Tüskétlen szeder betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
István 2010-08-17 20:22:27
Köszönöm válaszát!
Vétek Gábor 2010-08-12 14:46:49
Kedves István!

Leírása alapján a szederrozsda nevű gombás betegségről lehet szó. Most, az érés kezdetével nem lehet permetezni a betegség ellen. Szüret után viszont érdemes két-három permetezéssel (7-10 napos időközökkel) segíteni, hogy a jövő évi fertőzési forrás kisebb legyen. Jövőre már kihajtás után célszerű megkezdeni a védekezést, és szükség szerint egy-két alkalommal meg lehet ismételni, figyelve ez élelmezés-egészségügyi várakozási idő betarthatóságára. Permetezésre használható a Miltox Speciál Extra WP, ill. az év során két-három alkalommal, alternatívaként (elsősorban az év első felében végzett kezelések során) a felszívódó gombaölő Discus DF (ez utóbbi azonban II. forg. kat.).
István 2010-08-11 10:59:46
Tisztelt válaszadó !
Nekem is van a kertemben több bokor szeder , valami gomba fajta minden évben megtámadja. Nem tudna valami hatásos ellenszert.
A levél alsó részén narancssárga pöttyök formájában jelentkezik és egyre jobban elterjed ! Ilyenkor mikor érik a gyümölcs már nem lehet permetezni ? Mit lehetne kezdeni velük ?
Ez nem tüskétlen!
Dr. Varga Mária 2010-07-26 07:09:48
Több oka is lehet a leírtaknak. Van egy apró, négylábú atka, mely a termésrészek be nem érésében játszik szerepet. Elvirágzás után 1-2 alkalommal speciális atkaölőszert kell használni /Sanmite/, de még most is érdemes. A permetezéskor lombtrágyával lehetne megfelelő tápanyagokhoz juttatni. A fekete színű gyümölcsök sok kalciumot és magnéziumot kívánnak, ajánlom a Biomit Pluszt, ha sok a mész a területen, akkor a keserűsót. A meszet azonban a szeder nem szereti.
Vad Antalné 2010-07-24 15:54:34
A szeder érésekor én is a fent leírt tüneteket tapasztalom. Nagyon ritkán érik be belőle egy pár szem, pedig sok van rajta. Mivel permetezhetem meg? A szemek még éretlenek, s nem fejlődnek ki szépen. Ez már így van több éve.
Köszönöm a segítségüket.
Tisztelettel:
Vad Antalné
Dr. Varga Mária 2009-09-25 22:21:44
A tüskétlen szeder érzékenyen reagál a talaj magas mésztartalmára. Szereti a kissé savanyú (5-6 pH) talajt. Gazdag kálium- és magnézium-ellátást kíván. Tudna küldeni képet a teljes növényről és külön egy termő ágról?
Nagy Károly 2009-09-04 07:24:34
Tisztelt Tanácsadó! Kérem segítsen a tüskétlen szeder a kertembe nem érik be és a szemek is kicsik maradnak nem fejlődnek ki rendesen. Kényszer érés van nála, amit úgy értek, hogy lassan meg érik de kemények és kicsik a szemek. Mi lehet a betegség oka?
Vétek Gábor Szaktanácsadó 2008-07-23 13:45:18
Tisztelt Balogh Bálint!

A képeken látható pettyesedés, levélfakulás oka a szederrozsda (Kuehneola albida) nevű kórokozóval való fertőzöttség. Nem említette ugyan a fajtát, de az egyik leggyakrabban termesztett, a Thornfree, a betegségre eléggé fogékony. Ugyanakkor a Loch Ness jobb ellenállóságot mutat. A védekezést jövőre már a kihajtástól meg kell kezdeni. Szüret után pedig 7-10 napos időközzel, 2-3 alkalommal érdemes még kezelni Miltox Speciál Extra WP-vel. A felszívódó szerek közül a Discus DF és a Discus Top engedélyezettek felhasználásra, de ezek II. forg. kat. szerek. Ügyeljenek továbbá a növény megfelelő víz- és tápanyagellátására is. A málna közelségének a kórokozó szempontjából nincsen jelentősége, mert átfertőződéssel nem kell számolni (a málna nem gazdája e kórokozónak). További kérdés viszont, hogy a sárguló levelű növények gyökérzete kívül-belül ép, egészséges-e. Ezt is érdemes megvizsgálni. Mekkora felületen és mióta termesztik egyébként ezeket a kultúrákat?
Balogh Bálint 2008-07-20 18:42:37
Válaszát előre is köszönöm
Balogh Bálint 2008-07-20 18:41:27
Tisztelt Válaszoló!

A kérdésem a következő lenne. Szedret termesztünk és nagy probléma egy "betegség" ami már két éve okoz problémát. A levelek megsárgulnak később elhervadnak és vele együtt a bogyók is,ami jelentős terméskiesést is jelent.
Nem tudom köze van-e hozzá de a levél fonákján sárga pöttyök is vannak,bár lehet hogy semmi köze a kettőnek. A másik még ami úgy érzem fontos hogy a szeder mellett málnás található szintén termesztés céljából.
Készítettem pár nagyfelbontású képet
pöttyök:
http://kepfeltoltes.hu/080720/level_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

levelek sárgulása:
http://kepfeltoltes.hu/080720/level2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

levelek sárgulása terméssel:
http://kepfeltoltes.hu/080720/termes_www.kepfeltoltes.hu_.jpg