Tisztelt Látogatóink! A mai napon már nem tudunk több rendelést fogadni, de holnaptól ismét várjuk kedves vásárlóinkat! Megértésüket köszönjük!

Babérmeggy

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
Makó Éva 2012-03-03 08:18:43
Pap Edina Jaj, bocs nem fás-dugványozás a hiteles szaporítás megnevezése, s a növényem: életre kel, ez
a helyes, nem a két "L" betűs.
Makó Éva 2012-03-03 08:14:34
Kedves Pap Edina! Köszönve tanácsát azért jelentkezem majdnem 2 év elteltével, mert 60%-ban sikeres volt a gyökereztetés a babérmeggy bokornál. A fás-dugványozáson kívül a bokor alsó hajlékony ágát földdel borítottam, ez év májusában akarom lefűrészelni az anyatőről, remélem meggyökeresedett, s önálló életre kell. Ismét köszönöm hasznos válaszát, tanácsát
Pap Edina 2010-04-15 12:15:15
Kedves Éva. Először is a babér (Laurus nobilis) és a babérmeggy (Prunus laurocerasus) nem keverendő össze. A babérmegy nem ehető, télálló, szabadföldi növény, míg a babér fagyérzékeny dézsás. Mindhettőt lehet zölddugványról szaporítani: két levélközt hagynva vágja le, a talpán a levélcsomó alatt 1 cm-re, és itt távolítsa el a levelet (innen erednek majd a gyökerek), illetve a következő levélcsomó fölött az ízköz felénél vágja le, és itt a leveleket hagyja meg, de a levéllemezt vágja ketté. Nyirkos, laza talajban, cserépben gyökereztessen, talpmelegen.
A szőlő tőkéjét nem kell kaparni. A fák kárgát át lehet dörzsölni drótkefével, majt ezt kövesse a permetezés. Ám ezt már 1-2 X meg kellett volna tenni.
Dr. Varga Mária 2010-04-14 06:08:41
Kedves Péter. A növények a kései ültetés miatt nem tudtak rendesen begyökeresedni, ezért pusztult el a két csemete. Az 1 m-es növénynek - különösen a kiemelés során elvágott felvevő gyökerek miatt - nehéz "beilleszkedni" új helyére. Az idő javulásával remélhetőleg a problémák megszünnek. A lilás elszíneződés nem betegség.
Makó Éva 2010-04-13 15:33:44
Babérmeggy bokrot szaporítani szeretnék. Hajtást gondoltam gyökeresíteni, de állítólag nem mindegy mekkora, hol van letörve, szükséges e gyökereztető por. Kb mennyi idő alatt gyökeresedik,s mikor,milyen állapotában ültethető ki a szabadba? Magyarul teljes homályban vagyok. Ezt a babérlevelet használhatjuk fűszerként is?
Tavasszal a fák és az öregszőlők mennyire csupaszíthatók le kérgeiktől,s nem sértjük e fel drótkefével a kéreg alatti faszárat? A szőlőn szinte nem is maradna fásrész!!! Szabad ezt? Ezúton is köszönöm a részletes, érthető, egy kezdő, laikusnak adott válaszukat. Minden szépet és jót , erőt, egészséget kívánok, üdvözlettel: Makó Éva
Farkas Péter 2010-03-31 22:30:06
Tisztelt Uram!
Késő ősszel ültettem babérmeggyet., amelyből 2 növény valamilyen okból teljesen elszáradt. A többi növény gyökeresedik, de egyre több levélen jelentkeznek tünetek. A nagy méretű kb. 1 m növények földlabdásak voltak és egy kis cserjékhez való tápanyagot is kaptak ültetéskor. A szomszédban is van babérmeggy, ott a levek 60%-a már elszáradt. Mi lehet a probléma, melyen vegyszert használjak.
Válaszát köszönöm!
babermegy1.jpg thumb