Tisztelt Látogatóink! A mai napon már nem tudunk több rendelést fogadni, de holnaptól ismét várjuk kedves vásárlóinkat! Megértésüket köszönjük!

RE: a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
Peténé Hegedűs Judit 2015-03-22 16:04:34
Kedves Szaktanácsadó!

A leanderem levelei elszáradó félben vannak. Télen sajnos nem tudtam megfelelő helyre tenni (száraz lámpafényes környezetben volt). Lehet, hogy ennek hatására száradtak le a levelei? Ugyanakkor új hajtásokat is hoz több helyen.

Mellékelek egy képet a növényről.

Köszönettel:
Judit
2015-03-22_15.38.53.jpg thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-03-20 18:38:59
Tisztelt Kovács Dávid!

A képen viaszos pajzstetvek láthatóak.
A növényt először alaposan át kell tisztogatni szappanos vizes szivaccsal, így a viaszos váladékkal borított pajzstetvek, ill. kisebb, szétmászó lárváik, valamint a ragacsos ürülék jelentős részben eltávolíthatók. Ha ezt követően, később esetleg ismét megjelenni látná a "vattapamacsokat", akkor a Careo rovarölő koncentrátummal történő kezelés javasolható (szükség esetén az év folyamán 1-2 alkalommal megismételhető a kijuttatása).
Kovács Dávid 2015-03-18 15:22:16
Üdv.
Ilyen jelent meg a leanderemen. Ha minden igaz gomba. De én nem értek hozzá.
Kérem segítsen mit használjak ez ellen és mi ez a betegség?
Köszönettel
Dávid
IMG_0022.JPG thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-02-24 17:23:50
Kedves Fazakas Ildikó!

Kérem, ha van rá mód, küldjön képeket a tünetekről.
FAZAKAS ILDIKÓ 2015-02-12 14:06:27
LEANDEREM 6 7 FOKBA SZOKTAM TELELTETNI TELJES ABLAKFELULET MELLETT AHOL FENYT KAP.MA VETTEM ESZRE HOGY A ZOLD SZARAIN SOTET ZOLD FOLTOK JELENTEK MEG,DE NEM CSAK EGY KETTON HANEM AZ OSSZESEN . MI LEHET AZ OKA? KOSZONOM A VALASZAT ELORE IS
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2015-01-16 16:34:25
Kedves Ági!

Elképzelhető, így érdemes a többi növényfajt is figyelgetni. Ha pedig a leanderek esetleg megmaradnának, azoktól minél távolabb kellene helyezni őket (vagy a leandereket kellene elkülönítetten kezelni).
Szabadi Ági 2015-01-07 10:46:38
Kedves Gábor,

Köszönöm a választ. Azt szeretném még kérdezni, hogy van rá esély, hogy ezeket a többi növényem is elkapja? Főleg korallvirágaim vannak és egy hibiszkuszom.

Köszönöm,

Ági
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2014-12-08 13:52:16
Kedves Szabadi Ági!

