Fikusz kártevő

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Markót Zsanett!

  Leírása alapján a növényen nagy valószínűséggel nem penész van, hanem viaszos pajzstetvek telepedtek meg. A rovar viaszos, vattaszerű anyagot termel, körülötte, alatta pedig ragacsos, csillogó anyag fedezhető fel, mely a tetvek ürüléke, az ún. mézharmat. Ha a vattaszerű anyagot óvatosan megpróbálja megpiszkálni, "feltárni", alatta szabad szemmel is látható, lomhán mozgó, lapított, hosszúkás pajzstetű kell, hogy legyen.
  A viaszos pajzstetvek ellen jelen esetben (enyhe kártételnél) a legegyszerűbb megoldás a mechanikai védekezés lenne: a károsított növényi részeket szappanos vizes szivaccsal törölgesse, ill. ne túl durván (azaz a növény megsértése nélkül), de alaposan dörzsölje le (a szivacs folyamatos öblítése mellett), majd mossa (zuhanyozza) le a hajtásokat. Kiegészítésképpen esetleg a Careo rovarölő koncentrátum használható beöntözésre, szükség esetén később még egyszer megismételve a kezelést.

 2. Zsanett Markót

  Van egy fikuszom és mostanában jött ki az ágazatain itt-ott penész csomók! :( Mi lehet az oka??

 3. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Szalóki Ildikó!

  Amennyiben a növénynek láthatóan nem okoznak problémát, nincs ok aggodalomra miattuk. Mindenesetre a közeg cseréje (a F. benjamina számára - továbbra is - megfelelőre, de korábban nem használtra) és az esetleges túlöntözés kerülése javasolható.

 4. Szalóki Ildikó

  Van egy ficus benjamina fám, nemrég kaptam. Nagyon sok fekete kis bogár jön ki a földjéből, a tetemeikkel tele van a növény környezete. Érdeklődni szeretnék, hogy mit lehetne tenni ellenük. Válaszukat előre is köszönöm.

 5. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Bódog Bálint!

  Külsérelmi nyom látható az ilyen tüneteket mutató terméskéken, vagy egyszerűen csak megbarnul az egyik felük? Tudna egy olyan képet is küldeni, amin több ilyen cseresznye van? Korábban is előfordult a jelenség?

 6. Bódog Bálint

  Tisztelt Katalin és Gábor!

  Szeretném tudni, hogy a képen látható cseresznyének mi lehet a baja.

  Köszönettel
  B. Gábor

  thumb
 7. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Fábián Jutka!
  Nagyon könnyen megfázik, a hirtelen beáramló hideg vagy alacsony hőmérséklet hatására. A huzattól lehullnak a levelei. Feltételezem, hogy túl is öntözte a növényt. Télen nagyon vigyázni kell a túlöntözéssel, elég, ha a talaja nedves. Nem lehet a talaj vizes és a tálcában sem állhat alatta víz.
  A hőmérséklet ingadozásra érzékeny. Télen 18-20 0C fokos szobahőmérsékletet igényel. Soha ne használjon csapvizet, valamint mindig szoba hőmérsékletű vízzel locsoljon.

 8. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Fábián Jutka!

  Növényápolással foglalkozó kolléganőnk rövidesen válaszol, addig is, kérjük, küldjön képet a növényről, ha van rá mód.

 9. Fábián Jutka

  Szép napot!
  Nekem az a problémám,hogy nem tudom eldönteni,hogy túlöntözöm vagy kevés a vize a fikuszomnak.
  Nagyon lefele lógnak a levelei,hiába öntözöm heti 1x.
  Világoszöld,nagy levelű fikusz(Tineke) Már öreg,fás szárú,kb. 1m-es.
  Ősszel huzat miatt lehullott sok levele,csak 2 ágán,5 levél maradt.
  Most "ráncos a szára"
  Rothad? vagy Szárad?
  Mit tegyek?
  Köszönettel:Jutka

 10. Takács Róbert

  A Ficus Ginseng-re írtam.

 11. Takács Róbert

  Az a lényeg,hogy fény kell neki. Semmi más nem lényeg,én ugyanúgy öntözöm,ahogy a többi növényt is,össze vissza:D Nekem is hullott,de kitettem az ablakpárkányba és tél ide,tél oda,úgy nő,mint a gomba,hozza a friss leveleket non-stop. Pedig előtte napi 10 levele hullott,amíg nem kapott elég fényt.

 12. Antics Katalin

  Kedves Vivien!


  A fotón nem látszik a kártevő! Így feltételezem, hogy a pajzstetűvel lehet dolga! Elsőként is azt tanácsolom, hogy a többi növényétől alaposan különítse el. De nézze át azokat is, mert ennyi idő alatt fertőződhettek, már. Amennyiben még kevés rajta a pajzstetű és nem szaporodtak fel, akkor kézzel is eltávolíthatja őket. Fogjon egy kést vagy csipeszt és távolítsa el a segítségével őket! Szappanos vízzel törölje le a leveleket, de finoman végezze, hogy ne sérüljön közben a növény.

  Az erős fertőzés esetén, már csak a felszívódó rovarölő szer alkalmazása nyújt segítséget. De még mielőtt konkrétan javasolnék növényvédő szert, előtte győződjön meg róla, hogy valóban ezek vannak a növényen. Vagy küldjön egy olyan fotót ahol ez látszik.

  Az elsárguló és lehulló levelek utalnak még a fényhiányra, valamint a túlöntözésre.

