RE: lombtrágya

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Termesztő! A szerves trágyázás mindenképp jó döntés volt! Valóban széles a folyékony műtrágyák kínálata. Általánosan kiemelkedő hatással bír a talajéletre ,a gyökérzónára, a lombfejlődésre és a termésképzésre egyaránt az AMALGEROL Prémium. Felhasználási javaslat: Az Amalgerol Prémium vegetációs adagja növény fajtától függetlenül 8-15 l/ha. Ajánlott a vegetációs adag kb. 40 %-át a talajba juttatni, kipermetezve és bedolgozva, pl. öntözéssel. Ez esetben dózisa a talajba bedolgozva 4-5 l/ha. A vegetációs adag fennmaradó részét az állománykezelô permetezések során kell a növényre juttatni, egyenletesen elosztva a permetezések között, maximum 1 %-os töménységben, a virágzás elôtt kezdve, a betakarítást megelôzô idôszakig. Ez általában a 3 l/ha dózis használatát jelenti egy vagy több adagban kipermetezve. Tisztelettel: Kis Krisztiánné

 2. Kardos József

  Tisztelt Szaktanácsadó
  Érdeklődni szeretnék, hogy palántázott majd fátyolfóliás takarással nevelt Dessert R78 csemegekukoricához melyik folyékony lombtrágyát és melyik fejtrágyát ajánlaná, mert annyira sok féle van, hogy nem tudom melyiket kell alkalmazni.. Most termesztünk először csemegekukorciát. A földet ősszel marhatrágyával kezeltük.
  Várom válaszát, Tiszteletttel: Éva

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Az összetétel alapján megfelelőnek tűnik a választás mindkét fenológiai fázisra. Öntözőkannával kellene kijuttatni. A töménységet 0,1 százalékban javasolják. De ez nagyüzemi műtrágya, 25 kg kiszerelésben. Ha árunövényt termeszt nagy felületen, javaslom a műtrágya forgalmazójának szaktanácsadójával konzultálni, ebben az esetben a Yara-val: http://www.yara.hu/

 4. Pamuk László

  Tisztelt szaktanácsadó!

  Folyton növő fűszerpaprikát termesztek fóliaházban, sajnos öntözőrendszerem idén még nincs, h azzal oldjam meg a tápoldatozást. Tápanyagutánpótlásra a kezdeti fejlődés elősegítésére a Ferticale 24-8-16-os csomagját néztem ki, majd érésgyórsításra és virágzásra a ferticale 6-14-30-as csomagot gondoltam. Sajnos ezen készítményeket még sosem alkalmaztam, így nem tudom , hogy ezen célokra fóliaházban alakalmazható e és hogy milyen töménységben, illetve milyen módszerekkel? Ebben kérnék segítséget.

 5. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves András. Csatolom a gyártó oldalának linkjét: http://www.everris.com/hucee/Home/Specialty-Agriculture/Products/Product.aspx/Foliar-Fertilizers/_/_/Agroleaf-Power/20970315
  Gyümölcsnövekedési időszakban Agroleaf Total (20+20+20+ME) javasolt, 4 kg/ha dózisban.
  Gyümölcsérés idején javasolt az Ön által vásárolt Agroleaf High K (15+10+31+ME), szintén 4 kg/ha dózisban, 2-3 alkalommal. A vegetációs periódus végén (augusztus vége, szeptember eleje) Agroleaf High P (12+52+05+ME) ajánlott 4 kg/ha dózisban, 1-2 alkalommal foszfor feltöltéshez, a tavaszi jobb kötődés érdekében. A fenti dózisokat 400-800 liter/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni. A levéltrágyát a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben kel kijuttatni, de réztartalmú permetező szerrel nem keverhető!

