RE: a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Molnár Nóra

  Tisztelt Szakértők!

  Segítségüket szeretném kérni leandereimmel kapcsolatban.5 db nagy leanderem napos helyen tartom, mégis leveleik sárgulnak, olyan mintha terjedne valami rajtuk. A növényeket rendszeresen tápoldatozom, és kifejezetten leander növénytápot is elhelyeztem a földjükben tavasszal. A földet nem cseréltem még alattuk, de ezt nehezen is tudnom megoldani helyhiány miatt, illetve a gyökerük valószínűleg már kitölti az egész virágládát.

  Segítségüket előre is köszönöm!

  Nóra

  thumb
 2. Varga Szilvia

  Másik beteg levél a növényen

  thumb
 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves leánderkedvelők! Először is ajánlom figyelmükbe növényorvos szakértönk e heti előrejelzését:http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&page_id=179&category_id=34

  A leánder a mediterrán, Földközi-tengeri PÁRÁS LEVEGŐJŰ klímán érzi jó magát. A mi forró nyaraink száraz levegője nem tesz jót neki. A levélpöndörödés és a virágszáradás is emiatt lehet. Emellett nem kedveli a szélsőséges lehűléséket sem. A leánder a nyári kánikulában a fák jótékony félárnyékában érzi jó magát, ahol a környezete (a gyep) öntözésével a párás klíma folyamatosan biztosítva van a számára.

 4. Varga Szilvia

  Próbálom újra csatolni

  thumb
 5. Varga Szilvia

  Kedves Szakértők!

  A képen látható elváltozást tapasztaltam fiatal leanderen. Kezdetben csak a barnás foltok voltak láthatóak és a levél deformitás, a levélvég mostanra besárgult. Egyéb gyanús levelek is találhatóak a növényen. Mi lehet a probléma? Milyen kezelést javasolnak?  Köszönöm,

  Varga Szilvia

 6. Nárai Krisztina

  Üdvözlöm!
  Azóta átültettem a leandert, előtte egy órára vízbe áztattam a gyökereit, de még nem látom, hogy magához tért volna. Azt is hallottam, hogy vágjak belőle, de nem tudom mennyit, egészen picike és már sok része el van száradva. Megmenthető még?
  Köszönöm.

 7. Jáhn Bálint

  Jó napot kívánok!

  Nekem olyan problémám van a leandereimmel,hogy ahogy kibújik egy virág,rá egy-két napra leszárad a virága, a virág felszínén sárga kis pöttyök es napok alatt leszárad,lehullik,összemegy. Mi lehet a probléma?

 8. Nárai Krisztina

  Itt egy közelebbi.

  thumb
 9. Nárai Krisztina

  Tisztelt Tanácsadó!

  3 héttel ezelőtt vásároltam egy leandert. Napos helyen tartom, öntözöm rendesen minden nap. Leander tápot is kapott minden héten. A levelei elkezdtek elszáradni és kunkorodni, illetve a virágzásai is hamar elnyílnak. Egyre több levele, ága lesz ilyen. Mit tudnék tenni, amivel megmenthetem? Mitől lehet ez? Csatolok képet.

  thumb
 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  A fehér pöttyök pajzstetvek, a levélvégszáradás káliumhiány. A virágzó növények tápoldatába egy héten egyszer tegyen egy liternyi vízhez egy késhegynyi Mospiln port, és öntözze be vele. Ezt 3X ismételje meg. A leveleket sűrű szappanos vízzel mossa át.

 11. Müller István

  Tisztelt Tanácsadó,
  Leanderem levelein fehér pöttyök jelentek meg, és végei el kezdtek száradni. Mi lehet az oka, és hogyan tudom rendbe hozni? Köszönettel: István

  thumb
 12. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Katalin!
  Tartási hiba, túlöntözés mellett nem kap elegendő tápanyagot a növény, vagy ha kap, nem tudja felvenni. Át kellene ültetni nagyobb edénybe, friss földbe és visszavágni. Tavaszra szép, bokros lesz, ha jól telelteti (fényes hely, 10-15 C-fok).

