kis fekete hernyók

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
Vétek Gábor 2012-04-10 14:23:48
Milyen növény(ek)en? "Kókuszreszelékhez" hasonló?
Képet tud esetleg küldeni?
tusjak margit 2012-04-08 19:19:38
feheres bevonat az ágakon
Vétek Gábor 2011-06-29 13:11:35
Kedves Kiss Tünde!

A képek alapján csak a fehéres bevonatról lehet egyértelműen megállapítani, hogy ott az eperfa-pajzstetű nevű kártevőről van szó. A faj tömeges jelenléte összefüggésben lehet a hajtásszáradással. A többi esetben kérem, hozzon mintát gazdaboltunkba, ahol kollégáink meg tudják alaposabban vizsgálni az elváltozásokat.
Az eperfa-pajzstetűről a következőket érdemes tudni: A hímek fehér, hosszúkás pajzsai nagy tömegben boríthatják a fás részeket szembetűnő, „kókuszreszelékhez” hasonló képet mutatva. A kártevő elleni védekezésnél nagyon fontos a korai diagnózis, mivel az erősen pajzstetves bokrok kezelése nehéz és fáradságos munka, az eredmény pedig még így sem mindig kielégítő. A kártevő egyedeinek észlelése esetén permetezésére a megjelenő lárvák ellen (legcélszerűbben kb. május elején permetezve) az Admiral 10 EC (II. forg. kat.) lehet megfelelő. Alkalmasak a paraffinolaj-tartalmú készítmények is (pl. Vektafid R), de itt szigorúan ügyelni kell a vegetációban történő permetezéskor az ekkorra előírt koncentrációra (a Vektafid R-nél ez 0,5-1%)! Július folyamán a lárvák ismét nagyobb arányban jelenhetnek meg, ekkor a kezelés megismétlése indokolttá válhat. A tömeges lárvakelés idejének pontosabb megállapításához célszerű növényvédelmi szakember további segítségét kérni (pl. pajzstetves növényminta alapján a kelő lárvák észleléséhez). A nyugalmi időszakban (lombhullás után vagy a rügyfakadás előtt) olajtartalmú lemosó szerrel lehet kiegészítő jelleggel védekezni (Vektafid R 2-3%-os koncentrációban). Valamennyi permetező szer esetében fontos a megfelelő permetlé-borítottság. Az olajtartalmú szereknél különösen ügyelni kell a koncentráció szigorú betartására, valamint a kijuttatás helyes időpontjára és módjára, nehogy a készítmény megperzselje a lombot! Amennyiben erősen károsított ágrészekről vagy akár egész bokorról van szó, permetezés helyett inkább azok eltávolítása és azonnali megsemmisítése javasolható.
A kezelést megelőzően érdemes, amennyire lehet, megtisztínani az ágakat a pajzsoktól, ügyelve arra, hogy a kéreg ne sérüljön.
Kiss Tünde 2011-06-28 07:11:18
eperfa 3/3
DSC04940.jpg thumb
Kiss Tünde 2011-06-28 07:10:45
eperfa 2/3
DSC04934.jpg thumb
Kiss Tünde 2011-06-28 07:09:52
Kedves Vétek Gábor!

Ez a beteg szomorú eperfácska.
Fehéres bevonat az ágakon, száradó levelek ágak...
DSC04931.jpg thumb
Kiss Tünde 2011-06-21 17:08:22
Kedves Vétek Gábor!

Ez a másik kép, amit még tudok küldeni:
P6170164.JPG thumb
Kiss Tünde 2011-06-21 17:06:59
Először csak apró lyukak voltak a zöld leveleken, nem tudni, hogy ezzel összefügg-e a sárgulás-elszáradás, illetve az, hogy egy levélen gubó szerűséget és pókhálószerűséget is lehetett találni.

Még két képem van a juharról, ez az egyik:
P6170163.JPG thumb
Vétek Gábor 2011-06-21 16:22:05
Kedves Kiss Tünde!

