fák betegségei

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  Valószínű, hogy az időjárás okozta a bajt. Adjon neki egy évet, hátha magától helyrejön. Ha túl meszes a talaj, akkor ne számítson túl sok jóra!

 2. Nagy Mónika

  Üdvözlöm nekem lenne egy olyan kérdésem ,hogy márciusban vettem egy szelídgesztenye fát ami szépen ki is hajtott de körülbelül két hete elmentünk nyaralni 3 napra mikor elmentünk a fánk életerős volt s már virágzott is!De hozzáfűzöm ezek alatt a napok alatt volt a lehülés meg a jégeső!De mikor hazajöttünk akkor sajnálattal vettem észre hogy a fáról minden levél elszáradt a virágokkal együtt olyan lett mint ami már tavaly elszáradt mindez 3 nap leforgásával.Az egyik ágat lemetszettem és a fa törzse még nincs elszáradva kérdésem mi lehet ennek a fának a baja s van e rá gyógymód?Segítségét köszönöm tisztelettel Nagy Mónika

 3. Vétek Gábor

  Kedves Maitinsky Andrásné!

  A fehér foltok a juhar lisztharmatos betegségének tünetei lehettek. A kórokozó a párás, meleg időszakot kedveli, leginkább nyár végén jellemző a tünetek megjelenése. Védekezésre 2-3 alkalommal kerülhet sor pl. Amistarral. Nedvesítő szer (pl. Nonit) hozzáadása javasolt.
  A hangyák nagy valószínűséggel a levelek fonákán szívogató tetveket látogatják, így utóbbiak ellen kell védekezni. Megfigyelhetők apró tetvek, és ragacsos, csillogó ürülék (ún. mézharmat) a leveleken? Ha igen, akkor a tetvek ellen Mospilan 20 SP használható.
  A törzsön keletkezett sérülést érdemes kitisztítani, amennyire lehet, majd sebkezelővel lezárni (Pl. Fadoktor, Fagél stb.).

 4. Maitinsky Andrásné

  Kertünkben lévő gyönyörű vérjuhar egy összel megbetegedett, levelein fehér pöttyök keletkeztek, mintha penész lett vola, összezsugorodtak és lehullottak. Számos ága a következő tavaszon már nem hozott levelet. Ezeket leváguk. A fa koronája azóta mintha kiegyensúlyozta volna magát, ritka de formás. A fa törzsén még a betegség idején egy hasadás keletkezett, ami azóta beforrt, de valamiféle folyadék folyik belőle. A hangyák föl-le masíroznak a fán. Idén tavasszal is szépen kibomlottak a levelek, de félek, hogy szép lassan elpusztul, ha a hangyák várnak használják és továbbra is sír a fa. Kérem világosítsanak fel, mi baja lehet ennek az amúgy szépsége fának?
  Köszönöm MAné

 5. Pap Edina

  Milyen facsemetékről van szó? A kipusztult fákon milyen tünetek vannak? Talajfertőtlenítőt használ?

 6. Szabó Bence

  Mi lehet az oka,h egy bakhátas faültetvénynél egyes bakhátakon szinte teljesen sikertelen az ültetés, máshol, pedig 90%-ba megmaradnak a facsemeték?

 7. Koczka János

  Tisztelt Vétek Gábor Úr!

  Tanácsát és szakértését hálásan köszönöm.
  Üdvözlettel: Koczka János

 8. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Koczka János!

  Ez a hársbodobács nevű poloskafaj, amely a közismert "suszterbogárhoz" (verőköltő poloska) hasonlóan gyakran tömegesen jelenik meg hársfákon, de gyakorlatilag észrevehető kárt nem szokott okozni, így nem szükséges védekezni ellene.

 9. Koczka János

  Kedves Szakértő!
  A 3. nagyitás, talán ez a kép tovább nem ngyítható.
  Készítsek ennél nagyobb képet?
  Üdvözlettel: János

  thumb
 10. Koczka János

  Kedves szakértő!
  A 2. nagyítás,ha sikerül elküldenem.
  Üdvözlettel: János

  thumb
 11. Koczka János

  Kedves Vétek Gábor!
  Mellékelten küldöm az első akár nagyítható. px méretében kicsit eltérő képet. Ha lenne email cím a többit is átkülhetném. Igy a következő emilben adom fel a 2. képet.
  Köszönettel: János

  thumb
 12. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kedves Koczka János!