 6. Luczek Andras

  Az alatti kerdeshez csattolnam meg a kovetkezoket;[Az emlitett Agroleaf Power 15-10-31+TE,ajanlott-e kajszibarackfa kezelesere es milyen periodusban/honappban/es milyen gyakran.
  Tisztelettel;Luczek Andras

 7. Luczek Andras

  Megrendeltem onoktol/meg is kaptam/az Agroleaf Power 15-10-31+Te lombtragyat.Sajnos sehol se talalom a hasznalati utasitast.Hagy liter vizhez ,hany gram szaraz anyag kell.I csomagolason csak egy nyelven ,ha jol sejtem torokul ir valamit errol.Kerem segitsenek es adjak meg az adatokat es talan jo lenne korigalni ezt a hibat,mert gondolom hogy nem en talakoztam vele eloszor.
  Tisztelettel;Luczek Andras

 8. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Róbert. Lombtrágyát legcélszerűbb nyáron használni. Fontos, hogy káliumban, magnéziumban gazda legyen a szép színérdekében. Jó kombináció a Vuxal Super+Patentkáli. Elsősorban a talajon keresztüli tápanyag- és vízpótlásra kell koncentrálni. vannak megfelelő összetételű tápok, és legjobbnak a tartós tápokat tartom. pl: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szabalyozott-mutragya/T08402-Compo-hosszu-hatastartamu-fenyotragya-2-5-kg

  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T05323-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-rododendron-hortenzia-erikafelek-szamara-0-75-kg

 9. Szigeti Róbert

  Kedves Edina!

  Egy méter magas, egy éve kiültetett Leylandi ciprusok lombtrágyázásához keresek megfelelő tápanyagot. Milyet ajánlana, és milyen gyakorisággal, milyen koncentrációban használjam?
  A gyepet Cropcare(23/7/7)-el szeretném idén kezelni, és gondoltam a ciprus alá is szórok belőle? Megfelelő hozzá?
  Válaszát megköszönöm!

 10. Pap Edina Szaktanácsadó

  Dr. Varga Mária válasza Benkó Viktornak: A lombtrágya mennyiségét emelni kell, 1-4%-ra, vagyis 10l vízben 10-40 dkg-ot kell számolni.

 11. Benkó Viktor

  Tisztelt Tanácsadó!
  Az lenne a problémám, hogy bogyiszlói paprikánál csúcsrothadás lépett fel, amire utólag szakkönyvekből rájöttem, hogy kalciumhiány. Már 2 hete Kalcium-nitrátot adok nekik 20g/10l vízhez. Az újonnan növő paprikáknál is ugyanúgy jelentkeznek rothadások. Ebből kifolyólag kérem a segítségét, mi lehet a probléma? Köszönettel: Benkó Viktor

 12. Pap Edina

  A növények a tápanyag nagy részét a gyökereiken keresztül a talajból veszik föl, amihez szükséges a víz. Öntözni mindenképpen célszerű, ha nem esik elegendő csapadék. A lombtrágya nagyon jó, a Wuxal Super megfelelő, 50 ml/10 l víz töménységben. Szép smaragd szín eléréséhez keverjen a permetléve 5 deka keserűsót is.

 13. Herczeg Gábor

  Jó napot!

  Érdeklődni szeretnék, mit javasolnak dísznövények, konkrétan smaragd tuják lombtrágyázására, olyan termék érdekelne, melynek nem szükségszerű az öntözés a kezelés után, csupán kondíció javításra szeretném, hogy szép smaragd színük legyen. Milyen gyakran kellene alkalmazni és mikor célszerű? Wuxal Substral megfelelne? Úgy hallottam utánna öntözni kellene, de mivel nekem nagy mennyiségben vannak növényeim, ez nem megoldható! Esetleg Amalgerol Premium?

  Válaszát előre is köszönöm!

