RE: magnólia-tulipánfa betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Kun Zoltánné!

  Egy fotót kérek, hogy én is biztos lehessek benne.

 2. Kun Zoltánné

  Azt szeretném kérdezni szerintem liszt harmatos a Magnólia fám. Szeretném megkérdezni milyen nap szakban és mivel locsoljam meg? Kun Zoltánné

 3. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Takács A. Erika!

  Ez nem betegség! Az ön növényének összetett a problémája. Nem tudom, hogy ön hogyan oldotta meg a savanyú talajt, de az egyik probléma éppen a meszes talajból adódik (magnézium-, vas-, káliumhiány). Másik tényező pedig a szárazság. Öntözésre van szüksége. Ilyenkor folyamatosan öntözni kell. Talajtakarással (mulccsal), védeni lehet a kiszáradástól.

 4. Takács Andrásné Erika

  Pár hónapja földlabdából ültetett tulipánfám levelein (szinte mindenütt) fekete foltok jelentek meg. Savanyú földbe lett ültetve, naponta locsoljuk. Mi lehet a baja? Fotót csatolok.

  thumb
 5. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Takács Olgi!

  A képen látható rovar, nem bogár! A talaj előkészítésnél ügyelt arra, hogy a trágya közvetlen ne érintkezzen a gyökérrel? Az ecetes vízzel való locsolást nagyon rossz ötletnek vélem. Ki tanácsolta? Gyökerei nagyon érzékenyek és sérülékenyek.
  Elültetésnél a kiásott gödröt alaposan fel kell tölteni tőzeggel és savanyú földdel. A félárnyékos hely a legmegfelelőbb a számára.
  A nyári melegben ügyelni kell arra, hogy a földje ne száradjon ki. Ezek betartásának elmulasztása külön-külön is okozhat hasonló tüneteket.

 6. Takáts Olgi

  Elvileg nem! Egy ilyen nagyobbacska bogárral találkoztam csak.

  thumb
 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Takáts Olgi!

  Több minden is lehetséges! Első körben hajtsa ki a bepöndörödött levél szélét és egy jó nagyítóval vizsgálja meg! Lát állati kártevőt?

 8. Takáts Olgi

  Kedves Katalin!

  Néhány hete ültetett magnóliám levelei furcsán pöndörödni-sárgulni-barnulni kezdtek.

  Ültetéskor kapott marhatrágyát, azóta ecetes vízzel próbálom savanyítani a talajt.

  Mi lehet a probléma? Nem szereti a helyét? Vagy gomba?

  Köszönöm válaszát!

  Takáts Olga

  thumb
 9. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóth Marcell!

  De milyen a talaj pH-ja? Arra nem válaszolt! Az a legfontosabb. Savanyú talajt igényel!

 10. Toth Marcell

  Talaj fellazitva ala tragyazva homokos agyagos fold.

  thumb
 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Varga Lászlóné!

  Milyen talajba ültette! Fontos, hogy savanyú legyen a talaja és a trágyát se felejtse el.

 12. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóth Marcell!

  Végzett talaj vizsgálatot, savanyú földet igényel? Előkészítette a talaját? Előtte trágyával feltöltötte? Fotót kérek!

 13. Varga Lászlóné

  Kedves Katalin!


  Tavaly ősszel lett átültetve egy fiatal Magnólia fa a ház elé. Az átültetést jól viselte, tavasszal tele lett egészséges hajtással, virág- és levélrügyekkel. A környékbeli magnóliákhoz képest később kezdett el hajtani és mintha a virágok megálltak volna a növekedésben. Némelyik nem tudja ledobni a rügy takaró levelét és kezd barnán elszáradni alatta, illetve van olyan, amelyik már el is száradt. Leveleket is hozott. Azok egészségesek.

  Előre is köszönöm a válaszát!

 14. Toth Marcell

  Magnolia fa 80 cm magas fiatal egy hete let kiultetve a kertbe szabad foldbe. Naponta van ontozve de a levelei kezdenek lekonyulni es feketedik a szele. Ez valalmi gomba fertozes ? Mivel kellene kezelni ? eszaki oldalra van ultetve reggel napkeltetol 12 ig kap napot. Lehet kicsit rafolyt a fold a torzsere a locsolasnal mert kisebb lejtest adtam neki mintha egy tolcserbe lenne hogy a viz odamenjen.

 15. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Lőrincz Horváth Szabina!

  Feltételezem, hogy magnóliára gondol. Az ön fáján sárga falizuzmó (Xanthoria parietina) van. A zuzmók nem okozói a fák öregedésének vagy akár megbetegedésének, sőt inkább ezek következményeként jelenhetnek meg nagyobb tömegben. Vagyis figyelem felhívó! Az ön fájának jelenleg több problémája is van!

  Első körben a nem megfelelő talaj pH, a tápanyaghiánya, stb.

 16. Lőrincz-Horváth Szabina

  Kedves Katalin!

  Tavaly költöztünk új házunkban és a kertben van egy bagnólia fa , nagyon örültem neki de észrevettem hogy az ágain vannak sárga valamik ... Most virágzik ! Küldök egy képet ! Mi lehet a baja?

  thumb
 17. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Majoran Szabolcs!

  Még nem szabad kivinni! Főleg ha eddig bent volt a lakásban! Megfázik, és végleg elpusztul! Edződnie kell, de nem így! Majd a fagyok elmúltával vigye csak ki.

 18. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Major Melinda!

  Nagyon fontos a talaj jó előkészítése! Ha ezt elrontja, akkor nem sok esélyt hagy a növénynek! Valamint a fagyok elmúlta előtti kiültetés sem volt túl szerencsés. Amennyiben az ágak végei már száradnak, akkor elégé komoly a probléma. De fotó és további információ nélkül többet nem szeretnék mondani.

 19. Majoran Szabolcs

  Kedves Katalin

  Februarba vettem egy magnolia novenyt

  kb 180 cm magas es cserepbe van ulttetve

  fagypont folotti homerseklet volt kint egy ejszakara kint maradt es a leveli mintha kifeheredtek volna aztan elfonnyadtak es lehultak

  Masnap bevittem a hazba kiujjult uj leveleket hajtott nagyon szepen fejlodott

  addig mig a tegnap elott ujbol kivittuk es ujbol kezdodik elolrol ez a jelenseg

  mit tegyunk?

  thumb
 20. Major Melinda

  Kedves Katalin!
  Februárban vettem egy fiatal magnolia soulangeana növényt. Kicseréltük a talaját a kereskedésben ajánlott rhododendron földdel. A gödröt nem kerítettük el fóliával. Elvileg nemsokára virágoznia kellene, de a bimbók nem nőnek, nem dagadnak, és néhány ágnak a vége folyamatosan szárad el. Tartok tőle, hogy el fog halni a növény, vagy nem fog fejlődni. Volna esetleg tanácsa, hogy mit tegyek?
  Köszönöm a válaszát