A kép nagyon távoli, éppen csak néhány levélszakadást tudok kivenni rajta. Ilyet a ritizmás betegség nem okoz (erről képeket taláhat a Google képkeresőjében, ha beírja, hogy Rhytisma acerinum). Egyéb tünetek a szabálytalanul szakadozott leveleken kívül nincsenek?
Az eperfáról észlelt elváltozásokról is kérem, küldjön képet!
Kiss Tünde 2011-06-20 12:58:49
A másik kérdésem (ehhez nincs kép), hogy kis szomorú eperfa szinte minden évben foltos volt, idén már a hajtások is elhaltak helyenként. Mivel lehet kezelni? Érdemes drasztikusabban meg is metszeni?

Válaszát előre is köszönöm,
Kiss Tünde
Kiss Tünde 2011-06-20 12:53:22
Kedves Vétek Gábor!

A mellékelt korai juhar (Acer platanoides) kb 2 hete lett elültetve, de már a faiskolából kikerülve is mutatott a beteg leveleket, apró lyukakat a levéllemezen. Azóta ez súlyosbodott. Ez rizitómás betegség? Milyen szert ajánl a betegség ellen?
P6170162.JPG thumb
Pap Edina 2011-03-03 13:03:19
A Balaton mellett az Alsótekeresi Faiskola árudájában érdeklődjön.
Gulyás Jenõné 2011-02-28 15:39:30
Segítséget szeretnék kérni.Hamvas égert szeretnék balatoni, kis méretű telekre, oszlop alakút. Hol találok ilyet?
Üdvözlettel Gulyásné
Vétek Gábor 2010-10-04 13:30:21
Kedves Szabolcs!

A kártevő neve gyapottok-bagolylepke, a betegség pedig a krizantém fehérrozsda.

Ez a bagolylepke faj többek között ősszel, a hosszú bimbófejlődésű dísznövények virágját (bimbóját) támadja meg. Ha növényházban termeszt, akkor valószínűleg a szellőztetés során juthatnak be a lepkék, melyek a növényekre rakják a tojásaikat. Védekezni csak a kikelő lárvák ellen lehet, amíg azok nem rágták be magukat a virágzat belsejébe. Jelenleg pl. a Cascade 5 EC nevű rovarölő szer (II. forg. kat.) jöhet e célra számításba (van atkaölő mellékhatása is), de fontos, hogy a permetlé már a kelés előtt a növényeken legyen. A kártevő jelenlétének, rajzásának megfigyelésére létezik feromoncsapda is (részletek erről: http://www.julia-nki.hu/csalomon/index.html).

A takácsatkák ellen számításba jöhet még a Vertimec 1,8 EC (II. forg. kat.). Az atkák elleni permetezésnél fontos, hogy a készítmény megfelelően borítsa a levelek fonákát!

A fehérrozsda kapcsán az alábbiakra kell figyelni: Ez a krizantém egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegsége. Erős állományfertőzöttség esetén legfeljebb a még mentes, vagy annak tűnő, a tüneteket még nem, vagy alig mutató tövek védelme biztosítható permetezéssel, illetve megfelelő technológiával. A megbarnult telepeket nagy számban mutató tövek nem gyógyíthatók. Alább a védekezés és megelőzés (elsősorban a jövőre vonatkozó) elveit, szempontjait foglalom össze:
1, Az állomány kezelésére Discus Top (II. forg. kat.) vagy Amistar használható ismételt kijuttatással néhány alkalommal, kb. 10-12 napos időközökkel - az időjárás alakulásától függően - nedvesítő szer hozzáadásával. Nagyon fontos!: A krizantém bimbóképződés és virágzás idején a legérzékenyebb a növényvédő szerekre, ill. egyes fajták eltérően reagálhatnak az adott hatóanyagokra, így mindenképpen érdemes egy kisebb felületen próbapermetezést végezni vagy/és az említett szereket forgalmazó cégeket megkérdezni a használat részleteiről, fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokról! (Discus Top: BASF Hungária Kft. - tel.: 06-1-250-9700; Amistar: Syngenta Kft. - tel.: 06-1-488-2260)
2, A kórokozó a 20 C körüli (hűvös) párás környezetet, ill. a folyamatos levélfelület-nedvességet kedveli. Ez idén könnyen előállt. Ez ellen a megfelelő szellőztetés, alulról történő öntözés, a páralecsapódás esélyének csökkentése segíthet.
3, A betegség a fertőzött dugványokkal könnyen, gyorsan terjed! A legcsekélyebb tünetet mutató növényről sem szabad szaporítóanyagot szedni! Minden fertőzött növénymaradványt meg kell semmisíteni! A dugványok egyébként meleg vizes csávázással elvileg mentesíthetők (pl. 46 C-os vízben 5 percen át).
4, Fontos a megelőző védekezés, még a tünetek megjelenése előtt, különösen, ha a fentebb említett kedvezőtlen ökológiai viszonyok jelentkeznek!
5, Használjon rozsdával szemben rezisztens fajtákat!
Szabolcs 2010-09-29 18:11:09
Tisztelt Szakértő Úr!

