lombtrágya

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A kép alapján nem tápelem probléma áll fenn, hanem valamelyik külső hatás /fagy, napégés, esetleg forróságban slaggal való hűtés. Igaz, a foltos levelek a termés körül láthatók, a tőle balra lévő barnulás monília is lehet. A tápanyag hiányok esetében a levélszéltől, csúcstól, levélerek mentén alakulnak ki elszíneződések, de sohasem a főér mentén van a kivilágosodó foltosodás.

 2. Nagy András

  Tisztelt szaktanácsadó! Meteor fajtájú meggyfámon ilyen sárgulást találtam! Sok vagy kevés valamelyik elem?

  thumb
 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Rita! Nem árt vele, mert tartós műtrágya, fokozatosan szívódik föl.

 4. Nagy András

  Köszönöm válaszát tisztelt Mária!

  Így fogok tenni. Vizsgáltuk a magnéziumot, 210mg/kg a tartalom de azért magnézium-nitrátot http://www.gazdabolt.hu/mutragya/vizoldhato-mutragya/mono-mutragya/T01579-Magnisal-Krista-MAG-25-kg 0,05%-ot teszek az öntözővízbe.

 5. Szabó Rita

  Tisztelt Mária!

  Tavaly ősszel ültettem 140 db kb 60 cm-es smaragd tuját. Az ültető gödör aljára szórtam szerves marha trágyát (rá egy föld réteg, majd a tuja).
  Gondolkodom a Substral örökzöld trágyázáson. Nem ártok vele? Ha jól gondolom, akkor idén érik el a gyökerek a trágya réteget. Nem akarom túltuningolni sem...... Mit gondol?

 6. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A talajtani szakvélemény szerint a talajban alacsony a cink-tartalom. A cinkszulfát Zn tartalma pedig magas /23%/ A cink mikroelem, ezért talajon át - öntözővízben - juttassa ki, de maximum 0,5 %-os oldatban a cinkszulfátot A Kalcium mezoelem és a Magnézium is. A csonthéjasok szeretik a magas mésztartalmat. Sajnálom, hogy a magnéziumot nem vizsgálták. A kalcium és magnézium is antagonista elem. A pH is jó a csonthéjasoknak.

 7. Nagy András

  Tisztelt Dr. Varga Mária! 0,5% lombtrágyákét vagy tápoldatozásban locsolóvízben? 0,5% a cink vagy a cink-szulfát tartalom legyen?
  Köszönöm válaszát!

 8. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A foszfor és cink antagonizmusa fennáll ugyan, éppen ezért nem lehet csak az egyik hiányzó elemet pótolni. Akkor relatíve sokkal kevesebb lesz s másikból. Mindenképpen vizes oldatba juttassa ki, de csak 0,5%-os töménységben, hiszen a cink nyomelem.

 9. Nagy András

  Tisztelt szaktanácsadó!
  Gyümölcsösömben (csonthéjasok zömmel kajszi és őszibarack) alacsony cink és foszfor tartalmat állapított meg a talajvizsgálat (0,8mg/kg Zn, 80mg/kg P, 48Ka kötöttség ráadásul 20m/m% a CaCo3, 7,6 a PH). Ősszel 12-52 MAP-pal pótoltam a foszfort. Cink-szulfátot (23% Zn) vásároltam tavaszi cink pótlásra. Úgy tudom ez a két elem erős antagonizmusban vannak egymásban. Az lenne a kérdésem hogy a cink-szulfátot kijuttathatom-e talajon keresztül és ha igen akkor vizes oldatban vagy talajra kiszórva és bedolgozva, vagy csak lombtrágyaként, és milyen töménységben? Köszönettel várom válaszuk!

