RE: magnólia-tulipánfa betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gaál-Varga Adrienn!
  A fotó alapján úgy tűnt, felülnézetből mintha edényben lenne. Amennyiben kivan ültetve, akkor több esélyes. Először is, mielőtt beültette, felvételezte a talaját? Megvizsgálta pl.: pajorok, drótférgek, stb tartalmát! Mert elég egyetlen egy pajor ami elpusztíthatja!
  Hogyan helyezte a talajba? Trágyát tett alá? Mert a kiültetett példányokat nem tápoldatozni kell! Az semmi a számukra. Szerves trágyára van szükségük bent a talajba és nem a tetejére téve! Főleg, hogy fiatal is a növény.
  A fent leírtak mind okozhatják ezeket a tüneteket és el is pusztulhat a fa!

 2. Bori Béla

  Kedves Katalin!

  kb 2 éve vásároltam egy kb. 50 cm-es magnólia fácskát. Azóta szerintem egy cm-t sem nőtt, a leveleik is elég halványsárgák. (de életben van, tavaly is ugyanilyen volt, betegségre, kártevőre nem gyanakodnék) Ültetésnél nem figyeltem a földre sajnos, már most tudom, hogy hogyan kellett volna. Nálunk elég homokos a föld, de igazából nem tudom, hogy savanyú vagy meszes e. A kérdésem az lenne, hogy ezt így utólag javíthatom-e? Földlabdával kiemelném és megfelelő talajba visszatenném. Ha igen, akkor mikor tegyem meg, illetve kérdezném még, hogy mennyi A típusú földhöz mennyi tőzeget kell keverni? Mekkora gödröt készítsek?
  köszönettel:
  bbéla

 3. Gaál-Varga Adrienn

  Kedves Katalin!

  A magnólia földbe van ültetve, nem edényben.
  Mi lehet a probléma akkor?
  Köszönettel.

 4. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gaál-Varga Adrienn!
  Nem csodálom! Ekkora növény ilyen kicsi edényben! Ültesse át!

 5. Gaál-Varga Adrienn

  Kedves Katalin!

  A következő problémám lenne, van nekem egy magnólia fám, tavaly vettük, savanyú földbe, napos helyre ültettük. Tápoldatozzuk, öntözzük rendszeresen. A leveleit tavasszal hozza, de kicsik maradnak, és a levelei végei bebarnulnak, nem fejlődik a növény és nem is hozott még virágot. Mi lehet a probléma?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Fényképet mellékelek hozzá.

  Tisztelettel: Gaál-Varga Adrienn.

  thumb
 6. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Fehér Andrea!
  Az a fehér valami az Amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say), jelenlétének nyomai.
  Védekezés a tömeges felszaporodása előtt ajánlott! Kezdve a tavaszi olajos lemosó permetezéssel. A kikelt lárvák ellen felszívódó és kontakt, kombináció használható. Ez lehet például a Mospilan 20 SP + Decis Mega.
  A tömeges felszaporodásukat mindenképpen meg kell akadályozni, mivel nálunk még nem található meg a természetes ellensége.

 7. Fehér Andrea

  Most meg ugyan azt sikerült :( Elnézést az ügyetlenkedésemért.

  thumb
 8. Fehér Andrea

  Elnézést, de nem tudtam több képet csatolni csak így tudom elküldeni.

  thumb
 9. Fehér Andrea

  Kedves Katalin!
  Van egy 6 méteres örökzöld magnólia fám. Nem régen vettem észre a levelein a képeken látható foltokat és azt a fehér valamit.
  Segítségét szeretném kérni, hogy mivel kezeljem a fát és, hogy ez mitől alakult ki?
  Válaszát előre is köszönöm.

  thumb
 10. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóthné Szűcs Krisztina!
  Hogyan ültette el? Trágyázta? Locsolta a nagy melegbe?
  Fotót kérek!