Több éve krizantémozunk, ám az idén nagyon kellemetlen hernyó lepett meg minket. Zöld, 1-1,5 cm-esek és kifejezetten a virág bimbóját kedvelik, amit kirágva a virág már csak satnya lesz, vagy egyáltalán semmilyen.
A másik - örök - problémánk az egyik fajta krizinél, hogy a levél hátulján fehéres-szürkés foltok jelennek meg, ami a levél színén barnás-szürkés foltokként mutatkoznak (fehér rozsda?). Elég gusztustalan "kelések" ezek, elcsúfítva a levélzetet. Számtalan szert kipróbáltunk már rá, de semmi sem segített.

Mit tanácsol, mivel védekezhetnénk hatékonyan a hernyó és ez ellen a (vélhetően valamiféle gomba) betegség ellen? Ha már itt tartunk, az atkák ellen is valami nagyon kemény szert vetnénk be ha lenne.?
Az alábbi szereket próbáltuk különösebb hatás nélkül: Aktara (csak tetűre volt jó), Fendona, Decis, Danadim, BI58 - ez utóbbi 4 már nem kapható, ezek helyett javasoljon valamit kérem.

Egy weboldalon találtam ilyeneket a hernyók ügyében, hogy: Trebon, Splendour - valamelyik hatásos lenne?

Válaszát megköszönve,

Tisztelettel:

Szabolcs
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2006-04-28 18:58:23
Kedves Ildikó!

Kolléganőm rövidesen válaszol önnek az Egyéb rovatban, addig szíves türelmét kérem!
Ildikó 2006-04-27 10:00:37
Tisztelt Szakértő!

Orchidea átültetéshez Pinus Pinea-t (orchidea földet) ajánlottak, a kemény kérge miatt. Hol lehet kapni ilyen földet? Melyik cég gyártja ezt a fajtá?

Köszönöm válaszát!
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2005-11-23 11:02:53
Kedves Katona Lajos!

A hársnak van két gombás foltbetegsége. A képek alapján ez ugyan nem derül ki, de a csapadékos idő nem zárja ki ezek valamelyikének korábbi megtelepedését. Ha valamelyiket felismerni véli, és súlyosak a tünetek, akkor jövő évben - ha hasonló időjárás várható - lehet védekezni gombaölő szerrel három alkalommal: levélnövekedés kezdetén, fél levél nagyságkor és a levelek teljes kifejlődésekor. Indokolt esetben (!) használhatók az Orthocid 50 WP vagy a Rubigan 12 EC. A lehullott lombot mielőbb meg kell semmisíteni.
Katona Lajos 2005-11-14 14:58:34
Kedves Vétek Gábor,
köszönöm kimerítő válaszát!
Üdvözlettel,
Katona Lajos
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2005-11-08 16:24:02
Kedves Katona Lajos!