Leírása és a képek alapján atkák, továbbá esetleg tripszek is azok, melyek megtámadhatták a növényeket, a tünetek rendkívül súlyosak. A levelek kifakulása, és finom, por-, ill. pókhálószerű szövedék (ha most van rajta, vagy korábban ilyet láttak) takácsatkáta utal. Ezt a károsítót nehéz észrevenni, mert csak kb. 0,5 mm nagyságú, és a fonákon tartózkodik (nyolclábú). Közelről, tüzetesen, akár nagyítóval vizsgálva azért észrevehetők a mozgó egyedek, különösen, ha több van belőlük (ez a károsodás mértéke alapján valószínűsíthető). A rendszeres, vizes lepermetezés (lezuhanyozás) mindenképpen hasznos lenne, mert a közönséges takácsatka a nedves környezetet nem kedveli. Amennyiben megoldható, hogy zárt kertben atkaölő hatással is rendelkező szerrel lepermetezzék a leandert, akkor e célra az abamektin hatóanyagot (is) tartalmazó Axoris Rovarölő Permet nevű szer használható, szükség szerint 1-2 alkalommal (legalább 10 napos időközökkel) megismételve e permetezést úgy, hogy a permetlé a növény valamennyi föld feletti részét fedje, különös tekintettel a levelek fonákára és a hajtáselágazásokra (de természetesen a túldozírozás kerülendő)! A képeken nem igazán kivehető, de a leírásban említett fekete (csillogó?) pettyek (ha ilyeneket látni) utalhatnak tripszek jelenlétére is (az atkák mellett), ezért célszerű az Axoris-t választani, melynek van rovarölő hatása (hatóanyaga) is. (A tripszek viszonylag gyors, enyhén tekergőző mozgású, hosszúkás testű, gyakran sárgás színű, hatlábú rovarok.) A készítmény jelen esetben beöntözéssel nem használható, csak a permetezés adhat eredményt, melyet szabad térben lehet elvégezni. Mindamellett a rendszeres, alapos vizes átpermetezés, lezuhanyozás javasolható. A leander teleltetése megfelelő fényellátottságú, de ne túl meleg, ne túl páraszegény helyiségben történjen. Végül meg kell jegyeznem, hogy a tünetek súlyossága miatt gyors, látványos javulás aligha várható, legfeljebb a tünetek új leveleken való megjelenésének késleltetése, csökkentése remélhető megfelelő kezelések esetén. Ha tehát a fentebb leírtakat körülményesnek tartják, érdemes elgondolkodni a növények cseréjén is.
Szabadi Ági 2014-11-10 20:14:52
És egy közeli kép a levél fonákjáról
20141110_075828.jpg thumb
Szabadi Ági 2014-11-10 20:14:20
itt egy közelebbi kép a levélről
20141110_075816.jpg thumb
Szabadi Ági 2014-11-10 20:12:47
Kedves tanácsadók!

Két beteg leanderem is van, valószínűleg egy fertőzöttet hoztam haza, amitől aztán a másik is elkapta a betegséget. Kétszer is le lettek permetezve valamilyen gomba- és rovarölővel, de a probléma csak nem múlik el. Kicsit olyan, mintha homokosak lennének a levelei, de nem látok rajtuk semmilyen élősködőt. A levelek olyanok, mint az üvegpohár, amikor foltosra szárad, a fonákja meg helyenként feketés. Nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy mi lehet a baja, pedig sok fórumot végigolvastam. Tudnának segíteni?

Előre is köszönöm
20141110_075806.jpg thumb
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2013-12-01 16:18:27
Kedves Sinyi Edina!

Az atkák ellen lakásban csak a rendszeres időközönként végzett lezuhanyozás jelenthet elfogadható megoldást. Lehet még próbálkozni a levegő párásításával vagy kézi spricnivel a növény lombjának vizes átpermetezésével (fonákot főleg!), de mindez a zuhanyos átmosáshoz képest nehezebben kivitelezhető, ill. kevésbé hatékony. Mindenesetre tavaszig, ill. amíg ki lehet már vinni szabad térbe a leandereket, hogy ott atkaölővel célzott permetezés történhessen, érdemes megpróbálni a fentieket.
A fehér vattapamacs viaszos pajzstetvek váladéka, a ragacsos anyag pedig azok cukorban gazdag ürüléke. Ez valamivel könnyebben kezelhető probléma: a növényeket először alaposan át kell tisztogatni szappanos vizes szivaccsal, így a viaszos váladékkal fedett pajzstetvek és a ragacsos cseppek (sőt, még valamennyi atka is!) részben eltávolítható. Ezután be kell öntözni a töveket Careo rovarölő koncentrátummal: 1 m2-nyi felületre 1,2 ml szert kell 1,2 dl vízben elkeverve kijuttatni. A kezelés kb. 7-10 nap múlva megismételhető. Mivel mind a közönséges takácsatkák, mind pedig a viaszos pajzstetvek sok növényfajon megélnek, célszerű átvizsgálni - és szükség esetén a leírt módokon kezelni - a többi szobanövényt is.
Sinyi Edina 2013-11-30 19:55:28
Kedves szaktanácsadó!
Végignéztem a levelezéseket,és nekem ezek szerint van 2 db hatalmas, nagyon rossz állapotban lévő leanderem, ami atkával nagyon fertőzött sajnos.Zárt térben vannak már a virágok,emeleten,nehezen mozgathatóak.Meg akartam menteni ezeket, de lehet már késő.Szürkésednek a levelek,fehér vattapamacsos szerű részek terjednek,szóródnak ragacsos akármik róla.Minden része fertőzött már.Olvastam lemosás,kinti permetezés lenne jó amit már nem tudok megoldani.Tudok tenni valamit?Benti permetezés?Vagy adjam fel?Levágjam szinte teljesen az ágakat?Félek sok virágom elkaphatja ezt a betegséget.Kérnék tanácsot!Köszönettel:
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2013-09-05 10:45:46
Kedves Majoros Mazsi!