 13. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves G. Krisztina!

  A fehér foltok alatt apró, kb. gombostűfejnyi, kifakulásokat ért? Finom, pókhálószerű szövedék van e levelek fonáki részén, ill. esetleg a levélnyelek és a szár között?

 14. Czifra Katalin

  és a sárgavirágúnál a levélközepi barnásodás
  (elnézést, de csak 1 képet enged egyszerre a rendszer feltölteni)

  thumb
 15. Czifra Katalin

  és az előző kérdésemhez a rózsaszín virágúnak a képe

  thumb
 16. Czifra Katalin

  Tisztelt Tanácsadó!

  Mint abszolút kezdő leanderes szeretném a segítségüket kérni, mivel – velem ellentétben - sokéves tapasztalattal rendelkeznek a leanderek tartása terén.

  A problémám az, hogy nem tudom megállapítani vajon betegek-e a növények vagy csupán tartási hibáról van-e szó. Próbálkoztam a nettel és növénytartási szakkönyvvel, de az alábbi tüneteket egyértelműen nem leltem fel, és félrekezelni vagy kidobni a leándereimet roppantul sajnálom.

  A 4 növényemből először az egyiknek majd egymás után a többi kettőnek elkezdett száradni a levélcsúcsa, ami lassan továbbterjedt a levél kb 1/3-ig. Gyanakodtam száraz levegőre, fertőzésre, káliumhiányra. Ezzel szépen éldegélnek, de váratlanul a sárgavirágúmnak a csatolt képeken is látható barnásodás jelent meg a levélközepi résznél, az gyorsan alakult ki, egyenlőre még nem terjedt át más növényre. A rózsaszínnek is másfajta módon barnásodik a levele (lsd kép).
  Ebben a nyári hőségben minden nap illetve másnap bőségesen locsolom langyos, tápos (Garri: leándereknek való) vízzel, a föld állapota szerint. Déli fekvésű napsütötte teraszon laknak a fehér fal előtt (talán a túlzott napsugárzás is okozhatja valamelyik barnulástípust ?).

  Nagyon örülnék, ha meg tudják mondani mi okozhatja ezeket a tüneteket, hogy minél hamarább tenni tudjak a kedvenceimért.

  thumb
 17. G Krisztina

  Tisztelt Szaktanácsadó!

  Leanderem levelein fehér foltok jelentek meg és némelyik bimbó is furcsán fejlődik. Mi az oka? És mivel kezeljem?
  Köszönöm.

  thumb
 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Erős atkafertőzéssel áll szemben. Vigye párásabb helyre, pl. fa alá a növényt, illetve Sanmite szerrel kezelje 7-10 naponta. A károsodott levelek le fognak hullani, de a kártevő továbbterjedését meg kell akadályozni, semmiképpen nem szabad a teleltetőbe behurcolni.

 19. Pálfy Vanessza

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  A leanderemet vissza vágtam és elszáradt. Ezt mi okozza? Mit csináljak vele? Előre is nagyon szépen köszönöm.

  thumb
 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  Pajzstetvek károsítják a növényt. Gyérítésére a következő lehetőségek kínálkoznak:
  1, Próbálkozzon a levelek alapos ledörzsölésével. Ehhez szappanos vízzel átitatott szivacsot használjon, és minden növényi részt módszeresen tisztogasson meg. A szivacsot folyamatosan öblítse ki, és szappanozza újra.
  2, Ha ez nem segít, öntözze be növényeit Mospilan 20 SG-vel a megfelelő hígításban, amely a csomagolásán fel van tüntetve. A szer gazdaboltunkban kapható.
  3, A szabadban (pl. erkélyen, kertben) lepermetezheti növényeit Vektafid A/E aerosollal.