Röviden az újonnan ültetett fafajok néhány, gyakoribb lehetséges betegségéről és a szükség esetén végzendő kezelésekről, szóba jöhető szerekről:
1, Juhar: a, ritizmás levélfoltosság (tintafoltosságnak is hívják népi néven, idén erdőkben sokfelé lehetett találkozni a fekete közepű, sárga udvarú, tintafoltszerű tünetekkel; csapadékos években veszélyesebb; perm.: pl. Dithane M-45, Orthocid 50 WP, Topsin-M 70 WP, Rubigan 12 EC május végétől néhány alkalommal, ha esős az idő).
b, lisztharmat (meleg, száraz nyárvégeken lehet; 2-3 perm. - nedvesítő szer hozzáadásával -: pl. Topsin-M 70 WP, Thiovit Jet).
A betegségek mellett gubacsatkák fordulhatnak még elő a leveleken.

2-3, Éger és gyertyán: Nincs különösebben veszélyes károsítójuk, permetezés nem szükséges. Lisztharmat tünetek esetleg az égeren jelenhetnek meg.

4, Piramistölgy: Lisztharmat. Ellene a már ismert módon és készítményekkel, amennyiben a tünetek megjelennek a fiatal hajtások végein.

5, Szelídgesztenye: A szelídgesztenye betegségei elleni védekezés érdekében ennél a fafajnál érdemes esetleg elvégezni a tél végi rezes lemosó permetezést. Metszéskor a nagyobb sebfelületeket sebkezelő szerrel (pl. Fixpol) le kell zárni. (Ez egyébként minden fafajnál ajánlott a későbbiekben.) A lehullott lombot, az elkövetkező években pedig a beteg, károsodott makkokat - melyek fogyasztásra alkalmatlanok - is össze kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni. A fiatal csemetéket esetenként a lisztharmat fertőzheti, ilyenkor lehet permetezni pl. Thiovit Jettel, amennyiben indokolt. A gesztenye mikoszferellás levélfoltossága (1-2 mm-es, erek által határolt, lilásbarna foltok a levelek színén) is felléphet csapadékos időben, ilyenkor, ha szükséges, permetezésre használható pl. az Orthocid 50 WP, illetve a többi, a juhar ritizmás levélfoltosságánál említett készítmény is. A kártevők közül legveszélyesebb a gesztenyeormányos. Kárképe a jellegzetes, lyukas gesztenye (mogyorónál már biztosan látott ilyet, ott a mogyoróormányos szokta ezt okozni). Augusztus-szeptemberben rajzik, ilyenkor lehet ellene védekezni. Ez azonban meglehetősen nehéz. Éppen ezért célravezetőbb a fertőzött termések (melyekben még benne van a kukac) összegyűjtése és megsemmisítése. A talajművelés a talajban lévő lárvák számának gyérítésére alkalmas módszer. A szelídgesztenye leveleit legfeljebb ún. polifág kártevők (amelyek nem válogatnak) támadhatják meg, melyek ellen kontakt szerekkel lehet - szükség esetén - védekezni.

6, Bükk: Esetleg lisztharmat, néha egy-egy speciális kártevő faj.

7, Mogyoró: a, Mogyoróormányos. Ez a fő ellensége a termésnek. Nyár elejétől rajzik, ekkor lehet védekezni ellene pl. Decis 2,5 EC-vel vagy Bi 58 EC-vel (II. forg. kat.). Ez azonban csak akkor hatékony, ha tömegesen jelennek meg a bogarak, és elhúzódó rajzás esetén többször is védekezünk. A talajművelés is segíthet a védekezés részeként.
b, Lisztharmat. Védekezés az említett, lisztharmat elleni szerekkel, amennyiben szükséges.

Az említett károsítók mellett polifág kártevők (pl. gyapjaslepke) bármikor megjelenhetnek, ezzel számolni kell. A kórokozóknál fontos a lehullott lomb megsemmisítése. Hangsúlyozom azonban, hogy a kezeléseket csak indokolt esetben végezze el, illetve szükség esetén azok számát módosítsa elsősorban a károsítók megjelenésének és az időjárási viszonyok függvényében.