RE: a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Katalin Paseczkiné

  Tisztelt Szakértő! A leanderemem és most már a kertben a zelleren is fura fehér vattaszerű valami van. Az állatka deltoid alakú kb. 2mm nagyságú hófehér és ugrik. Mi lehet ez, és hogyan lehet védekezni ellene?


  Köszönöm válaszát

  thumb
 2. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Biztosan baktérium, bár a tünetei egészen mások, mint a Pseudomonas-é. A fertőzött részeket érdemes visszavágni - akkor, is, ha kopasz lesz a növény és 5 naponta permetezni rézzel. Ez a kezelés már több alkalommal bizonyult eredményesnek.

 3. Péter Pintér

  Tisztelt Szakértők!
  A leanderem a fotón láthato tüneteket produkálja. Pár hete fekete foltosak a levelek.....remélem nem nagy a baj..... Permeteztem már levéltetvek ellen is.

  Köszönöm válaszukat!

  Péter

  thumb
 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  A fehér pöttyök lekaparhatók? Ha igen, akkor pajzstetű lesz. A pöttyöket le kell kaparni, és Mospilan-nal beöntözni a növényeket (1 liter vízbe késhegynyi por). A kezelést 2-3 alkalommal hetente újból meg kell ismételni.

 5. Déri Tamás

  Kedves Szakértők!


  Leanderünk a képen látható tüneteket produkálja. A rosszabb állapotban lévő pár hete lett leválasztva egy másik növényről, és friss földbe lett ültetve. Azóta láthatóan jól érezte magát erkélyünkön, hozott új hajtásokat, és virágzott. Pár napja elkezdtek a képen látható módon elsárgulni a levelei, és le is dobja őket, illetve fehér pöttyök is megjelentek a leveleken. Most már a másik, régebbi növényen is hasonló tüneteket látunk. Mit lehet tenni, mivel lehetne kezelni, mielőtt teljesen elveszítjük?


  Köszönettel

  Tamás

  thumb
 6. Pap Edina Szaktanácsadó

  A növények nitrogénhiány tapasztalható. Hiába tápoldatozza, a befulladt gyökerek nem tudják felvenni a tápanyagot. Sürgős átültetésre van szükség. A gyökérzetet szaggassa meg. Átültetés után ne tápoldatozzon, vigye a növényt félárnyékos helyre. Az új hajtások megjelenésekor lehet elkezdeni a tápoldatozást. Komplex lomtrágyát adhat.

 7. Molnár Nóra

  Tisztelt Szakértők!

  Segítségüket szeretném kérni leandereimmel kapcsolatban.5 db nagy leanderem napos helyen tartom, mégis leveleik sárgulnak, olyan mintha terjedne valami rajtuk. A növényeket rendszeresen tápoldatozom, és kifejezetten leander növénytápot is elhelyeztem a földjükben tavasszal. A földet nem cseréltem még alattuk, de ezt nehezen is tudnom megoldani helyhiány miatt, illetve a gyökerük valószínűleg már kitölti az egész virágládát.

  Segítségüket előre is köszönöm!


  Nóra

  thumb
 8. Varga Szilvia

  Másik beteg levél a növényen

  thumb
 9. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves leánderkedvelők! Először is ajánlom figyelmükbe növényorvos szakértönk e heti előrejelzését:http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&page_id=179&category_id=34


  A leánder a mediterrán, Földközi-tengeri PÁRÁS LEVEGŐJŰ klímán érzi jó magát. A mi forró nyaraink száraz levegője nem tesz jót neki. A levélpöndörödés és a virágszáradás is emiatt lehet. Emellett nem kedveli a szélsőséges lehűléséket sem. A leánder a nyári kánikulában a fák jótékony félárnyékában érzi jó magát, ahol a környezete (a gyep) öntözésével a párás klíma folyamatosan biztosítva van a számára.

 10. Varga Szilvia

  Próbálom újra csatolni

  thumb
 11. Varga Szilvia

  Kedves Szakértők!


  A képen látható elváltozást tapasztaltam fiatal leanderen. Kezdetben csak a barnás foltok voltak láthatóak és a levél deformitás, a levélvég mostanra besárgult. Egyéb gyanús levelek is találhatóak a növényen. Mi lehet a probléma? Milyen kezelést javasolnak?
  Köszönöm,


  Varga Szilvia

 12. Nárai Krisztina

  Üdvözlöm!

  Azóta átültettem a leandert, előtte egy órára vízbe áztattam a gyökereit, de még nem látom, hogy magához tért volna. Azt is hallottam, hogy vágjak belőle, de nem tudom mennyit, egészen picike és már sok része el van száradva. Megmenthető még?

  Köszönöm.

 13. Jáhn Bálint

  Jó napot kívánok!


  Nekem olyan problémám van a leandereimmel,hogy ahogy kibújik egy virág,rá egy-két napra leszárad a virága, a virág felszínén sárga kis pöttyök es napok alatt leszárad,lehullik,összemegy. Mi lehet a probléma?

 14. Nárai Krisztina

  Itt egy közelebbi.

  thumb
 15. Nárai Krisztina

  Tisztelt Tanácsadó!


  3 héttel ezelőtt vásároltam egy leandert. Napos helyen tartom, öntözöm rendesen minden nap. Leander tápot is kapott minden héten. A levelei elkezdtek elszáradni és kunkorodni, illetve a virágzásai is hamar elnyílnak. Egyre több levele, ága lesz ilyen. Mit tudnék tenni, amivel megmenthetem? Mitől lehet ez? Csatolok képet.

  thumb
 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  A fehér pöttyök pajzstetvek, a levélvégszáradás káliumhiány. A virágzó növények tápoldatába egy héten egyszer tegyen egy liternyi vízhez egy késhegynyi Mospiln port, és öntözze be vele. Ezt 3X ismételje meg. A leveleket sűrű szappanos vízzel mossa át.

 17. Müller István

  Tisztelt Tanácsadó,

  Leanderem levelein fehér pöttyök jelentek meg, és végei el kezdtek száradni. Mi lehet az oka, és hogyan tudom rendbe hozni? Köszönettel: István

  thumb
 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Katalin!

  Tartási hiba, túlöntözés mellett nem kap elegendő tápanyagot a növény, vagy ha kap, nem tudja felvenni. Át kellene ültetni nagyobb edénybe, friss földbe és visszavágni. Tavaszra szép, bokros lesz, ha jól telelteti (fényes hely, 10-15 C-fok).

 19. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves G. Krisztina!


  A fehér foltok alatt apró, kb. gombostűfejnyi, kifakulásokat ért? Finom, pókhálószerű szövedék van e levelek fonáki részén, ill. esetleg a levélnyelek és a szár között?

 20. Czifra Katalin

  és a sárgavirágúnál a levélközepi barnásodás
  (elnézést, de csak 1 képet enged egyszerre a rendszer feltölteni)

  thumb