  Mindenképpen szükségünk lenne egy közeli, élesebb képre vagy élő rovarmintára, hogy megállapíthassuk, milyen állatról van szó.

 13. Koczka János

  Kedves Szakértő!

  Lakóhelyemhez közeli réten álló fácskán láttam az alábbi képeken szereplő - talán hangyák rajzását -, amely a januári -10 fok idején tünt a legintenzívebbnek. Szeretném megtudni kik Ők, mit lehet tenni ellenük, és hogyan?
  Köszönettel: János

  thumb
 14. Rákossy Zsolt

  Köszönöm válaszát.-

 15. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Rákossy Zsolt!

  A kép alapján kevéssé valószínű, hogy fertőző eredetű betegségről, még kevésbé, hogy kártevő rovarról volna szó. Amit javasolni tudok, hogy az ilyen tüneteket mutató leveleket távolítsa el, semmisítse meg, akárcsak az ősszel lehullott lombot. Ezzel minimálisra csökkenti a továbbfertőzés valószínűségét, ha mégis valamilyen kórokozó lenne a felelős. Valószínűbb azonban, hogy vagy élettani, vagy környezeti hatások váltották ki a látható elváltozást (pl. erős szél tépázta meg a leveleket). Ezek ellen nem lehet mit tenni. Esetleg talaj eredetű is lehet a probléma. A kőris egyébként jó, ellenálló fafaj, tehát a pusztulásától, drasztikus leromlásától nem kell tartania, ha az alapvető ökológiai igényeit (megfelelő fény-, vízellátás, optimális talaj stb.) kielégítő helyre ültették.

 16. Rákossy Zsolt

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönöm válaszát. Ősszel ültettük, utána kinézetre jól érezte a fa magát kora tavaszig. Részben szakszerűen ültettük el a fát, nagy ültetőgödör volt, iszapoltuk a vermet. Ültetés után is rendesen kapott vizet. Hogy milyen minőségű a talaj, nem tudom megfogalmazni, megmondani. Milyen tápanyagra gondol amit be kéne forgatni a tányérszerű részbe?
  Előző üzenetemben nem írtam, de nem lehet, hogy pont az gond, hogy sok vizet kap, mert a talajvíz elég magasan áll, ezt onnan gondolom, hogy kb. 10-15 m-re található egy ásott kút és ha belenézek elég közel van a vízszint a talaj szintjéhez.

  köszönettel

 17. Pap Edina Szaktanácsadó

  A képek alapján úgy tűnik, hogy szomjaznak a fák. Úgy látom, hogy nagy méretű fákat ültettek, amik az ültetés utáni két-három évben naponta nagy mennyiségű vizet igényelnek. Kérdésem az, hogy azskszerűen ültették-e el a fákat, gondolok arra, hogy a gyökérnyak körül rendesen szétbontották-e a földlabdát\" Elég nagy-e (1m3) az ültetőgödör? Milyen minőségű a talaj? Ültetéskor jól beiszapolták-e a vermet?Az lehetne tenni, hogy a fa körül, a lombozat csurgója alatt (a lomb szélességének talajra vetített nagysága) ki kéne alakítani egy tányérszerű részt, amibe egyrészt tápanyagot kébe beforgatni, ha az ültetéskor nem történt meg, és naponta megalánn 40-50 liter vizet adni a fának.
  A képről úgy látom, hogy egy kis koronaalakításra is szükség lehet, az egymást dörzsölő ágak körül az egyiket (a gyengébbet, vagy rosszabb állásút) tőből távolítsa el.
  A kőris ügyében növényvédelemmel foglalkozó szakemberünk ad majd választ.

 18. Rákossy Zsolt

  vérjuhar 2

  thumb
 19. Rákossy Zsolt

  vérjuhar 1

  thumb
 20. Rákossy Zsolt

  kőris 2

  thumb