RE: Dió ültetése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Zoltán Tick Szaktanácsadó

  Tisztelt Ravai Ágnes!
  Ahhoz , hogy jó tanácsot lehessen adni fel kell tennem néhány kérdést:
  -1. Milyen a terület fekvése?
  - 2.Milyen a talaja?
  - 3. Milyen mélyen lehet a talajvíz?
  - 4. Mit és milyen eredménnyel termeltek rajta?
  -5. Milyen gyakran vannak késő tavaszi és kora őszi fagyok?
  Üdvözlettel, Tick Zoltán

 2. Ravai Agnes

  Kedves szakerto. 2x negyed hektaros parlagon levo teruletet szeretnek diofaval beultetni,2x 12,5x200 m Szeretnem megterveztetni. Nemcsak az ultetesi parametereket, de az elvegzendo munkakat is. Szoval olyan szakertot keresek aki tud nekem ebben segiteni.

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Dr. Varga Mária válasza Kiss Bencének: Mivel csak meggondolt, használható véleményt szabad adni ilyen kardinális kérdésben, a terület nagyságát és a nagy költségeket illetően, a területről ennél sokkal többet kellene tudni. Egyet azonban most is elmondhatok, hogy a dió eltűri. sőt kifejezetten szereti a vizet /lásd ártereken milyen szépen díszlik/ A talaj minősége, kötöttsége azonban lehet kizáró ok. A dió a levegős, jól művelhető talajon fog jól fejlődni

 4. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Gábor. Ajánlataim a következők:
  http://diooltvany.mtt.hu
  http://www.szentivanyidiofaiskola.wlap.hu
  http://www.vitalwooddiofaiskola.hu
  Ültetetni késő ősszel szabad

 5. Krasznai Gabor

  Milotai diofa csemeteket szeretnek vasarolni. Erdeklodni szeretnek, hogy merre probalkozzak ugyanis az interneten nem talatam egy hirdetest sem. Elore is koszonom valaszat.

 6. Kiss Bence

  Tisztelt fórumozók!
  Egy kis tanácsot szeretnék kérni.
  1ha 14Ak értékű földbe érdemes diót ültetni?
  plusz még a terület árvizes is.

  Válaszokat előre is köszönöm :)

 7. Milesán Mária

  Érdeklődöm,hogy mikor érdemes elvetni a diót?És zöld diót vagy már a beérett diót kell elvetni?

 8. Pap Edina

  Kedves M. János. Amennyiben a végleges helyére szeretné ültetni, akkor területet rendes gödörnagyságban fölássuk, megforgatjuk, és trágyázzuk. Érdemes egy helyre 2 - 3 db diót vetni és a legjobbat meghagyni. a magokat 8 - 10 cm mélyen kell vetni varrati oldalára fektetve. a magvak távolsága egymástól 20 - 25 cm legyen. Az igy nenevelt diófa életerős nagy fává nő és kb. 10. évtől terem.

 9. m jános

  Kollégámtól kaptam-kértem azt a diót ami kb. 42-50 mm átmérőjű és kb 55 -70 mm magasságú.
  Nem tudom milyen fajta lehet, ő is úgy kapta és magról ültette. A fa nem fajzott el hiszen ilyen diókat terem.
  Ha elültetném ,hogyan , milyen mélyre stb. kellene ültetni hogy a legjobban ki tudjon hajtani majd?

  Előre is köszönöm

  thumb
 10. Tick Zoltán

  Ilyenkor hagyni kell a fát nőni, csak azokat az ágakat kell levágni amik más miatt zavarnak.

 11. Józsi

  Tiszteletem!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha engem nem érdekel a termés csak az hogy minél hamarabb minél nagyobb árnyékot adjon a fa, akkor hogy érdemes ültetni?
  Előre is köszönöm a választ.

 12. Tick Zoltán

  Igaz. Minden magról szaporított növény csak részben örökli a szülök tulajdonságait, ezért célszerűbb a vegetativ szaporítás. Ilyen az oltás, szemzés és a dugványozás.
  Átültetéssel és a főgyökér elvágásával azt érjük el, hogy viszonylag sekélyen fog gyökerezni, rövidebb lesz az élettartama (de így is évtizedekben mérhető), de hamarabb fordul termőre.