 10. Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

  A jótanácsokat nem szabad kritika nélkül elfogadni.
  A tujákra, örökzöldekre a magnéziumot ajánljuk. Ha szükséges a vas - az új hajtások sárgán jönnek elő - azt mindenképpen külön, kisebb dózisban és inkább talajon át érdemes adagolni, azt pedig késő ősszel. Ha most látható a hiány, azt újra csak külön permetezéssel, Fitohorm Vassal oldja meg, 1%-os oldatban.
  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/mikroelem-mutragya/T06294-Fitohorm-55-Vas-1-l
  A virágokat nem szabad ilyen drasztikusan táplálni. Kis hatóanyag-mennyiségeket - összetett lombtrágyákat választva, lehet teljes kilombosodás idején kiöntözni a dísznövényekre. A hiba korrigálására most egy kiadós eső tudna segíteni, nagy eredményt azonban ettől sem lehet várni.
  Moha ellen viszont a vasgálic szintén ősszel, most azonban inkább a vastartalmú, folyékony lombtrágya magas dózisban való kijuttatásával, csak a mohás részekre juttatva /öntözés vagy permetezés/ tudja megoldani /a Fitohorm vagy kereskedelmi néven kapható oldatból legalább 4%-os bekeverés lehet jó.
  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T07587-Compo-RF-mohasodas-csokkento-gyeptragya-3-kg

 11. Galler Péter

  Tisztelt Szaktanácsadó!
  Kezdő kerttuajdonos vagyok, ezért fordulok önökhöz.
  A napokban vettem önöktől keserűsót és vasgálicot, mint lombtrágyázáshoz mások által javasolt szereket, ezeket 0,2%-os odlatként permetezővel jutatttam ki a kertemben (díszkert), tujára, leylandi ciprusra, mohásodó fűre, sövényre és virágos növényekre (levendula, rózsa, tulipán, nárcisz, stb).
  Sajnos úgy tűnik, hibát követtem el ezzel, mivel a tulipános és nárciszok levelei elkezdtek besárgulni-feketedni. Gondolom ennek a vasgálic lehet az oka, mint a moha esetében, elpusztítja a növényeimet?
  Lehet valami tenni, illetve mit javasol, legközelebb milyen lombtrágyázást alkalmazzak ezek helyett?
  Illetve érdemesebb a keserűsót öntözéssel (locsolással) a tuják, ciprusok tövéhez kijuttatn?

  Köszönettel,
  Péter

 12. Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

  Kedves Termesztő! A szerves trágyázás mindenképp jó döntés volt! Valóban széles a folyékony műtrágyák kínálata. Általánosan kiemelkedő hatással bír a talajéletre ,a gyökérzónára, a lombfejlődésre és a termésképzésre egyaránt az AMALGEROL Prémium. Felhasználási javaslat: Az Amalgerol Prémium vegetációs adagja növény fajtától függetlenül 8-15 l/ha. Ajánlott a vegetációs adag kb. 40 %-át a talajba juttatni, kipermetezve és bedolgozva, pl. öntözéssel. Ez esetben dózisa a talajba bedolgozva 4-5 l/ha. A vegetációs adag fennmaradó részét az állománykezelô permetezések során kell a növényre juttatni, egyenletesen elosztva a permetezések között, maximum 1 %-os töménységben, a virágzás elôtt kezdve, a betakarítást megelôzô idôszakig. Ez általában a 3 l/ha dózis használatát jelenti egy vagy több adagban kipermetezve. Tisztelettel: Kis Krisztiánné

 13. Kardos József

  Tisztelt Szaktanácsadó
  Érdeklődni szeretnék, hogy palántázott majd fátyolfóliás takarással nevelt Dessert R78 csemegekukoricához melyik folyékony lombtrágyát és melyik fejtrágyát ajánlaná, mert annyira sok féle van, hogy nem tudom melyiket kell alkalmazni.. Most termesztünk először csemegekukorciát. A földet ősszel marhatrágyával kezeltük.
  Várom válaszát, Tiszteletttel: Éva

 14. Pap Edina Szaktanácsadó

  Az összetétel alapján megfelelőnek tűnik a választás mindkét fenológiai fázisra. Öntözőkannával kellene kijuttatni. A töménységet 0,1 százalékban javasolják. De ez nagyüzemi műtrágya, 25 kg kiszerelésben. Ha árunövényt termeszt nagy felületen, javaslom a műtrágya forgalmazójának szaktanácsadójával konzultálni, ebben az esetben a Yara-val: http://www.yara.hu/

 15. Pamuk László

  Tisztelt szaktanácsadó!

