RE: magnólia-tulipánfa betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gondár Éva!
  A leveleken lévő nagy lyukak, szinte biztos, hogy csigáktól származnak! Azért nem látja őket, mivel éjszaka dolgoznak.
  A másik felvételen látható kárképet bimbólikasztó bogár okozta! Időben kell ellene vegyszeresen védekezni.
  Önnek is azt tudom mondani, hogy mivel keveredik az eredeti talajjal, tehát egy idő után nem lesz megfelelő. Béleléssel ezt az időt kilehet tolni.
  Valamint a szerves trágya nélkülözhetetlen! 3-4 évente kötelező jelleggel ajánlott, ahol növényt tartunk, ápolunk, termesztünk, stb.

 2. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Bagita Tímea!
  Akkor így már érthető! Az a talaj csak ideig- óráig megoldás! Keveredik az eredeti talajjal, tehát nem megfelelő. Valamint a szerves trágya nélkülözhetetlen! 3-4 évente kötelező jelleggel ajánlott, ahol növényt tartunk, ápolunk, termesztünk, stb.
  Még alapos kibélelés esetén is 4-5 év az élettartam. Textil bomlik, gyökerek áttörik, stb.
  Nem egyszerű vállalkozás!

 3. Gondár Éva

  Kedves Katalin!
  Küldöm a második képet

  thumb
 4. Gondár Éva

  kedves Katalin!
  Két éve ültettem egy magnóliát,ami nagyon szépen fejlődött idén nyárig.Ültetéskor mély gödröt ástam,savanyú földbe ültettem,sokat locsoltam egész évben.Nyár közepén vettem észre,hogy majdnem mindegyik hajtás végén ahol az új levél növekszik,valami lyukat fúrt bele.Én valami bogárra,vagy hernyóra gondoltam,de nem láttam semmilyen kártevőt a levelek között.vajon mi lehet ez?
  A másik problémám pedig,hogy a levelek kb egy hónapja elkezdtek összecsavarodni.Lehet hogy felélte a földjét,és megint savanyú földet kellene alátennem. Három képet küldök külön-külön. Válaszát köszönöm.Gondár Éva

  thumb
 5. bagita tímea

  Kedves Katalin!
  A kertészetben vásárolt savanyú földet tettünk a kiásott gödörbe,ebbe helyeztük a magnóliát. Fenyőkéreggel van betakarva. Nincs kibetonozva,nincs szövet sem. Tápoldatot eddig nem használtam. Mit javasol? Köszönöm

 6. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Bagita Tímea!
  A tünet első látásra akár napégés is lehet. Milyen tápoldatot használ? A savanyú talajt hogyan valósította meg? Kibetonozta, agroszövettel bélelte, stb.? Szerves trágyát tett alá ültetés előtt?

 7. bagita tímea

  Tavaly ültetett magnóliám elkezdett barnulni. Savanyú talajba lett ültetve,mulcsal takarva. Mi lehet a baja?

  thumb
 8. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gaál-Varga Adrienn!
  A fotó alapján úgy tűnt, felülnézetből mintha edényben lenne. Amennyiben kivan ültetve, akkor több esélyes. Először is, mielőtt beültette, felvételezte a talaját? Megvizsgálta pl.: pajorok, drótférgek, stb tartalmát! Mert elég egyetlen egy pajor ami elpusztíthatja!
  Hogyan helyezte a talajba? Trágyát tett alá? Mert a kiültetett példányokat nem tápoldatozni kell! Az semmi a számukra. Szerves trágyára van szükségük bent a talajba és nem a tetejére téve! Főleg, hogy fiatal is a növény.
  A fent leírtak mind okozhatják ezeket a tüneteket és el is pusztulhat a fa!