 13. Kajtár Babi

  Én azt hallottam, ha magról szaporítunk diót, nem biztos, hogy hozza azt az eredményt, amilyen fáról szedtük a magot. Nem tudni, milyen volt a másik fa, amiről porzódott.
  Úgy tudom, hogy a magról szaporított kicsi fát át kell ültetni, mégpedig úgy, hogy a lefele növő erős gyökerét le kell vágni. Igaz ez?

 14. Timi

  Kedves Edina!
  A mi diófánk is magról kelt és az ősszel hozott először pár szem apró diót. 5-6 éves lehet a fa, ezt is lehet még oltani?
  Más- A diófától DK-i irányba cseresznyefát szeretnék ültetni. kb 6 méter lenne a két fa között. Túl közel lesznek?
  Köszönettel: Timi

 15. Norbert

  Tisztelt Szakértő!

  Segítségét szeretném kérni abban, hogy egy fél hektáros területre szeretnék dióültetvényt telepíteni. A területen több diófa található, ami folyamatosan termő. Hogyan lehet számolni egy fa hely igényével, és körülbelül mennyi fával lehet számolni egy fél hektáros területen (25*200m)? Létezik-e, igénybe vehető-e bármilyen EU-s támogatás a telepítésre?

  Üdvözlettel:
  Somkutas Norbert

 16. Gyökös Gergõ

  A szakirodalom szerint gyümölcsös után diót nem telepítünk a felmerülhető talajuntsággal járó problémák miatt (pl. talajban lévő gombák, fonalférgek). A kérdésre pontos választ adva csak talajvizsgálat után lehetne mondani. Amit javasolni tudok, hogy a gyökérmaradványokat minél jobban távolítsa el, gondosan mélyen forgassa át a talajt, és utána ültesse a fákat. Esetleg a kis fák ültetőgödrébe friss talajt lehet tenni.

 17. Szabó József

  Kedves Szakértők !
  Az elmúlt év őszén ültettem 20 db. milotai 10-es fajtájú diófát. A csemeték erősek, fiatalon is vastagtörzsűek, a rügyek épek, a gyökérzete erőteljes.
  Ennek ellenére kétségeim vannak a megfogantásukat iletően. Ennek oka az, hogy ahova a diófákat ültettem, ott korábban meggyfák voltak, melyeket kihúzattam. Szeretném megkérdezni, hogy a csemeték megfoganására nincs-e hátrányos hatással az, hogy ott meggyfák voltak egy évvel korábban és nyílván a földben maradtak meggyfagyökerek.
  Várom válaszukat, azt előre is nagyon megköszönöm!

 18. Müller József

  Köszönöm a segítséget. Éppen szerencsés az időpont. megfogom próbálni.

  Müller József

 19. Pap Edina

  Hát, nem egyszerű, valóban! Nem túl elterjedt, de egyszerű és általában jó eredményt hoz az úgynevezett ablakos oltás. Ezt akkor kell végezni, amikor a vessző adja a héját. ujjnyi vastag vesszőn érdemes megpróbálni, ugyanilyen vastag nemesről szedett szemmel. Tavasszal, a nedvkeringés kezdetén, amikor a szem még nem hajt, valamint nyár végén, a az azonos évi rügyek 8szemek) kifejlődése után. A nemesről leválasztja a kérget egy négyzetes ablak formájában a szemmel együtt, és az alanyról is, ugyanekkora méretben. A nemesről az "abalakot" átteszi az alany kérge helyére, és raffiával lazán kötözi, hogy a helyén maradjon. Érdenes több szemmel próbálkozni. A alany veszzőt ez után a szem fölött 5-6 cm magasságban vissza kell vágni ferde metszlappal úgy, hogy ne a szem felé lejtsen, hanem ellenkező irányba.

 20. Müller József

  Köszönöm válaszát.

  Akkor már csak azt kellene tudnom, hogy miként kell a diót oltani. Körbe kérdeztem az ismeretségi körömen. Azt a választ kaptam, hogy sikeres dió oltása, vagy szemzése még nem volt senkinek.
  kösöznettel: Müller József