 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Varga Mónika!
  A szarvasmarhatrágya nagyon jó, de ha nem elérhető, akkor a műtrágya is megoldást nyújthat. Azt javaslom, olyant válasszon, ami tartalmazza mindhárom elemet az N-P-K –t. Valamint a mikroelemekről sem szabad megfeledkezni. Itt az oldalon is talál.

 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Deim Zoltán!
  Így leírva, akár korompenész is lehet! Milyen növényvédelmet alkalmazott, mivel táplálta eddig, …
  Fotót kérek (éles, jó felvételt)!

 13. Tóthné Szűcs Krisztina

  Három éve vettem egy magnóliát. Ki lett ültetve a kertbe. Úgy tűnt jól érzi magát szépen hozta a virágokat és nőtt is. Idén is virágzott, de nagyon rövid ideig. Lehullottak a virágok majd elkezdtek sárgulni és száradni a levelei. Mi lehet a baj? Megmenthető még? Válaszát előre is köszönöm.

 14. Varga Mónika

  Kedves Katalin!

  Köszönöm válaszát, a savanyításról már gondoskodtunk.
  A fát még az előző lakók ültették 22 évvel ezelőtt, mi 7 éve lakunk itt és tényleg igaz, hogy a fa nem kapott megfelelő tápanyagot.
  Meg szeretném még kérdezni, hogy melyik készítmény lenne a legmegfelelőbb a tápanyagok pótlására, szarvarmarhatrágya szükséges vagy valamelyik műtrágyával is pótolható? Ha igen, melyikkel?

  Köszönöm, üdvözlettel:
  Varga Mónkia

 15. Deim Zoltán

  Kedves Katalin,

  van egy 5 méteres örökzöld magnólia fám, és hirtelen az ágai feketék lettek. A kéreg színeződött el, belül úgy tűnik él. Egyik napról a másikra történ az eset. Van valami ötlete, mit lehet ez? Ha igen, mit tegyek?
  Kellemes estét,
  Deim Zoltán

 16. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Margetánné Papp Zsófia!
  Sajnálom, hogy ezzel nem sikerült. Valószínű, hogy már nagy az állomány. Így marad a növényvédő szer. Ilyen például az Admiral 10 EC, Mospilan.

 17. Margetánné Papp Zsófia

  Kedves Katalin!

  Megpróbáltam az Ön által javasolt módszerrel a pajzstetveket kiírtani, de csak átmenetileg bizonyult jó megoldásnak, sajnos minden reggel újabb tetvek jelennek meg a fán. Milyen más megoldást lehetne találni ezek eltüntetésére (akár permetezéssel)? Segítségét köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Margetánné Papp Zsófia

 18. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Varga Mónika!
  A fotó alapján ezt nem sorolnám a betegségek közé. Legalább is első körben nem. Mikor ültette el a növényt? A magnoliának savanyútalajra van szüksége. Feltételezem, hogy így is ültette el. De ha jelenleg 5 méter magas, akkor mostanra már kikopott a savanyú talaj. Ezt pótolni kell.
  Továbbá trágyára is szüksége van.
  Amennyiben nem kapja meg a szükséges feltételeket, úgy legyengül, betegségek támadhatják meg és elpusztul.

 19. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Papp Zsófia!
  A fotón látható tünetből arra következtetek, hogy a növényét a pajzstetvek támadták meg. Mivel a magnoliák nagyon érzékenyek a különböző szerekre. Így első körben javaslom, hogy törölje le. Akár puha ruhával, szivaccsal szappanos vízbe mártva. Óvatosan.

 20. Varga Mónika

  Kedves Katalin!

  Van egy kb. 5 méteres magnóliánk. Eddig sosem volt vele probléma, mindig egészséges volt. Sajnos most észrevettem, hogy a levelein szürkés-fehér színű elváltozás van. Kérdésem, hogy mi okozhatja és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a helyzet? Mellékelek róla fényképet.
  Válaszát előre is köszönöm, szép napot kívánok!

  Üdvözlettel: Varga Mónika

  thumb