  Folyton növő fűszerpaprikát termesztek fóliaházban, sajnos öntözőrendszerem idén még nincs, h azzal oldjam meg a tápoldatozást. Tápanyagutánpótlásra a kezdeti fejlődés elősegítésére a Ferticale 24-8-16-os csomagját néztem ki, majd érésgyórsításra és virágzásra a ferticale 6-14-30-as csomagot gondoltam. Sajnos ezen készítményeket még sosem alkalmaztam, így nem tudom , hogy ezen célokra fóliaházban alakalmazható e és hogy milyen töménységben, illetve milyen módszerekkel? Ebben kérnék segítséget.

 16. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves András. Csatolom a gyártó oldalának linkjét: http://www.everris.com/hucee/Home/Specialty-Agriculture/Products/Product.aspx/Foliar-Fertilizers/_/_/Agroleaf-Power/20970315
  Gyümölcsnövekedési időszakban Agroleaf Total (20+20+20+ME) javasolt, 4 kg/ha dózisban.
  Gyümölcsérés idején javasolt az Ön által vásárolt Agroleaf High K (15+10+31+ME), szintén 4 kg/ha dózisban, 2-3 alkalommal. A vegetációs periódus végén (augusztus vége, szeptember eleje) Agroleaf High P (12+52+05+ME) ajánlott 4 kg/ha dózisban, 1-2 alkalommal foszfor feltöltéshez, a tavaszi jobb kötődés érdekében. A fenti dózisokat 400-800 liter/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni. A levéltrágyát a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben kel kijuttatni, de réztartalmú permetező szerrel nem keverhető!

 17. Luczek Andras

  Az alatti kerdeshez csattolnam meg a kovetkezoket;[Az emlitett Agroleaf Power 15-10-31+TE,ajanlott-e kajszibarackfa kezelesere es milyen periodusban/honappban/es milyen gyakran.
  Tisztelettel;Luczek Andras

 18. Luczek Andras

  Megrendeltem onoktol/meg is kaptam/az Agroleaf Power 15-10-31+Te lombtragyat.Sajnos sehol se talalom a hasznalati utasitast.Hagy liter vizhez ,hany gram szaraz anyag kell.I csomagolason csak egy nyelven ,ha jol sejtem torokul ir valamit errol.Kerem segitsenek es adjak meg az adatokat es talan jo lenne korigalni ezt a hibat,mert gondolom hogy nem en talakoztam vele eloszor.
  Tisztelettel;Luczek Andras

 19. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Róbert. Lombtrágyát legcélszerűbb nyáron használni. Fontos, hogy káliumban, magnéziumban gazda legyen a szép színérdekében. Jó kombináció a Vuxal Super+Patentkáli. Elsősorban a talajon keresztüli tápanyag- és vízpótlásra kell koncentrálni. vannak megfelelő összetételű tápok, és legjobbnak a tartós tápokat tartom. pl: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szabalyozott-mutragya/T08402-Compo-hosszu-hatastartamu-fenyotragya-2-5-kg

  http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T05323-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-rododendron-hortenzia-erikafelek-szamara-0-75-kg

 20. Szigeti Róbert

  Kedves Edina!

  Egy méter magas, egy éve kiültetett Leylandi ciprusok lombtrágyázásához keresek megfelelő tápanyagot. Milyet ajánlana, és milyen gyakorisággal, milyen koncentrációban használjam?
  A gyepet Cropcare(23/7/7)-el szeretném idén kezelni, és gondoltam a ciprus alá is szórok belőle? Megfelelő hozzá?
  Válaszát megköszönöm!