 13. Antics Katalin

  Kedves Turáni Bernadett!


  A hideget és a huzatot nem bírja. Vigyázzon, ne öntözze túl, mert elpusztul, megfullad. Legyen nedves a talaja, de ne tocsogjon. Fontos, hogy ne locsoljon csapvízzel, mindig szobahőmérsékletű vizet használjon. A megfázás és a nem megfelelő locsolás is a levélhulláshoz vezet. Nagyon fontos, hogy mindig biztosítsuk számukra az optimális körülményeket. Ne legyen ingadozó a hőmérséklet.

 14. Vivien

  Tisztelt Szakértő!

  Egy hónapja vettem magamhoz egy ficus benjaminát, korábban egy irodában volt. A nyár elején nagyon sok, mély zöld levele volt, majd elkezdte hullajtani őket, legalább az egyharmadát ledobta. Mikor hozzám került észrevettem, hogy kis sárgás göb van néhány levél alján vagy a tetején. A levelek hullajtása kb. 3 hete abbamaradt, de most elkezdtek sárgulni és megint hullani, ráadásul néhány levél úgy néz ki, mintha kirágta volna valami. Ezeknek a leveleknek a hátoldalán ott van az a sárga, bábra emlékeztető valami. Feltételezem, hogy valamilyen kártevő támadta meg.
  Próbáltam készíteni róla fotót, sajnos nem látszik elég jól.

  Köszönöm a válaszát!
  Vivien

  thumb
 15. Turáni Bernadett

  Kedves Szakértő!

  remélem tud nekem segíteni. Nyár végén kaptam egy Ficus Ginseng-t. Egy ideig nem volt vele semmi baja, de Szeptember végén elkezdett hullani a levele. Van hogy a zöld levele is lehullott. Levele lassan elsárgul és barna foltok keletkeztek. Egyre ritkul a lombozata. Ahogy olvastam hogy nagyon érzékeny a hőmérségletre, és16 fok fölött teljesen megfelelne neki. Emellett nedvesen tartom a talaját, nem legyen túl locsolva. De még mindig hullik a levele. Képeket csatolom. Kérem segítsen.
  Előre is köszönöm szépen!

  Üdv

  Turáni Bernadett.

  thumb
 16. Vétek Gábor

  Kedves Alexandra és Váradi Tamás!

  Mindkét esetben valamilyen ápolási, tartási gondról lehet szó, mellyel kapcsolatban növényápolással foglalkozó kolléganőm fog önöknek rövidesen tanácsot adni.
  Váradi úrnak írom még, hogy a lakásban ne használjon permetező szert. Ahogyan látta is, ez a gombaölő nem sokat segített egyébként sem, a kép alapján nem is gombás fertőzésnek tűnik az elváltozás.

 17. Vétek Gábor

  Kedves Nyitrai Katalin!

  Ezekből a nyomokból nem lehet pontosan megmondani, hogy mi okozta. Ha esetleg úgy látja, hogy a fikusz nem fejlődik megfelelően, az átültetés javasolható úgy, hogy a földmaradványoktól megtisztítja a gyökereket.

 18. Váradi Tamás

  Tisztelt Szakértő!
  Az Ön által említett ízeltlábúakat nem látok a levélen, se "pókhálószerű szövedéket" (a levél fonákján sem).
  A szobában 21-22 Celsius fok van A levegő sem száraz (erről egy nagy akváriumból párolgó víz, és a kiteregette mosott ruha gondoskodik), de nem is nedves, penészgomba a szobába soha nem jelent meg, tehát úgy gondolom átlagosnak mondható. Amit még észre vettem az elmúlt két hétben, hogy az öntözés utáni 1-2 napban alig hullajt levelet (1-2), majd a következő öntözésig ez rohamosan gyorsul a következő öntözésig (napi 10-15 levél). A cserép amiben a növény van kb. 30 literes, és erre öntök felülről 1,5 -2 liter vizet hetente. A cserép alatti tálban ez a víz nem, vagy csak alig jelenik meg. Lehet sokkal többet kéne locsolnom??

  Az elmúlt két hétben kétszer permeteztem Manco 80 nevű gombaölővel (hatóanyag: 80% mankoceb). Kb 1gramm permetszert kevertem 1/2 liter vízbe. A második permetezést a levelek fonákjára koncentráltam. Az első permetezés után semmi változás nem volt, a második permetezés után is talán csak egy nagyon kicsi javulás látható....
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Váradi Tamás

 19. Alexandra

  Tisztelt szakértő!

  Most kaptam egy Ficus benjamina-t. Elkezdte hullajtani a leveleit. Mióta megvan egyszer locsoltam meg, a földje nedves. Lehetséges, hogy amíg a kereskedésből a lakásba került, huzatot kapott?! Mit tehetek ilyenkor, hogy ne hullajtsa le az összes levelét?

  Válaszát köszönöm!

 20. Nyitrai Katalin

  Tisztelt Tanácsadó!
  Fikuszom körül a parkettán reggelente sötét, letapadt vékony csíkok találhatók / néhol föld maradványok is /. A cserépalátétben ma reggelre 2 db vékony kb. 3-4 cm-es gilisztára leltem.
  Kérem a segítségét, mit tehetek és mi ez a kártevő, ami a parkettán mászkál éjszaka és hová tűnik?
  Köszönettel:
  Nyitrai Katalin 30-411-8729

  thumb