RE: a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  Kedves Gál Anikó. Sajnos, az új növénynek baktériumos fertőzése van, mely természetesen átterjed a többi leander-re. Nem lehetetlen a betegség elleni védekezés kitartó kezeléssel. Hetente permetezni kell Cuproxat-al /5 ml l liter vízben, mely nemcsak gomba- hanem baktériumölő tulajdonsággal bír. Előtte az erősen tünetes leveleket és virágokat /virágok helyén fekete, kőszerű elváltozás látható.

 2. Pap Edina Szaktanácsadó

  A leánder szereti a napot és a tápanyagban gazdag földet. Át kellene ültetni, vagy a cserép tetejéről néhány cm földet cseréljen ki új földdel úgy, hogy előbb lazítsa meg a régit kis késsel, és adjon hetente tápanyagot /Volldünger, Wuxal, stb/ az öntözővízbe, vagy keverjen a közeghez tartós virágtápot. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T08286-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-viragtragya-balkonnovenyekhez-0-75-kg

 3. Márta Kovács

  Kedves Szaktanácsadó!

  Az egyik leánderem levelei elkezdtek sárgulni, foltosodni és felkopaszodni, aztán a többi folytatta.

  Mit tudok tenni? Köszönöm.

  thumb
 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  Atka és levéltetű egyaránt előfordul a növényen. Atka ellen Nissorun 10 WP, levéltetű ellen Mospilan 20 SG javasolt permezésre. A permetezéseket 7-8 naponta ismételje meg, kizárólag szabad térben permetezzen, a növényt egyelőre ne tegye ki tűző napra, fülledt (fedett) balkonra. Pársabb környezetet célszerű biztosítani neki.

 5. Gál Anna

  az utolsó képen pedig a leszedett, lehullott levelek láthatóak.

  thumb
 6. Gál Anna

  tavaly rengeteg virág volt rajta, idén nagyon kevés a bimbó is

  thumb
 7. Gál Anna

  A leanderem itt-ott olyan, mintha pókhálós lenne.

 8. Gál Anna

  Tisztelt Szakértő! Tanácsot szeretnék kérni. Láthatóan valami baja van a leanderemnek, de sajnos én nem értek hozzá. Tanácsot szeretnék kérni, hogyan tehetném egészségessé. csatolok 3 darab fotót. Hálásan köszönöm válaszát!

  thumb
 9. Gál Anikó

  És az előző hozzászólásomhoz: a "régi", korábban egészséges növényemen pedig ezek a pöttyök jelentek meg.

  thumb
 10. Gál Anikó

  Tisztelt Szakértő! Pár hete kaptam ajándékba a saját leandereim mellé egy újabb leandert, amely első ránézésre egészségesnek tűnt. Volt egy elszáradt oldalhajtása, amelyen vissza votlak pödörödve a levelek, de mivel szerencsére a saját növényeim soha nem voltak betegek, így azt hittem, hogy ez vlamilyen mechanikai sérülés következménye - az ágat lemetszettem, és a növényt a többihez hasonló módon gondoztam. Ma azonban azt vettem észre, hogy a friss hajtások is vissza vannak pödörödve, megfeketedtek, illetve a levelek fonákján apró fekete bogarak telepedtek meg. Ez valamilyen pajzstetű és levéltetű fertőzés lenne? Sajnos a saját korábbi egészésges növényemet is megfertőzhette: ennek a levelén fekete-sárga pöttyök találhatóak a levélerezet mellett maga a levél pedig torzult.Tudnának valamilyen irtószert ajánlani erre a problémára? Csatoltam az új növényről fényképet.

  thumb
 11. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A leander nem beteg, kártevő sincs rajta. Viszont szereti a napot és a tápanyagban gazdag földet. Ha át nem is ülteti a cserép tetejéről néhány cm földet cseréljen ki új földdel,/ előbb lazítsa meg a régit kis késsel/ és adjon hetente tápanyagot /Volldünger, Wuxal, stb/ az öntözővízbe.

 12. Nagy Márta

  És még csatolok egy utolsó fényképet.

  thumb
 13. Nagy Márta

  Még egy fotó előző hozzászólásomhoz.

  thumb
 14. Nagy Márta

  T. Szakértő! Nem régen kaptam egy leandert és sajnos erősen el kezdtek sárgulni a levelei. Nem tudom mi lehet a baja. Talán fény, víz vagy tápanyaghiány? Egy erkélyfal előtt áll, szóval lent nem igazán éri a nap. Most hogy még nincs nagy meleg, heti kb 2x locsolom. Szerintem néhány éve nem volt átültetve.
  Csatolok néhány felvételt is. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel Nagy Márta

  thumb
 15. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Ági!

  Köszönjük a visszajelzését!

 16. Szabadi Ági

  Kedves Gábor,

  A tapasztalataimat szeretném megosztani. Pár hónapja írtam, hogy betegek a virágaim, valószínűleg atka volt. A földjüket egy az egyben kidobtam, és mivel viszonylag kis méretű növényekről van szó, a csupasz növényt úgy, ahogy volt, beraktam egy kádba egy jó órára ázni úgy, hogy a víz teljesen ellepte az egészet. A cserepet kisikáltam domestosos vízzel, átültettem új földbe, és kaptak egy kis tápoldatot is. A két nagyobb növény közül az egyik mostanra teljesen egészséges, a szétcsócsált levelek mind lepotyogtak róla, rengeteg új hajtása és levele van, mondhatni egészen növényformája lett. A másik is hozott pár új hajtást, és lehet, hogy az virágozni is fog. Mindenesetre most már nincs rajtuk semmilyen kártevő, köszönöm a segítséget!

 17. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Judit!

  A növény hajtáselágazásainál, ill. a levelek fonákán lehet látni több helyen finom, pókhálószerű szövedéket, benne apró, kb. 0,5 mm-es, sárgás atkákkal, vagy csak szimplán a képen látható, viszonylag éles határvonalú barnulással jellemezhető levélszáradás jelentkezett?
  Milyen gyakran öntözte, öntözi, és milyen állapotú a közege? Tápoldatot kapott már valamikor korábban?

 18. Peténé Hegedűs Judit

  Kedves Szaktanácsadó!

  A leanderem levelei elszáradó félben vannak. Télen sajnos nem tudtam megfelelő helyre tenni (száraz lámpafényes környezetben volt). Lehet, hogy ennek hatására száradtak le a levelei? Ugyanakkor új hajtásokat is hoz több helyen.

  Mellékelek egy képet a növényről.

  Köszönettel:
  Judit

  thumb
 19. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Kovács Dávid!

  A képen viaszos pajzstetvek láthatóak.
  A növényt először alaposan át kell tisztogatni szappanos vizes szivaccsal, így a viaszos váladékkal borított pajzstetvek, ill. kisebb, szétmászó lárváik, valamint a ragacsos ürülék jelentős részben eltávolíthatók. Ha ezt követően, később esetleg ismét megjelenni látná a "vattapamacsokat", akkor a Careo rovarölő koncentrátummal történő kezelés javasolható (szükség esetén az év folyamán 1-2 alkalommal megismételhető a kijuttatása).

 20. Kovács Dávid

  Üdv.
  Ilyen jelent meg a leanderemen. Ha minden igaz gomba. De én nem értek hozzá.
  Kérem segítsen mit használjak ez ellen és mi ez a betegség?
  Köszönettel
  Dávid

  thumb