RE: magnólia-tulipánfa betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóthné Szűcs Krisztina!
  Hogyan ültette el? Trágyázta? Locsolta a nagy melegbe?
  Fotót kérek!

 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Varga Mónika!
  A szarvasmarhatrágya nagyon jó, de ha nem elérhető, akkor a műtrágya is megoldást nyújthat. Azt javaslom, olyant válasszon, ami tartalmazza mindhárom elemet az N-P-K –t. Valamint a mikroelemekről sem szabad megfeledkezni. Itt az oldalon is talál.

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Deim Zoltán!
  Így leírva, akár korompenész is lehet! Milyen növényvédelmet alkalmazott, mivel táplálta eddig, …
  Fotót kérek (éles, jó felvételt)!

 4. Tóthné Szűcs Krisztina

  Három éve vettem egy magnóliát. Ki lett ültetve a kertbe. Úgy tűnt jól érzi magát szépen hozta a virágokat és nőtt is. Idén is virágzott, de nagyon rövid ideig. Lehullottak a virágok majd elkezdtek sárgulni és száradni a levelei. Mi lehet a baj? Megmenthető még? Válaszát előre is köszönöm.

 5. Varga Mónika

  Kedves Katalin!

  Köszönöm válaszát, a savanyításról már gondoskodtunk.
  A fát még az előző lakók ültették 22 évvel ezelőtt, mi 7 éve lakunk itt és tényleg igaz, hogy a fa nem kapott megfelelő tápanyagot.
  Meg szeretném még kérdezni, hogy melyik készítmény lenne a legmegfelelőbb a tápanyagok pótlására, szarvarmarhatrágya szükséges vagy valamelyik műtrágyával is pótolható? Ha igen, melyikkel?

  Köszönöm, üdvözlettel:
  Varga Mónkia

 6. Deim Zoltán

  Kedves Katalin,

  van egy 5 méteres örökzöld magnólia fám, és hirtelen az ágai feketék lettek. A kéreg színeződött el, belül úgy tűnik él. Egyik napról a másikra történ az eset. Van valami ötlete, mit lehet ez? Ha igen, mit tegyek?
  Kellemes estét,
  Deim Zoltán

 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Margetánné Papp Zsófia!
  Sajnálom, hogy ezzel nem sikerült. Valószínű, hogy már nagy az állomány. Így marad a növényvédő szer. Ilyen például az Admiral 10 EC, Mospilan.

 8. Margetánné Papp Zsófia

  Kedves Katalin!

  Megpróbáltam az Ön által javasolt módszerrel a pajzstetveket kiírtani, de csak átmenetileg bizonyult jó megoldásnak, sajnos minden reggel újabb tetvek jelennek meg a fán. Milyen más megoldást lehetne találni ezek eltüntetésére (akár permetezéssel)? Segítségét köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Margetánné Papp Zsófia

 9. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Varga Mónika!
  A fotó alapján ezt nem sorolnám a betegségek közé. Legalább is első körben nem. Mikor ültette el a növényt? A magnoliának savanyútalajra van szüksége. Feltételezem, hogy így is ültette el. De ha jelenleg 5 méter magas, akkor mostanra már kikopott a savanyú talaj. Ezt pótolni kell.
  Továbbá trágyára is szüksége van.
  Amennyiben nem kapja meg a szükséges feltételeket, úgy legyengül, betegségek támadhatják meg és elpusztul.

 10. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Papp Zsófia!
  A fotón látható tünetből arra következtetek, hogy a növényét a pajzstetvek támadták meg. Mivel a magnoliák nagyon érzékenyek a különböző szerekre. Így első körben javaslom, hogy törölje le. Akár puha ruhával, szivaccsal szappanos vízbe mártva. Óvatosan.

 11. Varga Mónika

  Kedves Katalin!

  Van egy kb. 5 méteres magnóliánk. Eddig sosem volt vele probléma, mindig egészséges volt. Sajnos most észrevettem, hogy a levelein szürkés-fehér színű elváltozás van. Kérdésem, hogy mi okozhatja és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a helyzet? Mellékelek róla fényképet.
  Válaszát előre is köszönöm, szép napot kívánok!

  Üdvözlettel: Varga Mónika

  thumb
 12. Margetánné Papp Zsófia

  Kedves Katalin!

  Májusban a kertünkbe kiültetett magnolia fánk szépen növekszik, de a szárán megjelent vmiféle fehér, tetűhöz hasonló élőlény. Küldök képet is róla. Hogyan lehet elpusztítani ezeket (gondolom károsak), hogy a fába ne tegyenek (további) kárt? Segítségét előre is köszönöm!

  Tisztelettel:
  Margetánné Papp Zsófia

  thumb
 13. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Simon Orsi!
  Csak egy fotó van itt. De jól látható a tünet! Majdnem biztos vagyok benne, hogy pajor rágja a gyökerét. Egyre rosszabb lesz. Ráadásul füves is a terület. Feltételezem, hogy ültetés előtt nem felvételezte a talajt!
  Ha kivenné most a növényt, akkor szinte biztos, hogy a gyökerén találna pajort!

 14. Simon Orsi

  A kepet pedig akkor ujra kuldom: Tisztelettel: Simon Orsi

  thumb
 15. Simon Orsi

  Kedves Katalin!
  Köszönöm a válaszát, mellékeltem fotót, azért is nem részleteztem a gondomat. De igaza van:
  A magnólia nagyon kevés levelet hozott, ami van rajta azok is elég kis méretűek. A levelek egészségesnek tűnnek, de összességében a növény nagyon kopasznak hat.
  Felrakok még egy képet, hátha az előző nem látszik Önöknek!
  Válaszát továbbra is köszönöm!

 16. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Simon Orsi!
  Alapból nem ültetünk virágzó növényt! Azt, hogy ezen kívül még mit csinált rosszul azt nem tudhatom, hisz nem voltam ott! Fotót sem mellékelt, stb! Annyit tudok, hogy aggasztóan néz ki …., ez bármi lehet! Ennél azért sokkal konkrétabban fogalmazzon!

 17. Simon Orsi

  Iden viragzaskor ultetett magnoliank aggasztoan nez ki.van 3 masik is ugyanebben a kertben, azok szepek. Mit csinaltunk rosszul, tudnank-e segiteni rajta? Valaszukat elore is koszonom!

  thumb
 18. Tóthné Szűcs Krisztina

  Három éve vettem egy magnóliát. Ki lett ültetve a kertbe. Úgy tűnt jól érzi magát szépen hozta a virágokat és nőtt is. Idén is virágzott, de nagyon rövid ideig. Lehullottak a virágok majd elkezdtek sárgulni és száradni a levelei. Mi lehet a baj? Megmenthető még? Válaszát előre is köszönöm.

 19. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Mészáros László!
  Az állatról kérnék felvételt! Ez így sokat nem segít. Akár csiga is lehet.

 20. Mészáros László

  Üdvözlöm! Vettem egy magnolia heaven scent csemetét születésnapi ajándékba. Az vele a probléma, hogy valami rágja a levelét. Küldöm a képet talán az alapján könnyebb lesz memondani. Válaszát előre is köszönöm!

  thumb