Tisztelt Vásárlóink!
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a megnövekedett rendelés szám miatt, az április 9. után leadott rendeléseiket április 22. után tudjuk kiszállítani.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!

permetezés virágzáskor

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2010-03-31 10:27:16
Kedves Sándor!

Gyümölcsfák virágzása idején a permetezés leginkább akkor szokott indokolt lenni, ha hűvös, párás, csapadékos az idő. Az aktuális meteorológiai előrejelzések ezt mutatják. Ilyenkor a meggy és a kajszi esetében a moníliás betegség nagyobb veszélyt jelent. E károsítóról és az ellene történő védekezés lehetőségeiről, valamint a megelőzésről is honlapunk Tudásbázis rovatában itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=220
Kiegészítésként annyit, hogy kajszinál a hajtásnövekedés idején - az említett időjárási viszonyok esetén - egy kiegészítő kezelésre is szükség lehet.
Almatermésűekben a jelzett link alatt, a vegetációs időszakra említett szerek használhatók elsősorban a varasodás és a lisztharmat kórokozója fertőzésének megelőzésére. Ha szárazabb az idő, elegendő lehet a kontakt hatású Dithane DG Neo-Tec használata (főként varasodás és a csonthéjasok gombás foltbetegségei ellen), vagy egyes kezelések el is hagyhatók.
Őszibarackban rügyduzzadáskor (kb. most) egy rézhidroxidos permetezés (pl. Champion 50 WP vagy Funguran-OH 50 WP), majd 1-1,5 cm-es levélkék megjelenésénél, ami kb. a bimbós állapot - virágzás idejére esik, a Score 250 EC javasolható a tafrinás betegség ellen. Ez a szer más csonthéjasban nem, de almatermésűekben használható.
A gyümölcsmolyok és a cseresznyelégy ("kukacos" termés) ellen virágzáskor a megfelelő csapdatípusok kihelyezése javasolható, ha tervez ilyeneket használni a rajzásmegfigyelésre. Rovarölő szeres védekezésre csak később lehet szükség ellenük.
Természetesen a fent leírtaknál figyelembe kell venni a helyi adottságokat, az időjárás alakulását, a korábbi évek növényegészségügyi helyzetét, és azt, hogy a kezelések mindezek függvényében részben tovább folytatandók a vegetációs időszakban egyéb készítmények használatával, bevonásával a szerrotáció érdekében.
A rózsán szívogató levéltetvek ellen az Actara 25 WG jó védelmet adhat, de ez virágzás alatt nem használható.
Sándor 2010-03-28 17:41:33
Tisztelt szakértők!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a virágzás közeledtével, milyen rovar és gombaölő szert használjak a fáimra, annak figyelembe vételével, hogy szilva,barack, körte,meggy,cseresznye,alma fáim vannak és 10 liter permetlé elég az összesre, ezért olyan szert szeretnék használni amelyik ilyenkor mindegyik fára használható.(lemosó permetezés már megtörtént) illetve a rózsáimon már most megjelentek a levéltetvek, és melyik szer lenne a leghatásosabb ellenük?
Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel Sándor

Akciós termékek

Összes akciós termék (12)