 9. Bori Béla

  Kedves Katalin!

  kb 2 éve vásároltam egy kb. 50 cm-es magnólia fácskát. Azóta szerintem egy cm-t sem nőtt, a leveleik is elég halványsárgák. (de életben van, tavaly is ugyanilyen volt, betegségre, kártevőre nem gyanakodnék) Ültetésnél nem figyeltem a földre sajnos, már most tudom, hogy hogyan kellett volna. Nálunk elég homokos a föld, de igazából nem tudom, hogy savanyú vagy meszes e. A kérdésem az lenne, hogy ezt így utólag javíthatom-e? Földlabdával kiemelném és megfelelő talajba visszatenném. Ha igen, akkor mikor tegyem meg, illetve kérdezném még, hogy mennyi A típusú földhöz mennyi tőzeget kell keverni? Mekkora gödröt készítsek?
  köszönettel:
  bbéla

 10. Gaál-Varga Adrienn

  Kedves Katalin!

  A magnólia földbe van ültetve, nem edényben.
  Mi lehet a probléma akkor?
  Köszönettel.

 11. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Gaál-Varga Adrienn!
  Nem csodálom! Ekkora növény ilyen kicsi edényben! Ültesse át!

 12. Gaál-Varga Adrienn

  Kedves Katalin!

  A következő problémám lenne, van nekem egy magnólia fám, tavaly vettük, savanyú földbe, napos helyre ültettük. Tápoldatozzuk, öntözzük rendszeresen. A leveleit tavasszal hozza, de kicsik maradnak, és a levelei végei bebarnulnak, nem fejlődik a növény és nem is hozott még virágot. Mi lehet a probléma?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Fényképet mellékelek hozzá.

  Tisztelettel: Gaál-Varga Adrienn.

  thumb
 13. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Fehér Andrea!
  Az a fehér valami az Amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say), jelenlétének nyomai.
  Védekezés a tömeges felszaporodása előtt ajánlott! Kezdve a tavaszi olajos lemosó permetezéssel. A kikelt lárvák ellen felszívódó és kontakt, kombináció használható. Ez lehet például a Mospilan 20 SP + Decis Mega.
  A tömeges felszaporodásukat mindenképpen meg kell akadályozni, mivel nálunk még nem található meg a természetes ellensége.

 14. Fehér Andrea

  Most meg ugyan azt sikerült :( Elnézést az ügyetlenkedésemért.

  thumb
 15. Fehér Andrea

  Elnézést, de nem tudtam több képet csatolni csak így tudom elküldeni.

  thumb
 16. Fehér Andrea

  Kedves Katalin!
  Van egy 6 méteres örökzöld magnólia fám. Nem régen vettem észre a levelein a képeken látható foltokat és azt a fehér valamit.
  Segítségét szeretném kérni, hogy mivel kezeljem a fát és, hogy ez mitől alakult ki?
  Válaszát előre is köszönöm.

  thumb
 17. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Tóthné Szűcs Krisztina!
  Hogyan ültette el? Trágyázta? Locsolta a nagy melegbe?
  Fotót kérek!

 18. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Varga Mónika!
  A szarvasmarhatrágya nagyon jó, de ha nem elérhető, akkor a műtrágya is megoldást nyújthat. Azt javaslom, olyant válasszon, ami tartalmazza mindhárom elemet az N-P-K –t. Valamint a mikroelemekről sem szabad megfeledkezni. Itt az oldalon is talál.

 19. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Deim Zoltán!
  Így leírva, akár korompenész is lehet! Milyen növényvédelmet alkalmazott, mivel táplálta eddig, …
  Fotót kérek (éles, jó felvételt)!

 20. Tóthné Szűcs Krisztina

  Három éve vettem egy magnóliát. Ki lett ültetve a kertbe. Úgy tűnt jól érzi magát szépen hozta a virágokat és nőtt is. Idén is virágzott, de nagyon rövid ideig. Lehullottak a virágok majd elkezdtek sárgulni és száradni a levelei. Mi lehet a baj? Megmenthető még? Válaszát előre is köszönöm.