Ha nincsen atka, akkor nem kell permetezni. Megelőzésképpen az időnkénti alapos lezuhanyozást javasolnám. A rendszeres permetezés semmiképpen nem ajánlott! Atkák ellen beöntözéssel kijuttatható (majd a növénybe felszívódó) szer jelenleg nincsen a piacon hazánkban. Az előző válaszomban említett szerek hatóanyaga (abamektin) annyival többet tud a kontakt, csak felületen ható atkaölőknél, hogy a levélre permetezve a felszín alatti szövetrétegekbe is bejut, azonban a növény belsejében, a szállítószövetekben ez sem mozog, azaz ez sem felszívódó.
majoros mazsi 2013-08-31 11:25:59
Kedves Vétek Gábor,

köszönöm a válaszát. a permetezés akkor is jó, ha jelenleg nincsenek rajta atkák? vagy megelőzni inkább beöntözéssel tudnám? arra milyen szer lenne jó? ahogy érdeklődtem, azt mondták felszívódó jelenleg nincs a piacon Mo.-on.
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2013-08-27 09:21:52
Kedves Majoros Mazsi!

Leírása és a kép alapján atkák támadhatták meg a növényt. A levelek kifakulása és a finom, por-, ill. pókhálószerű szövedék (ha most van rajta, vagy korábban ilyet láttak) is erre utal. A károsítót nehéz észrevenni, mert csak kb. 0,5 mm nagyságú, és a fonákon tartózkodik (nyolc lábú). Közelről, tüzetesen, akár nagyítóval vizsgálva azért észrevehetők a mozgó egyedek, különösen, ha több van belőlük (ez a károsodás mértéke alapján valószínűsíthető). A rendszeres, vizes lepermetezés nagyon hasznos, mert a közönséges takácsatka a nedves környezetet nem kedveli. Ha megoldható, hogy a zárt kertben atkaölő szerrel is lepermetezzék a leandert, akkor e célra az abamektin hatóanyagot (is) tartalmazó Fazilo vagy az Axoris Rovarölő Permet használható, szükség szerint 1-2 alkalommal (legalább 10 napos időközökkel) megismételve e permetezést úgy, hogy a permetlé a növény valamennyi föld feletti részét fedje, különös tekintettel a levelek fonákára és a hajtáselágazásokra (de természetesen a túldozírozás kerülendő). Mindamellett továbbra is folytassák a rendszeres, alapos vizes átpermetezést. A leander teleltetése pedig majd megfelelő fényellátottságú, de ne túl meleg, ne túl páraszegény helyiségben történjen.
majoros mazsi 2013-08-22 19:07:50
Tisztelt Szakértő!

a leanderünk ( melléklet) levelein semmi élőlény mozgását nem láttuk és gyönyörűen virágzik. egyszer nyár elején egy ágán volt rajta szőtt háló, azt lekezeltük, de azóta az új hajtásokat is úgy tűnik valami bántja. a legfrissebbeket egy ideje minden nap vízzel permetezem, azok egyelőre okék. mitől lehet ilyen a levél?
Üdvözlettel,
majoros m.
Lea.jpg thumb
Pap Edina Szaktanácsadó 2013-02-17 15:30:00
Kedves Renáta! A technikai átállás miatt a képeket nem tudom megjeleníteni. Kérem, töltse föl őket még egyszer!
Selényi Renáta 2013-01-13 09:46:53
plusz egy kép a száráról
201301133501.jpg thumb
Selényi Renáta 2013-01-13 09:45:36
még egy kép a problémás leanderről
201301133497.jpg thumb