 14. Pap Edina

  A tafrina betegség okozza. Már rügypattanás előtt el kell kezdeni a védekezést ellene Score-ral. Kövesse figyelememml növényvédelmi előrejelzés rovatunkat! http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=313

 15. petra1099

  tavaj tavasszal ultettunk naktarinkat mst iden a levelek fodrosak es kezdenek elszaradni mit tehetunk azert hogy megmentsuk a fakat

 16. Pap Edina

  Igen. Ebben a fejlődési stádiumban (gyümölcsnövekedés) kiegyenlített NPK-tartalmú lombtrágyával, amiben mikroelem is van (pl. Agroleaf Total). Az almánál figyeljen od a kalciumpótlásra. Ennél gyümölcsérés idejére az Agroleaf Power Ca késztményt javasoljuk 2-3 alkalommal.

 17. kovács zoltán

  Gyümölcsfákat első sorban kajszi és őszibarackot, valamint körtét érdemes-e lombtrágyával kezelni? Ha igen akkor milyen szerrel?

 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Richárd! Összekeverheti a tápoldatokat. Jó lenne tudni pontosan, melyik készítményről van szó. Ha kálium- és vashiány van, akkor a Fitohorm-nak van egy KáliVas készítménye, amit talajon keresztül adhat ki, 20 ml/10 l víz töménységben. www.fitohorm.hu

 19. Ódor Richard

  T. szakértő!

  A kertünkben, ami ugye tiszta homok, leggyakrabban vas- és káliumhiányt véltem tavaly felfedezni. Idén már nem annyira vészes, igaz, nem trágyáztam meg mindent eléggé, a szerves trágya túl drága, kecskék meg nem termelnk eleget. Tehát, arra az esetre, ha mégis hiánytünetek lépnének föl, vettem vas- és káliumoldatot (valami fitohorm vagy ilyesmi), de ez két külön flakon. Egyből 1-2 dl kell 10 l vízbe. A kérdésem az lenne, hogy ha egyszerre akarom kijuttatni, akkor milyen arányban kell keverni? Simán összeöntöm az előírt adagot, mint permeteknél, vagy felest? Másik, hogy kijuttathatom-e egyszerre a permettel, nem lesz-e ettől valamilyen hátránya? (A permetlevet úgy készítem, hogy csapvíz, ami nagyon kemény nálunk, ezért rakok bele tirisót vízlágyítónak, aztán nonitot nedvesítőszernek, és utána a permetet. Mindig úgy hozom össze, hogy minimum 2-3 féle permetet is kinyomjak egyszerre, mert kevés időm van... Perzselésem eddig enm volt, és a permetszerek is mutatták mindig a hatásukat.)

 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  A tojásgyümölcs rendkívül tápanyagigényes és ráadásul melegigényes növény. A mostani hideg időjárásban sem a paprika, sem a tojásgyümölcs nem fejldőik jól, a paradicsom is csak vegetál. Mivel virágzásban van a növény, de lombtömeget is növelni szeretne úgy iknább kiegyenlített lombtrágyát adjon (20+20+20 NPK) heti rendszerességgel. Sajnos meleget nem tud csinálni, bízzunk abban, hogy most már egy kicsit jobb idő lesz.
  A gyümölcsösök lombtrágyázást is a fejlődési fázisoknak megfelelően kell végezni. Mikor ültették el a fákat, tavasszal? Ha igen, akkor azért nem lombosodik jól a fa, mert az energiáit a gyökérfejlesztésre fordítja. Mivel a lombfelület nem túl nagy, ezért inkább valamilyen tápoldatot juttasson ki, lehetőleg kiegyenlített tápanyagtartalmút. A túl sok szerves trágya sem jó, főleg akkor ha az nem földdé érett, mert az is okozhat relatív tápanyaghiányt, ami azt jelenti, hogy a tápa. ott van, csak éppen a növény nem tudja felvenni).
  Táapanyutánpótlás kérdéseiben látogassa meg a www.kemira-growhow.com/hun honlapot (magazin), illetve a www.scotts.hu honlapot. Könyv tekintetében nézzen körül a www.mezogazdakiado.hu vagy www.szakkonyv.hu honlapon.