muskátli betegség

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Simon Zsolt.
  A kérdéses egyedek valószínűleg vírusosak, azonnal el kell őket távolítani.

 2. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Simon Zsolt!

  Növényápolással, tápanyag-ellátással kapcsolatos kérdésére ezzel a témakörrel foglalkozó kolléganőm rövidesen válaszol önnek, addig szíves türelmét kérjük!
  A virágokról készült képen mintha lyukakat látnék a bimbókon. Jól vettem észre? Az ilyen bimbók belül üregesek, megrágottak, ürülékkel szennyezettek? Ha igen, akkor ezt a tünetet a gyapottok-bagolylepke okozta. A károsított virágrészeket el kell távolítani, és a lepke változatos színű és méretű hernyóit a növény alapos átvizsgálásával meg kell keresni, majd meg kell semmisíteni. Sajnos folyamatos betelepülése valószínűsíthető a nyár második felében egészen őszig, így szemmel kell tartani a növényeket! (A permetezés balkonon nem javasolt a léelsodródás esélye miatt.)
  Rodokokkuszos betegségre utaló tüneteket nem látok a képeken.

 3. Simon Zsolt

  Kedves Edina és/vagy Gábor!

  Az alábbi hsz-re tudna valamit reagálni!

  Köszönöm!

 4. Simon Zsolt

  Tisztelt Szakértők!

  Segítséget és tanácsot szeretnék kérni 3 féle muskátli tünettel kapcsolatban, mert nem haladok a megoldás felé. A növények nyugati fekvésű teraszon találhatóak, a pirosak - amikkel a gond van - idősebb és azok fiatal leszármazottai vegyesen.

  1. Jónéhány egyed levele világoszöld foltos, amin közelről megnézve látható, hogy maga az érhálózat normál sötétzöld, míg a köztük lévő szövetek világosak. Vizet akkor kap, ha száraz a földje időjárás függvényében. A levelek fonákján nincs élősködő vagy elváltozás. Meg szoktam szórni Sanmite-Mospilan-Antracol kombinációval. Minden tavasszal új florimo muskátliföldbe kerül mind. Tápoldatot is kapnak rendszeresen fele dózisban. Mi a bajuk? Vírus, baktérium, féreg?

  2. Több növényen a rengeteg virágbimbó kisebb-nagyobb része nem nyílik ki, hanem elkezd sárgulni és elszárad. Előfordul elvileg egészséges és levélproblémás egyedeken is, legyen az a párkányon vagy akár félárnyékban. Mi okozza ezt?

  3. Ha relatíve sok levél van, amik kicsik és gyakori a hajtás a növényen, akkor az rodokokkuszos betegség? Van ellene gyógymód vagy cserélni kell?

  Felraktam pár képet róluk Dropboxba, mert itt csak egyet lehet csatolni. Ezen a címen találják: http://tinyurl.hu/JnLc/ Már csak Önökben bízom! Előre is köszönöm a segítséget!

 5. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Borsos Julianna!

  A levelek erős, muskátlirozsda okozta fertőzés tüneteit mutatják. Az ilyen növényi részeket, amennyire lehet, el kell távolítani a növényről, majd meg kell semmisíteni. A muskátlikat a rozsda ellen Amistarral (1 ml szer / 1 l víz) lehet permetezni max. két alkalommal (egy évben).

 6. Borsos Julianna

  Nagyon kérem, mi a teendőm ezekkel a muskátlikkal?

  Borsos Julianna

  thumb
 7. Szorina Tankó

  Sziasztok . Kb 2 hete ültettem ki az álló muskátlit a teraszrá nem is lenne gond tele van bimboval és s teraszt csak délelőtt éri nap tehát kap napot is és árnyékot is , problémám az h egy hete minden éjjel zuhogó az eső és nappal is néha és a tegnap egész nap megallas nélkül . A kérdésem az lenne hogy mit tegyek szedjem be a teraszról? Túl élik a gyönyörű muskatlik ezt a sok esőt ?

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  Valószínű, hogy kicsit naposabb helyre került, és a színanyagképződés intenzívebb lett. Jelezhet enyhe foszforhiányt, ami az ültetés következménye, Javaslom, hogy a hosszú hajtásokat most vágja vissza felére, a virágokat távolítsa el, hogy a növény az erejét a gyökeresedésre fordíthassa, és szép bokros, dúsan virágzó legyen nyáron.

