elkezdett elszáradni. Mi lehet ennek az oka?

  Válaszukat előre is megköszönve:
  Szabolcs

  thumb
 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  A levéltetvek és/vagy pajzstetvek által kiválasztott ragacsos mézharmaton (az ürülékük) megtelepedett a korompenész nevű gomba. Ezt csak sűrű mosószappanos langyos vízzel lehet, szivaccsal lehet óvatosan a letörölgetni a levelekről. A levelek fonákát is vizsgálja meg.

 6. Kaszás Klári

  Tisztelt Szakértők!
  6 db, több éves leánder bokromat a fagymentes, világos lépcsőházban teleltettem át. Tegnap kivittem a kertbe, és azt láttam, hogy 2 bokor levelein vastag fekete, ragacsos réteg van. Nekiálltam tiszta vízzel és egy dörzsis szivaccsal egyenként letörölni a leveleket. Arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha ugyanezt ecetes vízzel tenném, a fertőtlenitő hatása miatt. Félek, hogy ennek a vastag rétegnek a lemosó permetezés semmit nem számítana. Némelyik levél fonákján, és a törzsön is, mintha beszáradt tetvek lennének. Ezt a két bokrot elkülönítettem a többitől, szeretném kérdezni, hogy folytassam-e a ledörzsölést?

  Köszönettel: Kaszás Klári

  thumb
 7. Szabó Erika

  Kedves Tanácsadó! A következő lenne a problémám: a leanderem a pincébe telelt. Nem is volt vele semmi gond. Majd átkerült a pinceajtóhoz nem messze. Szerintem megfázhatott mert elkezdett fonyadni a levele és a szára is mint ami nincs öntözve és kiszáradt volna. Mostmár kitettem a szabadba. Ön szerint is megfázhatott vagy más baj van vele? Megmentehető vagy ki fog pusztulni? Köszönöm! Üdv Szabó Erika

  thumb
 8. Rátkai Kornél

  Kedves Tanácsadó, az előzőhöz hasonló problémát tapasztaltam a saját leandereimnél is... tartási körülményeik is hasonlóak. Jól áttelelt és mióta újra a levegőn vannak, naponta 2-3 levelén jelenik meg a csatolt képen látható elszáradás. Négy tőből mindegyiken tapasztaltam. Előre is köszönöm válaszát!

  thumb
 9. Jankó Istvánné

  Néhány napja elkezdett száradni a leandereim levele, pedig a teleltetés utan többször is alaposan permeteztük atkaölő, gombaölő és pajzstetü elleni szerekkel. Korompenész azóta is van, nem javult, és a levélszáradást azóta tapasztalom. Mit tegyek, milyen szert használjunk?

  thumb
 10. Bodnár Attila

  Kedves Katalin!

  Köszönöm válaszát.

 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves B. Attila!
  A pincében való teleltetést egyáltalán nem javaslom. A nyirkos és dohos pincék kedveznek a betegségek kialakulásának.
  Mindenképpen javaslok egy lemosó permetezést. Zárt térben nem szabad permetezni. Feltétlen olvassa el és tartsa be az engedélyezési okiratban leírtakat.

 12. Bodnár Attila

  Üdvözlöm. Lenne egy olyan kérdésem, hogy a leandereimet a pincében teleltettem át. (ablaktalan, viszonylag nyirkos hely) Szépen átteleltek, de van egy pár levél, amin a képen látható sötét foltok vannak. Kérdésem, hogy mi lehet ez, és mit tudok ellene tenni, mivel tudnám lepermetezni?
  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Üdv.:
  Attila

  thumb
 13. Pap Edina Szaktanácsadó

  Sajnos a növény a melegtől és a száraz szobai levegőtől szenved. Mindenképpen öntözze. Tavasszal, amikor kiviszi a szabadba, szép bokorformát tartva metssze vissza. A száraz levelek le fonnak hullani (vagy óvatosan szedegesse le őket, hogy friss hajtások ne sérüljenek), és ha a növény nem száradt ki teljesen, újrahajt. Az idei virágzás azonban elmarad, esetleg csak kora ősszel számíthat rá.

 14. Kövér Melinda

  Közvetlenül a föld feletti rész a törzsön puha, mintha elvált volna a külső kéreg. Köszönöm.

  thumb
 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Melinda. Kérnék egy képet!

 16. Kövér Melinda

  Kedves Edina! Köszönöm a gyors választ. Levágjam a növényt? Szeretném ha túlélné a baklövésemet.

 17. Kövér Melinda

  Kedves Szaktanácsadók!
  Az egyik leanderemet idén a szobában hagytam a pincében történő teleltetés helyett. Még csak egy fiatal hajtás az egész növény. Gyönyörű volt, de kb. két hete elkezdett a szára foltokban barnulni-feketedni és a levelei leszáradnak. Semmilyen kártevő nem látható sem a szárán, sem a levelein. A szobában kb 20 fok volt állandóan. Mit tehetnék hogy helyrejöjjön? A virágállványon a többi virágnak nincs baja. Most levittem a pincébe a többi leanderhez. Köszönöm előre is a választ.

 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Elképzelhető, hogy túl meleg van a helyiségen és túl is öntözi a növényt. A leánder teleltetéséhez 10-15 fok elegendő, heti 1-2 dl vízpótlás mellet..

 19. Ferenczi Csaba

  Kedves Szaktanácsadó! A leanderem új hajtásaianak a levelei elfeketdenek utánna lesnek. Mit tegyek? Félek hogy elpusztul a növény.

  thumb
 20. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves F. Enikő!
  A fotóalapján a növény megfázott!
  Hány fok van (volt)?