 9. Kadar Balazs

  Itt jobban láthatóak a gyűrűk.

  thumb
 10. Kadar Balazs

  Emellett néhány levele sárgul picit, közepén, sötét gyűrű van.

  thumb
 11. Kadar Balazs

  Szép napot!
  Érdeklődnék, hogy baj ha a félfutó muskátlim szára ültetés után pirosas színű lett?

 12. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A muskátli, különösen a tiroli nagyon érzékeny az öntözővízre. A leveleken látható száraz foltokban a víztartó sejtek - hidránsok - jelzik, hogy kevés vagy sok a víz. Az alatta lévő tálkában álló víz ne legyen, lehetőleg reggel kell öntözni a nagy meleg előtt.
  Lehet még rajta atka - a száraz időjárásban sokfelé fordul elő - itt a távoli képen nem látható. Ha apró szövedéket talál a levélszár és levél ízesülésénél, akkor speciális atkaölőszert használjon /Nissorun, stb/
  A permetezés során használjon réztartalmú gombaölő szert is /Cuproxat 1 l vízben 3 ml/

 13. S. Iza

  Kedves Edina és Gábor,
  Tiroli muskátlim levelei elsárgulnak, ezeket eltávolítom, de ígyis terjed.
  Mitévő legyek?
  Köszönöm!
  Üdv.

  thumb
 14. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Katalin!

  A jelzett foltok (bár a képen mintha több, különféle elváltozás is mutatkozna) enyhén kidudorodnak, és körömmel könnyen, de a zöld szövet megsértése nélkül lekaparhatók (leemelhetők), vagy nem? Biztos, hogy egy ilyen "alól" bújt ki valami? Ez az élőlény hogy nézett ki, hogyan mozgott?

 15. Csonka Katalin

  Tisztelt Edina és Gábor!

  Pár napja vásároltam és ültettem balkonládába a félfutó muskátlikat. Most egyik másik tövön a becsatolt képen látható elváltozást vettem észre. Pajzstetű félére gondolok, bár nem vagyok benne biztos. Nem igazán értek hozzá, ezért kérem az Önök segítségét ebben. A bimbók ki sem nyílnak, és egyik ilyen "folt" alól egy egészen apró sárga színű élősködő mászott ki. Mivel kellene kezelnem a virágokat? Megmenthetőek?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Katalin

  thumb
 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Beültetés után az idősebb (alsó) levelek sárgulása, hullása természetes. Ha már elkezd bimbót hozni, kezdje el a tápoldatozást virágzó növények, balkonnövények vagy muskátli tápoldattal.

 17. Szlama Orsolya

  Tisztelt Pap Edina és Vétek Gábor!

  Idén ültettem elsőnek muskátlit. április elején vásároltam őket, az idei fagyoktól igyekeztem megvédeni, így amikor előfordult behoztam őket. Akkor öntözöm őket, amikor már száraz a talaj - tudomásom szerint nem szereti a pangó vizet. Viszont elkezdtek sárgulni az alsó levelei, és nem tudok rájönni az okára. Mivel elég tapasztalatlan vagyok ebben a témában, így szeretném kérni segítségüket.

  Előre is köszönöm!

  Orsolya

 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Beszáradt ödémás foltnak látom (az okokat lásd lejjebb Vétek Gábor tanácsában). Emellett a nagy meleg és légköri aszály is megviseli a növényt a balkonon. Célszerű ilyen időjárásban kissé árnyékosabb helyen, esetleg nyugati, északi oldalon tartani a növényt.

 19. Hevesi Anita

  itt a levele ami már sárgul végül leszárad a virágról.reggel locsolom őket és rendszeresen tápozom is.a virágai sem nyílnak ki mind most és a színe is sötét bordó,de nagyon nyeszlettek.

  thumb
 20. Hevesi Anita

  Üdvözlöm.Kérdésem az lenne,hogy a tiroli muskátli levelei száradnak,mitől lehet?Nehezebben veszi fel a vizet a nagy melegben pedig jó lenne.gyönyörű lombja volt és rengetek virága de most kezd tönkremenni.

  thumb